„Higany-szulfid” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Damibot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Forráshivatkozások kibővítése a hivatkozott oldal címével, ismételt hivatkozások összevonása
a elütés
29. sor: 29. sor:


== Kémiai tulajdonságai ==
== Kémiai tulajdonságai ==
Az [[alkálifém]]ek és az [[alkáliföldfém]]ek szulfidjainak tömény oldatában feloldódik, tiosók képződnek. Sok fém redukálja, higanyt tesznek belőle szabaddá. Ilyenkor általában az adott fém [[amalgám]]ja keletkezik. Levegőn helítés hatására meggyullad, ekkor higanygőzök keletkeznek és [[kén-dioxid]] fejlődik.
Az [[alkálifém]]ek és az [[alkáliföldfém]]ek szulfidjainak tömény oldatában feloldódik, tiosók képződnek. Sok fém redukálja, higanyt tesznek belőle szabaddá. Ilyenkor általában az adott fém [[amalgám]]ja keletkezik. Levegőn hevítés hatására meggyullad, ekkor higanygőzök keletkeznek és [[kén-dioxid]] fejlődik.


== Előfordulása a természetben ==
== Előfordulása a természetben ==

A lap 2008. augusztus 16., 14:26-kori változata

Higany-szulfid
Más nevek higany(II)-szulfid, merkuri-szulfid, cinnóber, cinnabarit
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1344-48-5
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet HgS
Moláris tömeg 232,65 g mol−1
Megjelenés Vörös kristályok
Sűrűség 8,18 g cm−3 [1]
Olvadáspont 386 °C [1]
Forráspont 584 °C [1]
Oldhatóság (vízben) Gyakorlatilag oldhatatlan.
Oldhatóság (más oldószerek) oldhatatlan
Veszélyek
Főbb veszélyek Nincsenek veszélyességi szimbólumok
R mondatok nincs R-mondat [1]
S mondatok nincs S-mondat [1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A higany-szulfid (vagy pontosabban higany(II)-szulfid) a higany kénnel alkotott vegyülete, szulfidja. Két módosulata létezik. A fekete módosulat fekete színű, nagy sűrűségű, íztelen por. Vízben és híg savakban gyakorlatilag oldhatatlan, emiatt nem mérgező (ellentétben a higanyvegyületek nagy részével). A vörös módosulat (vörös higany(II)-szulfid) a fekete módosulatból képződik oxigénmentes térben hevítve. A vegyület vízben gyakorlatilag oldhatatlan, savakban is alig oldódik, a királyvíz feloldja.

Kémiai tulajdonságai

Az alkálifémek és az alkáliföldfémek szulfidjainak tömény oldatában feloldódik, tiosók képződnek. Sok fém redukálja, higanyt tesznek belőle szabaddá. Ilyenkor általában az adott fém amalgámja keletkezik. Levegőn hevítés hatására meggyullad, ekkor higanygőzök keletkeznek és kén-dioxid fejlődik.

Előfordulása a természetben

A természetben viszonylag elterjedt, hatszöges kristályrendszerű, vörös színű kristályok alakjában fordul elő. Az ásvány neve cinnabarit vagy cinóber). A cinóber pora tűzvörös színű.

Előállítása, felhasználása

A higany-szulfid előállítható higanyból és kénből a következőképpen: a higanyt és a ként egy vasreaktorban szublimáltatják, ekkor a vegyület vörös módosulata képződik. Higanyból és kénből előállítható a vegyület fekete módosulata is, ez kálium-hidroxid oldattal enyhén hevítve átalakítható a vörös módosulattá.

A higany szulfidot főként vörös színű pigmentként használják. A hátránya az, hogy fény hatására a színe sötétebbé válik.

Forrás

Erdey-Grúz Tibor: Vegyszerismeret

Források és jegyzetek

  1. a b c d e A higany-szulfid jellemzői (német)