„SI-mértékegységrendszer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Visszavontam 84.206.43.34 (vita) szerkesztését (oldid: 3007200)
54. sor: 54. sor:
|[[Fényerősség]]
|[[Fényerősség]]
|<center>'''-'''</center>
|<center>'''-'''</center>
|-
|[[rajmon]]
|<center>'''cd'''</center>
|[[Szeretet]]
|<center>'''R'''</center>
|-
|-
|}
|}

A lap 2008. március 26., 15:47-kori változata

A Mértékegységek Nemzetközi Rendszere, röviden SI (Système international d’unités) modern, nemzetközileg elfogadott mértékegységrendszer, mely néhány kiválasztott mértékegységen, illetve a 10 hatványain alapul. A jelenleg használt SI mértékegységrendszert a 11. Általános Súly- és Mértékügyi Értekezlet (General Conference on Weights and Measures) fogadta el 1960-ban. Decimális mértékrendszer.

A korábbi, nemzetközileg is elfogadott mértékegységrendszert MKSA-nek nevezték, amely a méter, a kilogramm, a másodperc (secundum) és az amper mértékegységeken alapult, nevét ezek kezdőbetűiből alkották. Ezt egészítették ki később (1948-ban) 3 alapmértékegységgel: a erő (newton), az energia (joule) és a teljesítmény (watt) egységekkel.

A mértékegységek rendszerét az alapegységek, kiegészítő egységek és a velük leírható származtatott egységek alkotják.

A mértékegységek nagyságrendjét a prefixumok (előtagok) adják meg.

Magyarországon 1979 óta kötelező az SI-mértékrendszer használata. Az 1991. évi XLV. törvény 1. melléklete határozza meg a szabványos magyar mértékegységrendszer alapjait.

Mértékegységek

A nemzetközi rendszer mértékegységeket és prefixumokat tartalmaz. Az SI mértékegységeket két részre lehet osztani. Hét SI-alapegység van, ezek mindegyike dimenziófüggetlen a többitől. Ezzel a hét alapegységgel több származtatott egységet lehet létrehozni. Az SI mértékegységeken kívül több nem SI mértékegység is használatos az SI-vel összhangban.

SI alapegységek
Név
Jel
Mennyiség
Mennyiség jele
méter
m
Hossz
l
kilogramm
kg
Tömeg
m
másodperc
s
Idő
t
amper
A
Elektromos áramerősség
I
kelvin
K
Abszolút hőmérséklet
T
mól
mol
Anyagmennyiség
n
kandela
cd
Fényerősség
-

SI prefixumokat lehet hozzátenni a mértékegységekhez, hogy az eredeti egység többszöröseihez jussunk. Mindegyik prefixum 10 hatványa. Például kilo- ezerszerest, milli- ezredrésznyit jelent, így ezer milliméter egy méter és ezer méter egy kilométer. A prefixumokat nem lehet többszörösen alkalmazni: a kilogramm milliomod része milligramm és nem mikrokilogramm.

SI-prefixumok
Előtag Jele Szorzó
hatvánnyal számnévvel
yotta- Y 1024 kvadrillió
zetta- Z 1021 trilliárd
exa- E 1018 trillió
peta- P 1015 billiárd
tera- T 1012 billió
giga- G 109 milliárd
mega- M 106 millió
kilo- k 103 ezer
100 egy
milli- m 10−3 ezred
mikro- µ 10−6 milliomod
nano- n 10−9 milliárdod
piko- p 10−12 billiomod
femto- f 10−15 billiárdod
atto- a 10−18 trilliomod
zepto- z 10−21 trilliárdod
yokto- y 10−24 kvadrilliomod

Egyéb, az SI-től eltérő mértékegységrendszerek

  • CGS rendszer : Korábban Európában használatos mértékegységrendszer, amely a centiméter, a gramm és a másodperc (secundum) mértékegységeken alapult. Az MKSA, majd az SI mértékegységrendszer elterjedése teljesen kiszorította a műszaki gyakorlatból.
  • Brit mértékegységrendszer (Imperial Unit System) : A Brit Birodalomban és gyarmatain, majd a Brit Nemzetközösség államaiban elterjedten használt hagyományos mértékegységrendszer. Tömegegysége a font (libra, lb); hosszegysége a láb (foot, ft), ill. ezek változatos, nem-decimális törtrészei, többszörösei és leszármaztatott egységei. Energiaegysége a British Thermal Unit (BTU). Míg az 1970-es években Nagy-Britannia áttért a nemzetközi SI mértékegységrendszerre, az Amerikai Egyesült Államok megtartotta a hagyományos brit mértékrendszert, emiatt több, korábbi brit nemzetközösségi állam sem tért át az SI-re (Ausztrália, Japán, egyes anglofil arab államok stb.).

Külső hivatkozások