„II. Démétriosz makedón király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kozmetikai javítások
Loveless (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: nl:Demetrius II van Macedonië
31. sor: 31. sor:
[[ko:드미트리우스 2세 (마케도니아)]]
[[ko:드미트리우스 2세 (마케도니아)]]
[[mk:Деметриј II]]
[[mk:Деметриј II]]
[[nl:Demetrius II van Macedonië]]
[[pl:Demetriusz II Antygonida]]
[[pl:Demetriusz II Antygonida]]
[[ru:Деметрий II Этолийский]]
[[ru:Деметрий II Этолийский]]

A lap 2008. július 25., 21:46-kori változata

II. Démétriosz Aitólikosz (görögül Δημήτριος Αιτωλικός, Kr. e. 275 k. – Kr. e. 229), az ókori hellenisztikus Makedónia királya az Antigonidák közül (uralkodott Kr. e. 239-től haláláig), II. Antigonosz Gonatasz és Phila gyermeke volt.

Már fiatalon jeles tettet hajtott végre, amikor legyőzte a Makedóniára törő épeiroszi királyt, II. Alexandroszt Kr. e. 260 körül. Valószínűleg ennek köszönhetően Kr. e. 257/256 folyamán társuralkodó lett, és Kr. e. 239-ben örökölte atyja trónját. Uralma a megerősödött poliszszövetségek, az aitól és az akháj szövetség elleni harccal telt, amelyeket a közös makedón fenyegetettség juttatott egy táborba.

Komoly sikereket aratott, főleg az aitólokkal szemben – innen mellékneve –, így pl. az immár szövetséges Épeiroszt és Akarnaniát megvédte, Phókiszt, Lokriszt és Boiótiát pedig megtisztította a megszállóktól, azonban az Arkadia területén egy alkalommal legyőzött akháj szövetség tovább peloponnészoszi térnyerését nem tudta megakadályozni. Attikát sikerült megvédeni, és Argosz is kitartott Makedónia mellett, Megalopolisz azonban Kr. e. 235 körül átállt Aratosz oldalára.

A helyzetet súlyosbítva férfiágon kihalt az épeiroszi uralkodóház, és a trónviszályt kihasználva az aitólok lerohanták Épeiroszt. Démétriosz Kr. e. 231-ben a félbarbár illíreket küldte a támadók ellen, de azok nekiálltak a vidéket fosztogatni, mire Épeirosz az aitólok és az akhájok mellé állt – igaz, csak ideiglenesen, mert a dardánok támadása ellenében az illírekkel fogott össze. A makedón király az ellenük vívott harcokban lelte halálát.

Háromszor nősült, feleségei közül az első, Sztratoniké szeleukida hercegnő, I. Antiokhosz Szótér lánya volt, ám amikor férje elvette az épeiroszi Phthiát, a bigámiától megundorodva hazatért Szíriába. Egy harmadik asszonyát Khrüszéisznek nevezték. A trónon Phthiától született gyermeke, V. Philipposz követte volna, de ő kiskorú volt, így előbb Démétriosz unokatestvére, I. Démétriosz Poliorkétész Démétriosz Kalosztól származó unokája, III. Antigonosz Dószón vette át a hatalmat, megakadályozva az éveken belül elkezdődő bomlást.

Források, hivatkozások

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap