„Halvány sarlósfecske” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BaluXXL (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „{{taxobox | status = LC |name = Halvány sarlósfecske |HU={{HuVédett|10 000 Ft}} | regnum = Állatok ''(Animalia)'' | phylum = Gerinchúrosok ''(Chordata)'...”
 
Kisbes (vitalap | szerkesztései)
a interwiki
53. sor: 53. sor:
*[http://www.mme-monitoring.hu/birds.php?huring=APUPAL A MME Monitoring Központ adatlapja]
*[http://www.mme-monitoring.hu/birds.php?huring=APUPAL A MME Monitoring Központ adatlapja]
*[http://images.google.com/images?q=Apus%20pallidus&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_huHU238HU238&um=1&sa=N&tab=wi Képek az interneten a halvány sarlósfecskéről]
*[http://images.google.com/images?q=Apus%20pallidus&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_huHU238HU238&um=1&sa=N&tab=wi Képek az interneten a halvány sarlósfecskéről]

[[en:Pallid Swift]]

A lap 2008. június 11., 06:37-kori változata

Halvány sarlósfecske
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Sarlósfecske-alakúak (Apodiformes)
Család: Sarlósfecskefélék (Apodidae)
Alcsalád: Apodinae
Nem: Apus
Faj: Apus pallidus
Tudományos név
''Apus pallidus''
Shelley, 1870
Szinonimák

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Halvány sarlósfecske témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Halvány sarlósfecske témájú médiaállományokat és Halvány sarlósfecske témájú kategóriát.


A Halvány sarlósfecske (Apus pallidus) a madarak osztályának Sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe és a Sarlósfecskefélék (Apodidae) családjába tartozó faj.

Megtévesztő neve és roppant hasonló életmódja ellenére nem áll közeli rokonságban a Verébalakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó Füsti fecskével (Hirundo rustica) és Molnárfecskével (Delichon urbica) vagy (Delichon urbicum). A konvergens evolúció eredményéről van szó.

Alfajai

  • Apus pallidus brehmorum
  • Apus pallidus illyricus
  • Apus pallidus pallidus

Megjelenése

Kisméretű, 16-17 cm hosszú, sötét tollazatú madár, mely sarló alakú szárnyainak fesztávolsága megközelítőleg 42-46 cm. Igen hasonló a Magyarországon rendszeresen költő sarlósfecskéhez (Apus apus). Elkülönítésük a sarlósfecskénél vaskosabb alakja, tompább szárnyvégei és világosabb színezete alapján lehetséges. A kevésbé sötét szárnyak és sötét barna test, illetve elülső szárnyélek kontrasztja adja a sápatag színezetet. A világosabb fej és torok erősen kiemeli a szemek körüli fekete mintázatot.

Élőhely

Fészkeiket függőleges sziklafalak repedéseiben, vagy azoknak megfelelő épületekben készítik el, így nagyvárosokban is előfordul. Két tojást raknak. A kifejlett példányok idejük nagy részét a levegőben töltik. Repülő rovarokkal táplálkoznak. Apró lábaik csak kapaszkodásra alkalmasak, nem szállnak le a földre. Erre utal a nevük, mely a görög apous szóból származtatható, jelentése láb nélküli.

Elterjedése

Költő területeik a Mediterrán régióban vannak, leginkább a tengeri sziklafalakat részesítik előnyben. Ennél északabbra ritkán fordul élő, de igen jó repülő lévén vannak feljegyzések. A telet Afrika déli részein vagy délkelet Ázsiában tölti. Hamarabb érkezik, és később is vonul el, mint a Sarlósfecske, így a szokatlanul korai, illetve kései megfigyelések esetén szóba kell, hogy kerüljön a neve. Magyarországi előfordulását tekintve rendkívül ritka kóborló.

Populáció

A Földközi-tenger partvidékén stabil populációkat írtak le, melyek 21,000-32,000 költőpárt jelentenek. Bár a teljes állományról nincsenek pontos adatok, de bizonyítottan növekedett a számuk, így helyzetük reményteli. Legnagyobb populációjuk Spanyolországból ismert.

Források


Külső hivatkozások