„Évszázadok listája” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ho.ro (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Ezen lapok tartalmazzák az évezredek és évszázadok történéseit. Az egyedi évszázad lapok tartalmazzák az évtizedeket és az éveket. Lásd még a [[Történelmi idővonal]] lapot az események egy más fajta rendszerezéséhez.
Ezen lapok tartalmazzák az évezredek és évszázadok történéseit. Az egyedi évszázad lapok tartalmazzák az évtizedeket és az éveket. Lásd még a [[Történelmi idővonal]] lapot az események egy más fajta rendszerezéséhez.


Szent István király vezette be Magyarországon a mai ismert keresztény időszámításunkat uralkodásának első éveiben.Most e szerint számoljuk az éveinket.Naptárunk a Dionysius Exiguus féle 532. évben bevezetett időszámítást használja.Ezt az időszámítást először a kolostorokban vezették,később elterjedt kb. az első évezred végére 2. évezred elejére az összes európai államban,országban.Előtte több más időszámítás is létezett, ezért az átszámításoknál néhány év időeltolódás lehetséges.Ez azonban nem befolyásolhat bennünket abban,hogy a mai használt időszámítás szerint számoljuk az időt.Egy-egy időszámítás nagyjából néhány ezer évet bírt ki.
Szent István király vezette be Magyarországon a mai ismert keresztény időszámításunkat uralkodásának első éveiben.Most e szerint számoljuk az éveinket.Naptárunk a Dionysius Exiguus féle [[532]]. évben bevezetett időszámítást használja.Ezt az időszámítást először a kolostorokban vezették,később elterjedt kb. az első évezred végére 2. évezred elejére az összes európai államban,országban.Előtte több más időszámítás is létezett, ezért az átszámításoknál néhány év időeltolódás lehetséges.Ez azonban nem befolyásolhat bennünket abban,hogy a mai használt időszámítás szerint számoljuk az időt.Egy-egy időszámítás nagyjából néhány ezer évet bírt ki.
Létezik még az iszlám,bahái,zsidó és más időszámítás is napjainkban.
Létezik még az iszlám,bahái,zsidó és más időszámítás is napjainkban.



A lap 2004. szeptember 19., 18:46-kori változata

Ezen lapok tartalmazzák az évezredek és évszázadok történéseit. Az egyedi évszázad lapok tartalmazzák az évtizedeket és az éveket. Lásd még a Történelmi idővonal lapot az események egy más fajta rendszerezéséhez.

Szent István király vezette be Magyarországon a mai ismert keresztény időszámításunkat uralkodásának első éveiben.Most e szerint számoljuk az éveinket.Naptárunk a Dionysius Exiguus féle 532. évben bevezetett időszámítást használja.Ezt az időszámítást először a kolostorokban vezették,később elterjedt kb. az első évezred végére 2. évezred elejére az összes európai államban,országban.Előtte több más időszámítás is létezett, ezért az átszámításoknál néhány év időeltolódás lehetséges.Ez azonban nem befolyásolhat bennünket abban,hogy a mai használt időszámítás szerint számoljuk az időt.Egy-egy időszámítás nagyjából néhány ezer évet bírt ki. Létezik még az iszlám,bahái,zsidó és más időszámítás is napjainkban.

Régebbi időszakokhoz nézd meg a kozmológiai időszakok, geológiai időszakok, evolúciós időszakok, pleisztocén és paleolitikus szócikkeket.

Évezredek Évszázadok
4. évezred i.e. i. e. 40. sz. 39. sz. i.e. 38. sz. i.e. 37. sz. i.e. 36. sz. i.e. 35. sz. i.e. 34. sz. i.e. 33. sz. i.e. 32. sz. i.e. 31. sz. i.e.
3. évezred i.e. 30. sz. i.e. 29. sz. i.e. 28. sz. i.e. 27. sz. i.e. 26. sz. i.e. 25. sz. i.e. 24. sz. i.e. 23. sz. i.e. 22. sz. i.e. 21. sz. i.e.
2. évezred i.e. 20. sz. i.e. 19. sz. i.e. 18. sz. i.e. 17. sz. i.e. 16. sz. i.e. 15. sz. i.e. 14. sz. i.e. 13. sz. i.e. 12. sz. i.e. 11. sz. i.e.
1. évezred i.e. 10. sz. i.e. 9. sz. i.e. 8. sz. i.e. 7. sz. i.e. 6. sz. i.e. 5. sz. i.e. 4. sz. i.e. 3. sz. i.e. 2. sz. i.e. 1. sz. i.e.
1. évezred 1. sz. 2. sz. 3. sz. 4. sz. 5. sz. 6. sz. 7. sz. 8. sz. 9. sz. 10. sz.
2. évezred 11. sz. 12. sz. 13. sz. 14. sz. 15. sz. 16. sz. 17. sz. 18. sz. 19. sz. 20. sz.
3. évezred 21. sz. 22. sz.