„Palermói kő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
WikiDreamer Bot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: sk:Palermská doska
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a képlinkek javítása, magyarítása
1. sor: 1. sor:
[[Kép:DSC00083 - Pietra di Palermo (geroglifici)1.jpg|thumb|A Palermói kő]]
[[Kép:DSC00083 - Pietra di Palermo (geroglifici)1.jpg|bélyegkép|A Palermói kő]]
A '''palermói kő''' a legkorábbi [[Ókori Egyiptom|egyiptom]]i évkönyv feljegyzéseit megörökítő hatalmas [[diorit]] kőtábla töredéke. <!-- Az angol szerint fekete bazalt. --> Feltehetőleg a legrégebbi ókori egyiptomi történelmi szöveg. Jelenleg a [[Palermo|Palermó]]i régészeti múzeum őrzi. A töredék 43,5 cm magas és 25 cm széles, sajnos mindegyik oldalán hiányos. Az eredeti kőtábla két további töredékét őrzi a [[kairó]]i múzeum, illetve a [[london]]i [[British Museum]].
A '''palermói kő''' a legkorábbi [[Ókori Egyiptom|egyiptom]]i évkönyv feljegyzéseit megörökítő hatalmas [[diorit]] kőtábla töredéke. <!-- Az angol szerint fekete bazalt. --> Feltehetőleg a legrégebbi ókori egyiptomi történelmi szöveg. Jelenleg a [[Palermo|Palermó]]i régészeti múzeum őrzi. A töredék 43,5 cm magas és 25 cm széles, sajnos mindegyik oldalán hiányos. Az eredeti kőtábla két további töredékét őrzi a [[kairó]]i múzeum, illetve a [[london]]i [[British Museum]].



A lap 2008. augusztus 2., 12:41-kori változata

Fájl:DSC00083 - Pietra di Palermo (geroglifici)1.jpg
A Palermói kő

A palermói kő a legkorábbi egyiptomi évkönyv feljegyzéseit megörökítő hatalmas diorit kőtábla töredéke. Feltehetőleg a legrégebbi ókori egyiptomi történelmi szöveg. Jelenleg a Palermói régészeti múzeum őrzi. A töredék 43,5 cm magas és 25 cm széles, sajnos mindegyik oldalán hiányos. Az eredeti kőtábla két további töredékét őrzi a kairói múzeum, illetve a londoni British Museum.

A tábla egyik oldalán a legrégebbi időktől a IV. dinasztiáig terjedő, a másikon az V. dinasztia uralkodási ideje alatt történt események évkönyvi adatai vannak feljegyezve. Az események felsorolása (elsősorban kultikus cselekmények, építkezések, egy-egy hadi vállalkozás stb.) az V. dinasztia korához közeledve egyre bővebbé válik. A ránk maradt részen a dinasztikus, történeti kort megelőző időkből alsó-egyiptomi uralkodóknak szájhagyomány útján megőrzött nevei szerepelnek, minden közelebbi megjegyzés nélkül. Párhuzamos sorok közt, az „év” hieroglif jele által elválasztott rubrikákban találhatóak a történeti kor uralkodóinak egy-egy uralkodási évéhez fűződő események. A felsorolások alatt vonással elválasztva szerepelnek a Nílus vízmagasságának adatai is, mint Egyiptom életére jelentős eseménynek megörökítése.

A kő minden bizonnyal egyike volt azoknak a dokumentumoknak, melyek segítségével Manethón összeállította dinasztikus kronológiáját. Sajnos az első két dinasztiára vonatkozó sok adat a szöveg töredékes volta miatt elveszett.

A töredék szövege

(kiemelve az eredeti szöveg, szögletes zárójelben a modern kiegészítések, simában a modern magyarázatok):

[X uralkodó 9. (rubrika szerint meghatározott) uralkodási éve:]
A det-ünnep megünneplésének első alkalma.
[A Nílus magassága:] 4 könyök, 1 tenyér.
[X uralkodó x+7. uralkodási éve:]
A kötél kifeszítése „Az istenek székhelye" nevezetű ház számára, Szesat papja által. [Nílusmagasság:] 4 könyök, 2 tenyér
Sznofru [x+2] éve:
„Mindkét ország (Egyiptom) dicsérete" nevű, meru-fából készült, 100 öl hosszú hajó építése...
Neheszi szétverése. 7000 fogoly és 200 000 nagyobb-kisebb állat hozatala.
Dél és Észak országai „Sznofru házai" (erődjei) nevű falainak építése."
40 cédrushajó hozatala
[Nílusmagasság:] 2 könyök, 2 ujj.
Userkaf [x+2] éve:
Alsó- és Felső-Egyiptom uralkodója, Uszerkaf (alapítványként) adott emlékként a Heliupolisi Lelkek részére 20 áldozatot minden ... ünnepre 36 arura földet ... Uszerkaf birtokából;
Re sep szentélye istenei részére 24 arura földet ... 2 ökröt és libát naponta;
isten részére 44 arura földet az északi kerületekből;
Hathor istennőnek 44 arura földet az északi kerületekből;
Debaut temploma istenei részére 54 arura földet...
Nehbet istennő részére a „Dél istenháza"-ban 10 áldozatot naponként;
Buto istennőnek ... 10 áldozatot naponként;
A „Dél istenházai" istenei részére 48 áldozatot naponként. Az állatok (adó) számlálásának harmadik alkalmával.
[Nílusmagasság:] 4 könyök, 2,5 ujj.

(Az arura régi egyiptomi területmértékegység, 2735 négyzetméter. 1 könyök kb. 0,52 méter, 1 tenyér 0,075 méter.)

A legnagyobb töredék 1866 óta Palermóban található, de először egy francia régész ismerte fel jelentőségét 1895-ben, és először Heinrich Schäfer írt róla 1902-ben. A kairói töredékek egyikét 1910-ben találták meg, egy másikat 1963-ban vásároltak. A londoni múzeumnak Sir Flinders Petrie adományozta. A kő eredetileg 2,2 méter hosszú, 0,61 méter széles és 6,5 cm vastag lehetett, de nagy része hiányzik, bár Memphiszben újabb töredékét találták meg.

Források

Lásd még

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap