„Ordo senatorius” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
30. sor: 30. sor:


==A [[dominatus]] idején==
==A [[dominatus]] idején==

A hadsereg szerepe, és az annak parancsnoki gerincét adó lovagrend szerepe erősen megnövekedett.
Ugyanakkor a császárok szinte soha nem tartózkodtak Rómában, így kapcsolatuk a senator-okkal
nehézkessé vált, ami a senator-i rend politikai eljelentéktelenedéséhez vezetett az [[i. sz. 3. század]]ban.
Továbbra is a rend tagjai voltak a birodalom legnagyobb földbirtokosai, igen tekintélyes személyek, de
politikai szerepüket átvették a lovagrendűek, akik a császár melletti tanácsadó testületet adták.


==Források==
==Források==

A lap 2008. szeptember 26., 17:24-kori változata

Az ordo senatorius, azaz a szenátori rend a Római Birodalom legtekintélyesebb és leggazdagabb rendje, amelyik a senatus tagjaiból - a senator-okbók - és idővel azok családjából állt.

A Római Királyság idején

A királyság idején a senatorok még nem különültek el rendileg a patríciusoktól, a tulajdonképpeni korai lovagrendtől.

A Római Köztársaság idején

A plebejusok harcainak eredményeképpen az i. e. 5. században a korábbi születési, zárt lovagrend a servius-i alkotmány következtében vagyoni cenzuson (ld. classis) alapuló renddé alakult, s plebejusok is egyre nagyobb számban bejuthattak oda. Ekkor a senatorok formálisan kiléptek a lovagrendből és létrehozták az eleinte sokkal zártabb ordo senatoriust. Kezdetben kevés lovagrendű tudott bejutni a szenátori rendbe, csak a köztársaság utolsó időszakában szaporodott meg az ilyen homo novus-ok száma. Szigorúan véve csak maguk a senatorok számítottak a rend tagjainak, de a köznyelv odasorolta fiaikat is, annál is inkább, mert a senatori helyek felszabadulás - apjuk halála - után csak nekik volt valós esélyük erre, hogy a következő census idején a censor felvegye őket a senator-i névjegyzékbe.

A principatus idején

Augustus örökletessé tette a rend tagságát, azaz ekkortól a senatorok családtagjai is hivatalosan a rend tagjainak számítottak. A rend tagjai számára minimális vagyonként ebben az időben 1 millió sestertius volt előírva. Ők voltak a legnagyobb földbirtokosok, latifundium-aikat jellemzően rabszolgákkal műveltették. Bizonyos állami állásokat csak ők tölthettek be. Hatalmukat egyik oldalról a [fprinceps]] tekintélye korlátozta, másrészt viszont növelte az, hogy a római népgyűlések ebben a korszakban minden jelentőségüket elvesztették, s szerepüket a senatus vette át. A senatori családok alacsony termékenységi rátája miatt a rendet folyamatosan fel kellett újítani a lovagrendből, így tehát a rend nem volt egy zárt kaszt.

A dominatus idején

A hadsereg szerepe, és az annak parancsnoki gerincét adó lovagrend szerepe erősen megnövekedett. Ugyanakkor a császárok szinte soha nem tartózkodtak Rómában, így kapcsolatuk a senator-okkal nehézkessé vált, ami a senator-i rend politikai eljelentéktelenedéséhez vezetett az i. sz. 3. században. Továbbra is a rend tagjai voltak a birodalom legnagyobb földbirtokosai, igen tekintélyes személyek, de politikai szerepüket átvették a lovagrendűek, akik a császár melletti tanácsadó testületet adták.

Források

  • Alföldy Géza: Római társadalomtörténet (Osiris Kiadó, Budapest, 2000) ISBN 963 379 669 5
  • Havas László, Németh György, Szabó Edit: Római történeti kézikönyv (Korona Kiadó, Budapest, 2001) ISBN 963 9191 75 2
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap