„Hardver-illesztőprogram” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Loveless (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: bs, cs, da, de, eo, es, fi, fr, he, id, is, it, ja, lt, lv, nl, nn, no, pl, pt, ro, ru, simple, sk, sv, uk, vi, zh
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a [[Image: --> [[Kép:
1. sor: 1. sor:
[[Image:Windowsloadingdrivers.jpg|thumb|300px|[[Windows XP]] illesztőprogramok betöltődésének listája a rendszer [[csökkentett mód]]ú indulásakor]]
[[Kép:Windowsloadingdrivers.jpg|thumb|300px|[[Windows XP]] illesztőprogramok betöltődésének listája a rendszer [[csökkentett mód]]ú indulásakor]]


A '''hardver-illesztőprogramok''' vagy '''driver'''ek olyan számítógépes programok, melyek lehetővé teszik más programok számára a számítógép hardvereszközeivel való kommunikációt.
A '''hardver-illesztőprogramok''' vagy '''driver'''ek olyan számítógépes programok, melyek lehetővé teszik más programok számára a számítógép hardvereszközeivel való kommunikációt.

A lap 2008. április 28., 10:09-kori változata

Fájl:Windowsloadingdrivers.jpg
Windows XP illesztőprogramok betöltődésének listája a rendszer csökkentett módú indulásakor

A hardver-illesztőprogramok vagy driverek olyan számítógépes programok, melyek lehetővé teszik más programok számára a számítógép hardvereszközeivel való kommunikációt.

Más szavakkal az illesztőprogram vagy egy interface (köztes elem) az eszközzel való kommunikációban, vagy emulálja az eszközt. Az illesztőprogramok általában egy adatbuszon vagy azon a kommunikációs alrendszeren keresztül érik el a hardvereszközt, ahová az csatlakozik.

Mikor egy program előhív egy szubrutint az illesztőprogramból, az illesztőprogram utasításokat küld a hardvereszköz felé, majd amikor az eszköz küld vissza adatot, az illesztőprogram hív elő (szub)rutinokat a programban.

Az illesztőprogramok hardverfüggőek és rendszerspecifikusak. Általában kezelik azokat a megszakításokat, amelyek az aszinkron időfüggő hardver-csatoláshoz szükségesek lehetnek.