„Lubumbashi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „{{Infobox város |hivatalos név = Lubumbashi |becenév = L'shi - Lubum |mottó = |kép_város = IMGP0302.JPG |kép...”
 
aNincs szerkesztési összefoglaló
80. sor: 80. sor:
==Gazdaság==
==Gazdaság==


A város fontos kereskedelmi és ipari központ. Legfontosabb termékei: [[textil]], élelmiszer, italok, [[nyomdászat]], és [[réz]].
A város fontos kereskedelmi és ipari központ. Legfontosabb termékei: [[Textilipar|textil]], élelmiszer, italok, [[nyomdászat]], és [[réz]].


Lubumbashi az [[Ilebo]], [[Kindu]], [[Sakania]] és [[Kolwezi]] irányába futó vasútvonalak kereszteződésénel fekszik; a pénzhiány miatt azonban a vasút nem túl megbízható. Lubumbashinak saját repülőtere van, a [[Lubumbashi Nemzetközi Repülőtér|Luano Nemzetközi Repülőtér]]. A város fontos elosztó központja a tartományban bányászott [[réz]]nek, [[kobalt]]nak, [[cink]]nek, [[ón]]nak és [[szén]]nek.
Lubumbashi az [[Ilebo]], [[Kindu]], [[Sakania]] és [[Kolwezi]] irányába futó vasútvonalak kereszteződésénel fekszik; a pénzhiány miatt azonban a vasút nem túl megbízható. Lubumbashinak saját repülőtere van, a [[Lubumbashi Nemzetközi Repülőtér|Luano Nemzetközi Repülőtér]]. A város fontos elosztó központja a tartományban bányászott [[réz]]nek, [[kobalt]]nak, [[cink]]nek, [[ón]]nak és [[szén]]nek.

A lap 2008. október 24., 18:01-kori változata

Sablon:Infobox város

Lubumbashi (Kongói Demokratikus Köztársaság)
Lubumbashi
Lubumbashi
Pozíció a Kongói Demokratikus Köztársaság térképén

Lubumbashi (korábbi francia nevén Élisabethville, holland nevén Elisabethstad) a Kongói Demokratikus Köztársaság második legnagyobb városa, az ország délkeleti részének központja. Lubumbashi az egykori Shaba tartomány, a jelenlegi Katanga tartomány, és 2009. február 18-tól az újonnan alakult Felső-Katanga tartomány fővárosa. A Zambiával határos tartomány a környék rézbányászatának köszönhetően virágzik. A lakosság lélekszámára vonatkozó becslések változóak, az átlagos népességszám 1,2 millió.

Földrajza

Lubumbashi városa a tengerszint felett 1000 méter magasságban fekszik. A Kafue folyó a város közelében a zambiai határon ered, innen folyik tovább kanyargós medrében Zambia felé ahol a Zambezi folyóba torkollik.

Története

A várost a belgák alapították 1910-ben, akkori neve Élisabethville ( Elizabethville, vagy hollandul Elisabethstad) volt. A helyi rézbányászat fellendülésével együtt a város virágzásnak indult.

Az Élisabethville-i bányászok 1941 decemberében sztrájkra léptek, mellyel a belgák által a lakosságra kényszerített háborús kényszermunka ellen tiltakoztak.

A belgák alapították 1954-55-ben az Élisabethville Egyetemet (jelenleg Lubumbashi Egyetem). Az 1957 decemberében tartott helyhatósági választásokon Élisabethville lakosainak többsége a Bakongói Nemzeti Szövetségre adta szavazatát, mely azonnali függetlenséget követelt a belgáktól.

Az 1960-1963 között folyó véres kongói polgárháború alatt Élisabethville volt a fővárosa és központja a szakadár, független Katanga államnak. Moise Tshombe 1960 júliusában kiáltotta ki Katanga függetlenségét. A kongói kormány 1961 áprilisában letartóztatta és árulással vádolta Tshombét, ő azonban ígéretett tett arra, hogy szabadulásáért cserébe külföldi tanácsadóit hazaküldi és hadseregét elbocsátja. Szabadulása után Tshombe visszatért Élisabethville-be, de ígéreteit nem tartotta be és újból harcolni kezdett. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által küldött csapatok szembeszálltak a katangai erőkkel és 1961 decemberében felhatalmazással átvették a város irányítását. A francia Roger Trinquier, aki jól ismert a lázadók elleni hadviselésről írt munkáiról, Tshombe elnök katonai tanácsadója volt, amíg a Belgium által vezetett nemzetközi nyomás hatására vissza nem hívták Franciaországba.

Végül Mobutu Sese Seko ragadta meg a hatalmat, a várost Lubumbashinak nevezte át, majd 1972-ben a tartománynak a Shaba tartomány nevet adta.

Az 1990-es években Kongó egy újabb népirtó polgárháborúba keveredett. A Kongó felszabadításáért küzdő szövetséges demokratikus erők lázadói 1997 áprilisában elfoglalták Lubumbashit. A lázadók vezetője, Laurent-Désiré Kabila1997. május 17-én Lubumbashiban elmondott beszédében a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökének nyilvánította magát, miután Mobutu Sese Seko elmenekült Kinshasából.

Amikor Laurent-Désiré Kabila 1999-ben úgy határozott, hogy ideiglenes kormányt nevez ki, egyidejűleg arról is döntött, hogy a parlement székhelye Lubumbashiban lesz, ezzel próbálta az ország törékeny egységét megszilárdítani. A parlament a korábbi szakadár Katanga tartomány Nemzetgyűlésének épületében kapott helyet. A Kongói Demokratikus Köztársaság törvényhozása ebben a városban volt 1999-2003-ig, abban az időszakban, amikor az ország központi intézményei rendre visszatelepültek Kinshasába.

Kormányzat

2000-2006 között Floribert Kaseba Makunko volt Lubumbashi polgármestere; 2006-ban a Kongói Demokratikus Köztársaság nemzetgyűlésének tagjává választották.

Gazdaság

A város fontos kereskedelmi és ipari központ. Legfontosabb termékei: textil, élelmiszer, italok, nyomdászat, és réz.

Lubumbashi az Ilebo, Kindu, Sakania és Kolwezi irányába futó vasútvonalak kereszteződésénel fekszik; a pénzhiány miatt azonban a vasút nem túl megbízható. Lubumbashinak saját repülőtere van, a Luano Nemzetközi Repülőtér. A város fontos elosztó központja a tartományban bányászott réznek, kobaltnak, cinknek, ónnak és szénnek.

Kultúra

A város látnivalói közé tartozik a botanikus kert, az állatkert és a körzeti régészeti és néprajzi múzeum, a Lubumbashi Nemzeti Múzeum. A városnak egyeteme is van, a Lubumbashi Egyetem, melynek saját könyvtára van .

Külső hivatkozások

Hivatkozások