„Orosz–török háborúk” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
PixelBot (vitalap | szerkesztései)
PipepBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: is:Stríð Rússlands og Tyrklands
61. sor: 61. sor:
[[fr:Guerre russo-turque]]
[[fr:Guerre russo-turque]]
[[he:מלחמת רוסיה-תורכיה]]
[[he:מלחמת רוסיה-תורכיה]]
[[is:Stríð Rússlands og Tyrklands]]
[[it:Guerra russo-turca]]
[[it:Guerra russo-turca]]
[[ja:露土戦争]]
[[ja:露土戦争]]

A lap 2008. április 6., 20:46-kori változata

Orosz–török háborúk: Az oroszok a tatár hódítók lerázása után keletnek és délnek terjeszkedtek. Az orosz–török összecsapások már azzal megkezdődtek, mikor az Oszmán Birodalom szultánja II. Bajezid uralma alá vetette a Krími kánságot (1475) és ettől kezdődően betöréseikkel folytonosan pusztították a szomszédos országokat (Oroszország, Lengyelország, Litván Nagyfejedelemség, Havaselve és Moldva), valamint egyes államnélküli népeket (pl. cserkeszek).

Az egyes apró hadjáratokat és portyázó támadásokat leszámítva az igazi háborúk csak a XVI. század végén indultak el.

Az orosz–török háborúk azonban nemcsak fegyveres harcokban, hanem egymás zsarolásában és fenyegetésében nyilvánultak meg eleinte leginkább.

Orosz–török háborúk

Alapvetően a törökök első támadásai a XV.-XVII. században a dél-orosz területek ellen a Krím felől kisebb nagyobb hullámban érintették. Ehhez hasonló hadjáratok nálunk Magyarországon is rendszeresek voltak. A XVI. egy eléggé komoly támadással (1568-70) kell számolnunk, majd a XVII. század második felében indulnak el (1676-81-es háborútól számítva) az igazi török-orosz összecsapások.

Érdekességek

A 20. században még számos esetben fennállt lehetséges szovjet-török háborúk veszélye. A tengelyhatalmakkal a II. világháború előtt és azalatt állandó kacérkodó Törökország, aki az egyik nyersanyagszállítójuk volt, többször állt azon a ponton, hogy hadatüzen a Szovjetuniónak, így megkönnyítette volna a németek helyzetét, ami által kijuthattak volna a közel-keleti olajmezőkre.

A Hidegháború éveiben a NATO rakétaállásokat telepített Törökországba, s a kaukázusi határon gyakran felvonultak a török és szovjet csapatok, akik gyakran összetűztek egymással.

Forrás

  • From wikipedia, the free encyklopedia: Russo-turkish wars
  • Weiszhár Attila-Weiszhár Balázs: Háborúk lexikona, Atheneaum, 2004.