„Forgószárnyas légijárművek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
kis átfogalmazás
1. sor: 1. sor:
A '''forgószárnyas repülőgépek''' olyan, többnyire szárnyak nélküli légi járművek, melyeknél a felhajtó erőt nagyjából a függőleges tengely körül forgó légcsavarhoz hasonló, lapát alakú szárnyas kerekek ([[rotor]]ok) biztosítják.
A '''forgószárnyas repülőgépek''' olyan levegőnél nehezebb légi járművek, melyeknél a [[felhajtóerő (aerodinamika)|felhajtóerőt]] többé-kevésbé függőleges tengelyű forgószárnyak biztosítják. A közös tengelyre szerelt forgószárnyakat [[rotor]]nak nevezik.

Típusai a légcsavarral és nem meghajtott rotorral működő [[autógíró]]k, a meghajtott rotorral ellátott [[helikopter]] és a vegyes szerkezetű, hajtott [[légcsavar]]os és hajtott rotoros [[konvertiplán]].
Leggyakoribb típusa a meghajtott rotorral ellátott [[helikopter]], de ide tartozik a nem meghajtott rotorral működő [[autogíró]] és a vegyes szerkezetű, hajtott [[légcsavar]]os és hajtott rotoros [[konvertiplán]].


Az [[ornitopter]] sem a fix, sem a forgószárnyas repülőgépek közé nem tartozik
Az [[ornitopter]] sem a fix, sem a forgószárnyas repülőgépek közé nem tartozik

A lap 2008. október 6., 13:53-kori változata

A forgószárnyas repülőgépek olyan levegőnél nehezebb légi járművek, melyeknél a felhajtóerőt többé-kevésbé függőleges tengelyű forgószárnyak biztosítják. A közös tengelyre szerelt forgószárnyakat rotornak nevezik.

Leggyakoribb típusa a meghajtott rotorral ellátott helikopter, de ide tartozik a nem meghajtott rotorral működő autogíró és a vegyes szerkezetű, hajtott légcsavaros és hajtott rotoros konvertiplán.

Az ornitopter sem a fix, sem a forgószárnyas repülőgépek közé nem tartozik