„Császári nyílt parancs” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A '''császári nyílt parancs'''ok a Habsburg birodalom abszolutista uralkodói által kibocsátott törvények voltak. Hatályuk vagy az egész birodalomra, vagy pedig e...”
 
Syp (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''császári nyílt parancs'''ok a Habsburg birodalom abszolutista uralkodói által kibocsátott törvények voltak. Hatályuk vagy az egész birodalomra, vagy pedig egyes koronaországokra terjedt ki. A császári nyílt parancsok mindig annak az uralkodónak a nevével és címével kezdődtek, aki elrendelte megalkotását. Aláírói "legfelsőbb rendeletre" hivatkozva az uralkodó minisztertanácsának irodaigazgatói voltak.
A '''császári nyílt parancs'''ok a [[Habsburg birodalom]] [[abszolutizmus|abszolutista]] uralkodói által kibocsátott [[törvény]]ek voltak. Hatályuk vagy az egész birodalomra, vagy pedig egyes koronaországokra terjedt ki. A császári nyílt parancsok mindig annak az uralkodónak a nevével és címével kezdődtek, aki elrendelte megalkotását. Aláírói „legfelsőbb rendeletre” hivatkozva az uralkodó minisztertanácsának irodaigazgatói voltak.
A császári nyílt parancsot a császári rendelettől nem tartalmi, hanem formai jegyek különböztették meg.
A császári nyílt parancsot a császári rendelettől nem tartalmi, hanem formai jegyek különböztették meg.



A lap 2008. november 3., 12:51-kori változata

A császári nyílt parancsok a Habsburg birodalom abszolutista uralkodói által kibocsátott törvények voltak. Hatályuk vagy az egész birodalomra, vagy pedig egyes koronaországokra terjedt ki. A császári nyílt parancsok mindig annak az uralkodónak a nevével és címével kezdődtek, aki elrendelte megalkotását. Aláírói „legfelsőbb rendeletre” hivatkozva az uralkodó minisztertanácsának irodaigazgatói voltak. A császári nyílt parancsot a császári rendelettől nem tartalmi, hanem formai jegyek különböztették meg.

A császári nyílt parancsok lelőhelyei

  • Allgemeines Reichs-Gesetz und Regierungsblatt für das Kaiserthurm Österreich. http://alex.onb.ac.at.
  • Reichs-Gesetzblatt für das Kaiserthurm Österreich. http://alex.onb.ac.at.
  • Gyűjteménye a Magyarország számára kibocsátott legfelsőbb manifestumok- és szózatoknak, valamint a cs. kir. hadsereg főparancsnokai által Magyarországban kiadott hirdetményeknek.
  • Országos törvény- és kormánylap
  • Valamint megtalálhatóak a hírlapok hivatalos hirdetményeket közlő rovataiban is.

Irodalom

  • Récsi Emil: Közigazgatási törvénytudomány kézikönyve az ausztriai birodalmi törvényhozás jelen állása szerint különös tekintettel Magyarországra. 1854.
  • Havas Sándor: A magyar szent korona országainak államszervezete és közigazgatása. 1869.
  • Magyarország történeti kronológiája a kezdetektől 1970-ig. Budapest, 1981.
  • Magyarország közigazgatási joga. Budapest, 1881.