„Thomas Harris” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a interwikik új sorba rendezése
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: gl, pt, uk, zh
44. sor: 44. sor:
[[fi:Thomas Harris]]
[[fi:Thomas Harris]]
[[fr:Thomas Harris]]
[[fr:Thomas Harris]]
[[gl:Thomas Harris]]
[[he:תומס הריס]]
[[he:תומס הריס]]
[[it:Thomas Harris]]
[[it:Thomas Harris]]
50. sor: 51. sor:
[[no:Thomas Harris]]
[[no:Thomas Harris]]
[[pl:Thomas Harris]]
[[pl:Thomas Harris]]
[[pt:Thomas Harris]]
[[ru:Харрис, Томас]]
[[ru:Харрис, Томас]]
[[sv:Thomas Harris]]
[[sv:Thomas Harris]]
[[uk:Гарріс Томас]]
[[zh:湯瑪斯·哈里斯]]

A lap 2008. május 26., 11:02-kori változata

Thomas Harris (Jackson, Mississippi, 1940) amerikai író, az úgynevezett Hannibal-tetralógia szerzője.

Élete

Thomas Harris Rich városában nőtt fel, ahol édesapjának farmja volt. Egyetemi évei alatt már elkezdett írni különböző újságoknak, majd bűnügyi tudósítóként kezdett dolgozni New Yorkban az Associated Press számára. Ez idő tájt már írt fiktív krimiket is különböző magazinoknak.

Első regénye, amelynek még nem volt köze dr. Hannibal Lecter figurájához, a Fekete vasárnap 1975-ben jelent meg. Az 1977-ben megfilmesített regény egy arab terroristák által részletesen kitervelt merénylet megakadályozásának történetét meséli el.

1981-ben jelent meg a Vörös sárkány (regény) című regény, amelyben először találkozhatott a világ dr. Hannibal Lecter pszichiáter-sorozatgyilkos kannibalisztikus alakjával, igaz, csak mellékszerepben. A regényből Michael Mann forgatott először filmet (Az embervadász, 1986), majd a Lecter-kultusznak köszönhetően 2002-ben Brett Ratner újraforgatta a Vörös sárkányt Edward Nortonnal, Ralph Fiennes-szal és Harvey Keitellel. Lecter szerepét ekkor már az az Anthony Hopkins kapta, akinek – Jonathan Demme rendezővel közösen – a Lecter-kultusz megteremtése köszönhető.

Demme ugyanis 1991-ben vitte filmvászonra Harris 1988-ban megjelent A bárányok hallgatnak (regény) című művét, amellyel végérvényesen sikerült az áttörés az amerikai írónak.

A tetralógia 1999-ben folytatódott a Hannibal (regény) című könyvvel, amelyben Lecter már egyértelműen főszereplővé válik. 2000-ben Ridley Scott rendezésében került a mozikba a regény filmváltozata.

A regényfolyam ezidáig utolsó alkotása, a Hannibal ébredése (2006) a fiatal Lecter élettörténetét meséli el. A 2007-es moziváltozatban – ellentétben a korábbi három filmmel – Hopkins egyébként már nem vállalt szerepet.

Művei


Díjak

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Harris témájú médiaállományokat.