„Szlovákiai görögkatolikus egyház” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
17. sor: 17. sor:


== Felépítése ==
== Felépítése ==

A Szlovák Görög Katolikus Egyház:
*[[Torontói Szlovák Görög Katolikus Egyházmegye|Torontói Szlovák Eparchia]] (közvetlenül a Szentszék alá rendelve)<br>
A szlovákiai görög katolikus egyháztartomány:
A szlovákiai görög katolikus egyháztartomány:
*[[Eperjesi Görög Katolikus Főegyházmegye|Eperjesi Arcieparchia]]
*[[Eperjesi Görög Katolikus Főegyházmegye|Eperjesi Arcieparchia]]
**[[Pozsonyi Görög Katolikus Egyházmegye|Pozsonyi Eparchia]]
**[[Pozsonyi Görög Katolikus Egyházmegye|Pozsonyi Eparchia]]
**[[Kassai Görög Katolikus Egyházmegye|Kassai Eparchia]]
**[[Kassai Görög Katolikus Egyházmegye|Kassai Eparchia]]

Szlovákián kívül található szlovák görög katolikus egyház a [[Torontói Szlovák Görög Katolikus Egyházmegye|Torontói Szlovák Eparchia]] (közvetlenül a Szentszék alá rendelve).


== Története ==
== Története ==

A lap 2008. június 20., 18:31-kori változata

Sablon:Keleti katolikus

A Szlovákiai Görög Katolikus Egyház bizánci rítusú katolikus egyház Szlovákiában Rómával egységben. CNEWA statisztkái alapján 2005-ben 225 000 hívő tartozott az egyházhoz.

Felépítése

A szlovákiai görög katolikus egyháztartomány:

Szlovákián kívül található szlovák görög katolikus egyház a Torontói Szlovák Eparchia (közvetlenül a Szentszék alá rendelve).

Története

1918-ig

bővebben lásd a Ruszin Görög Katolikus Egyház cikknél.

1646-ban a ruszinok (ruténok) az Ungvári Unióban kimondták egyesülésüket Rómával. A mai Szlovák és Magyar Görög Katolikus Egyház hívei is lényegében egykori ruszinokból kerültek ki. Ez alól csak a későbbiekben csatlakozott néhány település képez kivételt. A Magyar Királyságban nem voltak külön részegyházaik a magyaroknak, szlovákoknak és a ruszinoknak. A ruszinok nemzetiségi öntudata már a 18.-19. században sem volt erős, ennek következtében erősen elszlovákosodtak vagy elmagyarosodtak.

1918 után

Fájl:SzlovGorKat.svg
Szlovákia görög rítusú egyházmegyéi - a Pozsonyi Egyházmegyében
feketével vannak jelölve az önálló egyházközségek
narancssárgával azon helyek, melyeken liturgiát tartanak, de nem önállóak
halványkékkel a jövőben kialakítandó új egyházközségek

Az egyházakkal kapcsolatos problémákat az első világháború hozta meg. Mindkét egykori ruszin görög katolikus püspökség (Eperjes, Munkács) is csehszlovák uralom alá került. A Csehszlovák Köztársaság megnehezítette a katolikusok életét. Novák István eperjesi püspököt a legtöbb latin rítusú püspökhöz hasonlóan kitagadták. Helyére csak 1927-ben neveztek ki új püspököt Gojdics Péter Pál személyében. Addig Russnák Miklós és Nyáradi Dénes végeztek adminisztrátori feladatokat. A csehszlovák hatalom azonban szívesebben ápolt jó kapcsolatokat az ortodox kereszténységgel, mint a katolikusokkal. Így a görög katolikus híveket arra buzdították, hogy utasítsák el az uniót Rómával. A mozgalom nem ért el nagy sikert, de ez volt az első komoly támadás a görög katolikus egyház ellen. XI. Pius pápa 1937. szeptember 2-án Ad ecclesiastici regiminis incrementum apostoli bullájában megszünteti az eperjesi és munkácsi püspökség függését a magyar egyházmegyéktől és közvetlenül a Szentszék alá rendeli őket. A második világháború után Munkácsot a Szovjetunióhoz csatolják. Csehszlovákiában csak az eperjesi püspökség marad meg a görög katolikusok igazgatására. 1950. áprilisában összehívják az eperjesi "Szobort" (gyűlés), melyen a kommunista hatóságok felszámolják a görög katolikus egyházat és minden vagyonát a Moszkvai Pátriarchátus által képviselt görög keleti egyház veszi át. A görög katolikusok legnagyobb része ezt elutasította. Két legfőbb képviselőjüket boldog Gojdics Péter Pált és boldog Hopko Vazult letartózatták. Enyhülést csak 1968 hozott, amikor újra engedélyezték a görög katolikus egyházat. Ingatlanjait azonban nem kapta vissza, közösen használhatta a pravoszláv egyházzal. A meglévő 292 egyháközség közül 205 támogatta a Rómával való unió visszaállítását. Ezt a változás aztán a szovjet invázió után is megmaradt. 1980. október 13-án II. János Pál pápa létrehozta a Torontói Szlovák Eparchiát, melyet a Torontói Ukrán Görög Katolikus Eparchiától különített el. A rendszerváltozás után az egyház helyzete javult, bár birtokait csak 1993-ban kapta vissza. Ezután a templomok közös használatát felszámolták és a pravoszláv híveket kiutasították a templomokból. Csehszlovákia szétválásával Csehországban maradt mintegy 9 000 hívő, akik számára 1996-ban apostoli exarchátust hozott létre II. János Pál pápa. 1997-ben II. János Pál pápa apostoli exarchátust hozott létre kassán Kassai Görög Katolikus Exarchátus néven. 2008. január 30-án XVI. Benedek pápa megalapította a pozsonyi székhelyű görög katolikus püspökséget, ezzel egyidőben egyházmegyei rangra emelte a kassai apostoli exarchátust és az addigi eperjesi görög katolikus püspökséget érsekséggé emelte, így létrejött a szlovákiai görög katolikus egyháztartomány, mely az előbbi három egyházmegyéből áll.

A szlovákiai görög katolikus egyháztartomány:

Az új egyházmegyei felosztás ellenérzéseket váltott ki a szlovákiai magyar kisebbségen kívül a rutén kisebbségből is. Míg a magyarok a latin rítusú egyházmegyék elrendezését és magyar püspök hiányát kifogásolják, addig a ruténok elsősorban azt, hogy az 1950-es évek óta fennálló állapoton (ettől fogva nem tartanak ruszin nyelvű görög katolikus istentiszteletet) nem kívánnak változtani. Az Eperjesi Görög Katolikus Főegyházmegye elutasítja a ruszinok ezen kérését.[1]

Hivatkozások