„Bestseller” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
GrinBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: sv
11. sor: 11. sor:
[[Kategória:Irodalom]]
[[Kategória:Irodalom]]


[[en:Bestseller]] [[cs:Bestseller]] [[de:Bestseller]] [[fr:Best-seller]] [[ja:ベストセラー]] [[nl:Bestseller]] [[pl:Bestseller]] [[sk:Bestseller]]
[[en:Bestseller]] [[cs:Bestseller]] [[de:Bestseller]] [[fr:Best-seller]] [[ja:ベストセラー]] [[nl:Bestseller]] [[pl:Bestseller]] [[sk:Bestseller]] [[sv:Bästsäljare]]

A lap 2006. február 19., 03:54-kori változata

A bestseller (angolul: "a legjobban fogyó"; néha best-seller írásmóddal) eredetileg könyvekre alkalmazott kifejezés, annak jelzésére, hogy a forgalmi adatok szerint egy bizonyos időszak legnagyobb üzleti sikerét jelentő könyvről van szó.

Számos hetilap, napilap közöl bestseller-listákat, talán a leghíresebb közöttük a New York Times-é. E kifejezésnek elsősorban a piacgazdaságban van értelme, mivel a publikált könyvek egy része semmiféle intézményi támogatásban nem részesül, a kiadóknak jórészt magukat kell eltartaniuk.

A bestseller és a kommersz kifejezéseket egyesek azonos értelemben, gyakran lekicsinylően használják. Egy könyv bestseller volta önmagában nem jelenti a mű „értékességét” (például hosszabb távon érvényes tartalmat, maradandóságot), csupán a közönség érdeklődését vagy állítólagos érdeklődését jelzi - amely kétségtelenül fontos, hiszen a könyvek (és hasonló árucikkek) a közönségnek készülnek, de ezt a figyelmet esetleg csak a mű ismertsége és médiatámogatottsága idézi elő.

Jelenleg a világ legnagyobb bestsellerei a Biblia, a Harry Potter-sorozat és A Gyűrűk Ura (ebben a sorrendben). Ez alapján a világ legsikeresebb szerzői a Biblia kanonizálói, Joanne Kathleen Rowling és John Ronald Reuel Tolkien.

A kifejezést újabban más kiadványokra is használják (pl. CD, DVD).