„Tennó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Buli~huwiki (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: dátumlinkek javítása
1. sor: 1. sor:
'''Tennó''' [[japán nyelv]]en ''az ég ura'', más néven mikádó, japán nyelven ''tiszteletreméltó kapu''. A japán császár kínai mintát tükröző címe. Az [[ókimi]] (nagykirály) elnevezést váltotta fel a [[7. század]]ban. A tennó politikai hatalma a [[Heinan-korban]] ([[794]]-[[1185]]) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a [[sintoizmus]] főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a [[Meidzsi-restauráció]] ([[1867]]) helyezte vissza. [[Hirohito]] császár [[1946]] januárjában nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A modern alkotmány ([[1947]]. [[május 3]].) szerint a tennó japán állam és a nemzeti egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.
'''Tennó''' [[japán nyelv]]en ''az ég ura'', más néven mikádó, japán nyelven ''tiszteletreméltó kapu''. A japán császár kínai mintát tükröző címe. Az [[ókimi]] (nagykirály) elnevezést váltotta fel a [[7. század]]ban. A tennó politikai hatalma a [[Heinan-korban]] ([[794]]-[[1185]]) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a [[sintoizmus]] főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a [[Meidzsi-restauráció]] ([[1867]]) helyezte vissza. [[Hirohito]] császár [[1946]] januárjában nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A modern alkotmány ([[1947]]. [[május 3.]]) szerint a tennó japán állam és a nemzeti egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.


Lásd még: [[Japán császárainak listája]]
Lásd még: [[Japán császárainak listája]]

A lap 2008. augusztus 28., 19:48-kori változata

Tennó japán nyelven az ég ura, más néven mikádó, japán nyelven tiszteletreméltó kapu. A japán császár kínai mintát tükröző címe. Az ókimi (nagykirály) elnevezést váltotta fel a 7. században. A tennó politikai hatalma a Heinan-korban (794-1185) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a sintoizmus főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a Meidzsi-restauráció (1867) helyezte vissza. Hirohito császár 1946 januárjában nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A modern alkotmány (1947. május 3.) szerint a tennó japán állam és a nemzeti egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.

Lásd még: Japán császárainak listája