„Lónya” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: dátumlinkek javítása
43. sor: 43. sor:
==Határátkelőhely==
==Határátkelőhely==


A község Ukrajna felé közúti határátkelőhellyel rendelkezik, a szomszédos ukrán község Harangláb (Дзвінкове, Dzinkove). A határátkelőhelyen gyalogos, kerékpár, motorkerékpár és személygépkocsi forgalom zajlik 07-16 óra között. Busz és tehergépkocsi forgalom nincs.
A község Ukrajna felé közúti határátkelőhellyel rendelkezik, a szomszédos ukrán község [[Harangláb]] (Дзвінкове, Dzinkove). A határátkelőhelyen gyalogos, kerékpár, motorkerékpár és személygépkocsi forgalom zajlik 07-16 óra között. Busz és tehergépkocsi forgalom nincs.


==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==

A lap 2008. szeptember 25., 15:15-kori változata

Sablon:Világörökség várólista

Lónya
Lónya címere
Lónya címere
Lónya zászlaja
Lónya zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Alföld
VármegyeSzabolcs-Szatmár-Bereg
KistérségVásárosnaményi
Jogállásközség
Irányítószám4836
Körzethívószám45
Népesség
Teljes népesség684 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség22,7 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület35,49 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 19′ 23″, k. h. 22° 16′ 28″Koordináták: é. sz. 48° 19′ 23″, k. h. 22° 16′ 28″
Lónya (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
Lónya
Lónya
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye térképén
Lónya weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lónya témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lónya község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnaményi kistérségben.

Története

Fájl:Freskók Lónya.jpg
A freskók

A történeti kutatások alapján a község már a honfoglaláskor is létezett. Első írásos említése 1270-ben egy adománylevélben történt. A 13. században a falu Bánk bán birtoka volt, és a Gertrúd ellen elkövetett merénylet követő jószágvesztés következtében a birtok II. Endrére szállt. Ő egy Rusdi Kis Mihály nevű nemesnek adományozta, akitől a nagylónyai és vásárosnaményi Lónyay családhoz került. Ezidőtájt vált külön a falu Kis- és Nagylónyára. A 13. században épült a román stílusú, festett famennyezetű református templom. 1567-ben tatár betörésról szóltak a híradások.

A falut birtokló Lónyay család viszonylag korán, a 16. század végén felvette a református hitet és a község lakosainak többsége ma is református vallású. A református hitre téréssel egyidejűleg a nagylónyai templom díszes középkori freskóit lemeszelték, amely így konzerválódott és a feltárása a közelmúltban fejeződött be. 1780 körül a Lónyával szemben lévő Szigetfalu lakossága a Tisza áradásai miatt Kislónyára költöztek. A két község közigazgatásilag 1934-ben Lónya néven egyesült. A községbe 1944. október 29-én vonultak be a Vörös Hadsereg csapatai. A II. világháború alatt sokan meghaltak a frontokon, és a falu lakosai közül sokakat hurcoltak el hadifogságba. A falu jellegét tekintve mindvégig agrártelepülés volt, a gazdák nagyrészét három faluval közös termelőszövetkezetbe tömörítették. Az 1990-es években megtörtént a földek privatizációja, a családok nagy része ma is a mezőgazdaságból él.

Nevezetességei

A harangláb légifotója
  • Református templom (román, XIII. század)
  • Fa harangláb (1781)
  • Lónyay család egykori kastélyának parkja
  • Lónyay család sírkápolnája

Híres lónyaiak

  • A Lónyay család számos jeles államférfit adott Magyarországnak. Kiemelhető Lónyay János (1796-1859) udvari tanácsos, Bihar és Bereg vármegyék főispáni helytartója és fia gróf Lónyay Menyhért (1822-1884), aki 1871-72-ben Magyarország miniszterelnöke volt
  • Szini Péter; újságíró, publicista.
  • A faluban tevékenykedett Babus Jolán (1917-1967) tanár-néprajzkutató, a Beregi Múzeum alapítója. Áldozatos munkájának gyümölcseként kezdődött el a beregi hagyományok és tárgyi emlékek gyűjtése és tudományos feldolgozása. Nevét a vásárosnaményi középiskolai kollégium viseli.
  • Dr. Rácz Antal afrika kutató vadász, író, egyetemi tanár

Önkormányzat

Lónya Község Önkormányzata a Lónya, Kossuth út 39.(4836) szám alatt található. Polgármester: Király Edit

Határátkelőhely

A község Ukrajna felé közúti határátkelőhellyel rendelkezik, a szomszédos ukrán község Harangláb (Дзвінкове, Dzinkove). A határátkelőhelyen gyalogos, kerékpár, motorkerékpár és személygépkocsi forgalom zajlik 07-16 óra között. Busz és tehergépkocsi forgalom nincs.

Külső hivatkozások

Sablon:Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helységei

  1. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)