„Ocampa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „Az '''ocampák''' a kitalált Star Trek-univerzum Delta Kvadránsának egyik faja. Legelőször a USS Voyager találkozott velük, nem sokkal azután, hogy a G...”
 
2. sor: 2. sor:
== Társadalmuk ==
== Társadalmuk ==
Az ocampa civilizáció is egy bolygó felszínén fejlődött ki, de amikor a Voyager először találkozott velük, addigra már kb.1000 éve a föld alatt, a Gondviselő védelme alatt éltek. Kultúrájuk stabil és békés, azonban számos fiatalabb ocampa próbált meg kalandvágyból feljutni a felszínre. Ezek egyike [[Kes]], akit a [[kazonok]] elfogtak. Az ocampák telepata lények, azonban a bolygó felszíne alatt békésen élő társadalomban a képességüket rég nem használták. Kes már a Voyageren, [[Tuvok]] segítségével kezdte el fejleszteni telepatikus, telekinetikus képességeit, és később olyan ocampákkal is találkozott az út során, akik adottságaikat hihetetlen fokra fejlesztették ki.
Az ocampa civilizáció is egy bolygó felszínén fejlődött ki, de amikor a Voyager először találkozott velük, addigra már kb.1000 éve a föld alatt, a Gondviselő védelme alatt éltek. Kultúrájuk stabil és békés, azonban számos fiatalabb ocampa próbált meg kalandvágyból feljutni a felszínre. Ezek egyike [[Kes (Star Trek)|Kes]], akit a [[kazonok]] elfogtak. Az ocampák telepata lények, azonban a bolygó felszíne alatt békésen élő társadalomban a képességüket rég nem használták. Kes már a Voyageren, [[Tuvok]] segítségével kezdte el fejleszteni telepatikus, telekinetikus képességeit, és később olyan ocampákkal is találkozott az út során, akik adottságaikat hihetetlen fokra fejlesztették ki.


[[Kategória:Star Trek-fajok]]
[[Kategória:Star Trek-fajok]]

A lap 2008. június 24., 18:45-kori változata

Az ocampák a kitalált Star Trek-univerzum Delta Kvadránsának egyik faja. Legelőször a USS Voyager találkozott velük, nem sokkal azután, hogy a Gondviselőnek nevezett lény elrabolta a Vadvidékről a hajót. Az ocampák humanoidok, emberi mértékkel nézve alacsonyak, és nagyon rövid életűek. Élettartamúk miatt nagyon gyors a fejlődésük, 8 hónapos korukra már elérik a felnőttkort. A negyedik-ötödik életévük végén az ocampa nők (egyetlen egyszer az életük során) belépnek az Elogiumba, amikor is képesek lesznek a megtermékenyülésre, azaz a hátukon lévő zacskó felkészül az embrió befogadására. Hétéves korára egy ocampa belép az öregkorba. Átlagos életkoruk 8 vagy 9 év, de szokatlan környezeti hatások alatt elérhetik akár a 14 éves kort is.

Társadalmuk

Az ocampa civilizáció is egy bolygó felszínén fejlődött ki, de amikor a Voyager először találkozott velük, addigra már kb.1000 éve a föld alatt, a Gondviselő védelme alatt éltek. Kultúrájuk stabil és békés, azonban számos fiatalabb ocampa próbált meg kalandvágyból feljutni a felszínre. Ezek egyike Kes, akit a kazonok elfogtak. Az ocampák telepata lények, azonban a bolygó felszíne alatt békésen élő társadalomban a képességüket rég nem használták. Kes már a Voyageren, Tuvok segítségével kezdte el fejleszteni telepatikus, telekinetikus képességeit, és később olyan ocampákkal is találkozott az út során, akik adottságaikat hihetetlen fokra fejlesztették ki.