„Faragó József (grafikus)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
a Faragó József lapot átneveztem Faragó József (grafikus) névre: Mert van még Faragó József, a redirekt helyére egyért kerül
(Nincs különbség)

A lap 2008. június 21., 15:11-kori változata

Önarckép (rézkarc) (c.1900)

Faragó József (Fränkel) (1866. Esztergom - 1906. szeptember 2. Berlin) magyar grafikus (rézkarcoló és karikaturista)

Élete

Kereskedőnek készült, de gazdag pártfogói lehetővé tették számára, hogy Münchenbe, majd Párizsba utazzon, és festészetet tanuljon, mind külföldön, mind pedig idehaza. 1886-tól Münchenben Hollósy Simon növendéke volt. Németországban egyre több karikatúráját közölte a Fliegende Blätter című korabeli német élclap. 1889-ben Párizsban tanult, majd a New York-i Puck élclap hívta meg munkatársául. 1892-1894 között Amerikában élt. Hazatérvén a Borsszem Jankó című hazai élclap művészeti vezetője volt egy ideig, de dolgozott a a konkurensnek számító Kakas Márton című élclapnak is. Életének utolsó éveit Berlinben töltötte. Öngyilkos lett.

A Műcsarnok 1889-1990-es téli kiállításán szerepelt először festményeivel. 1896-ban, 1901-ben a Nemzeti Szalonban. 1906 decemberében hagyatéki kiállítását a Könyves Kálmán Szalonban rendezték meg. Festett Nagybányán, és számos alkalommal együtt állított ki a nagybányai festőkkel, nem annyira a stílus, mint inkább a barátság kapcsolta őt hozzájuk, barátja volt Ferenczy Károlynak, Grünwald Bélának, sőt még Hollósy Simonnak is, bár Hollósy Ferenczyt, Grünwaldot és Faragót arisztokratának tartotta.[1] Népszerű karikatúristaként, rajzait éles társadalombírálat jellemzte. Több grafikai lapja megtalálható a Magyar Nemzeti Galéria gyüjteményében.

Galéria

Források

  • Az Est Hármas könyve - lexikon tartalom 1926.
  • Művészeti kislexikon - Akadémiai Kiadó.
  • Réti István: A nagybányai művésztelep. Budapest, Kulturtrade, 1994. Faragó József l. 116. o. ISBN 9637826351

Jegyzetek

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Faragó József (grafikus) témájú médiaállományokat.
  1. Réti István i.m. 116. o.