„Szentgotthárdi járás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''Szentgotthárdi járás''' egy [[járás]] volt [[Magyarország]]on a [[trianoni békeszerződés]]ig, melynek területén jelentős szamú [[németek|német]] és [[vend]] kisebbség élt. Legfontosabb folyója a [[Rába]], amely mentén fekszik a Szombathely-Grác vasútvonal.
A '''Szentgotthárdi járás''' egy [[járás]] volt [[Magyarország]]on [[Vas vármegye|Vas vármegyében]] a [[trianoni békeszerződés]]ig, melynek területén jelentős szamú [[németek|német]] és [[vend]] kisebbség élt. Legfontosabb folyója a [[Rába]], amely mentén fekszik a Szombathely-Grác vasútvonal.


==Fekvése==
==Fekvése==

A lap 2008. július 27., 17:52-kori változata

A Szentgotthárdi járás egy járás volt Magyarországon Vas vármegyében a trianoni békeszerződésig, melynek területén jelentős szamú német és vend kisebbség élt. Legfontosabb folyója a Rába, amely mentén fekszik a Szombathely-Grác vasútvonal.

Fekvése

Keletről a körmendi járás, Dél-Keletről Zala vármegye, Délről a muraszombati járás, Nyugatról Stájerország és Èszakról a németújvári járás határolta.

Története

A trianoni békeszerződés Ausztria, Szlovénia és Magyarország között osztotta fel (akkori területe: 677,60 km²). Ma több mint fele Magyarországhoz tartozik. A járás Ausztriának ítélt része ma Bezirk Jennersdorf (gyanafalvi járás), a Szlovéniához került terület pedig a Muramente részét képezi. Idecsatolták a muraszombati járás Magyarországnak megmaradt településeit.

Külső hivatkozások