„Marsz-program” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: bg:Марс (програма)
PityuBot (vitalap | szerkesztései)
a csillagászati portál sablonja
21. sor: 21. sor:


===Külföldi oldalak===
===Külföldi oldalak===

{{Portál|Csillagászati| }}


[[Kategória:Marsz-program]]
[[Kategória:Marsz-program]]

A lap 2008. augusztus 27., 00:49-kori változata

A szovjet Marsz-program keretében hét űrszondát indítottak sikeresen a Mars felé. Ezeknek csak kis része tudta véghezvinni a küldetését. Az egyik sikertelen küldetés volt a Marsz-3, amely azonban elsőnek szállt le simán a Mars felszínére.

A Szovjetunióból 1960. októberben két űrszondát (Marsz 1960A, Marsz 1960B) indítottak a Marsra, de egyiküknek sem sikerült a fellövése. 1962-ben három űrszonda következett, de ezek is sikertelenek voltak. Egyikkel, a Marsz-1-el repülés közben szakadt meg a kapcsolat több millió kilométerre. Tíz évvel a Marsz-1 után, 1971-ben indították a Marsz-2-t és a Marsz-3-at. Ezek landert is vittek magukkal. Az elsőnek nem jött össze a leszállás, a második a felszínen romlott el. Az orbiterek sok adatot küldtek a Marsról. A Szovjetunió 1973-ban még négy űrszondát indított, két orbitert (Marsz-4, Marsz-5) vmint két elrepülő és leszálló szondát (Marsz-6, Marsz-7). Ezek közül csak a Marsz-5 küldött tudományos adatokat.


Fájl:Mars 3.gif
A Marsz-3 űrszonda

A Marsz-program űrszondái

(zárójelben az indítás éve)

Több űrszondát is indítottak sikertelenül a program keretében, de ezek nem kaptak Marsz jelzést. Oroszország 1996-ba indította az utolsó Marsz szondát, a Marsz-8-at.

Külső hivatkozások

Magyar oldalak

Külföldi oldalak