„Fiona Apple” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Gyermekkora: elgépelés
linkek hozzáadása
18. sor: 18. sor:
}}
}}


'''Fiona Apple''' (született: Fiona Apple McAfee Maggart, 1977. szeptember 13.; New York) amerikai énekesnő és dalszerző. Világszerte több mint hatmillió albumot adott el.
'''Fiona Apple''' (született: Fiona Apple McAfee Maggart, [[1977]]. [[szeptember 13]].; New York) [[Egyesült Államok|amerikai]] énekesnő és dalszerző. Világszerte több mint hatmillió [[album]]ot adott el.


== Gyermekkora ==
== Gyermekkora ==
49. sor: 49. sor:


== Művészi pályája ==
== Művészi pályája ==
Akkor tört be a zeneiparba, amikor egy barátja révén, a Sony egyik vezetőjéhez került egy demo felvétele, akinek nagyon megtetszett Apple fátyolos hangja, ötletes zongorajátéka és felnőtt témájú szövegei. Hamarosan létrejött a szerződés.
Akkor tört be a zeneiparba, amikor egy barátja révén, a [[Sony]] egyik vezetőjéhez került egy demo felvétele, akinek nagyon megtetszett Apple fátyolos hangja, ötletes zongorajátéka és felnőtt témájú szövegei. Hamarosan létrejött a szerződés.


===Going ''Tidal'', 1995–1998===
===Going ''Tidal'', 1995–1998===
75. sor: 75. sor:
===''Extraordinary Machine'', 2002–2005===
===''Extraordinary Machine'', 2002–2005===


Apple 2002-ben [[Johnny Cash]]-sel dolgozta fel [[Simon és Garfunkel]] ''Bridge over Troubled Water'' c. számát, ami Cash ''American IV: The Man Comes Around'' c. albumán jelent meg. A dalt később a "Best country collaboration with vocals" kategóriában jelölték Grammy-re. Az énekesnő még egyszer együttdolgozott Cash-sel, a következő közös daluk [[Cat Stevens]] ''Father and Son'' c. nótája volt, ami Cash ''Unearthed'' c. albumára került föl 2003-ban.
Apple [[2002]]-ben [[Johnny Cash]]-sel dolgozta fel [[Simon és Garfunkel]] ''Bridge over Troubled Water'' c. számát, ami Cash ''American IV: The Man Comes Around'' c. albumán jelent meg. A dalt később a "Best country collaboration with vocals" kategóriában jelölték Grammy-re. Az énekesnő még egyszer együttdolgozott Cash-sel, a következő közös daluk [[Cat Stevens]] ''Father and Son'' c. nótája volt, ami Cash ''Unearthed'' c. albumára került föl [[2003]]-ban.


Fiona harmadik albuma, az ''Extraordianary Machine'', -amit Jon Brion producelt- 2003-ban került a Sony asztalára. A Sony nem volt megelégedve az eredménnyel, és a kész anyag több, mint két évig porosodott a polcon.
Fiona harmadik albuma, az ''Extraordianary Machine'', -amit Jon Brion producelt- 2003-ban került a Sony asztalára. A Sony nem volt megelégedve az eredménnyel, és a kész anyag több, mint két évig porosodott a polcon.


Ennek ellenére a dalok 2004 és 2005-ben kiszivárogtak [[MP3]] formátumban az internetre és különböző amerikai és nemzetközi rádióadók is elkezdték játszani ezeket a dalokat.
Ennek ellenére a dalok [[2004]] és [[2005]]-ben kiszivárogtak [[MP3]] formátumban az internetre és különböző amerikai és nemzetközi rádióadók is elkezdték játszani ezeket a dalokat.


==Magánélet==
==Magánélet==

A lap 2008. március 18., 21:42-kori változata

Sablon:Zeneportál2

Fiona Apple
Életrajzi adatok
Születési névFiona Apple McAfee Maggart
Született1977. szeptember 13. (46 éves)[1][2][3]
Upper West Side
SzüleiBrandon Maggart
Iskolái
  • Alexander Hamilton High School
  • St. Hilda's & St. Hugh's School
  • Rhodes Preparatory School
Pályafutás
MűfajokAlternatív rock, pop
Aktív évek1996
Hangszer
Hangmezzoszoprán
Tevékenység
  • énekes-dalszerző
  • énekes
  • zongorista
  • dalszerző
  • dzsesszzenész
  • előadóművész
KiadókEpic

[http://Fiona-Apple.com Fiona Apple weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Fiona Apple témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fiona Apple (született: Fiona Apple McAfee Maggart, 1977. szeptember 13.; New York) amerikai énekesnő és dalszerző. Világszerte több mint hatmillió albumot adott el.

Gyermekkora

Családja, melyben nevelkedett, nem állt távol a szórakoztatóipartól. Fiona Apple McAfee Maggart néven látta meg a napvilágot New York városában, Diane McAfee, amerikai énekesnő és Brandon Maggart, amerikai színész gyermekeként. Nővére, Amber Taleullah, kabaré énekesnő (Maude Maggart néven). Spencer nevű bátyja rendező, akinek a rendezését Fiona egyik klipjében (Parting Gift) is láthatjuk. Féltestvére, Garett Maggart szerepelt a The Sentinel című tévésorozatban. Ráadásul, anyai ági nagyszülei szintén a zene révén váltak híressé.

Tizenkét éves korában, iskolából hazafelé megerőszakolták Apple-t. A szörnyű esetet megemlíti érintőlegesen egy-két művében, de ez nem feltétlenül tartozik fő témái közé.

Példák a fájdalmas emlék felidézésére:

  • 'Fast as You Can':

I let the beast in too soon (túl hamar beengedtem a vadállatot)

I don't know how to live without my hand on his throat (nem tudom, hogyan éljek anélkül, hogy a torkát szorítanám)/

I fight him always and still (mindig küzdök ellene, mégis)

  • 'Sullen Girl':

Is that why they call me a sullen girl – sullen girl (tán ezért hívnak mogorva lánynak)

They don’t know I used to sail the deep and tranquil sea (ők nem tudják, hogy egykor nyugodt és csendes vízen hajóztam)

But he washed me ashore and he took my pearl (de ő partra vetett és elvette az igazgyöngyöm)

And left an empty shell of me (és üres kagylóként hagyott ott)


A sajtó rákapott Apple múltjának erre a szörnyű emlékére, amit ő csak úgy jellemzett, hogy ő vált a "megerőszakolt gyermek" címlapfotójává, pedig először csak azért említette meg az esetet egy interjú kapcsán, mert nem akarta, hogy azt gondolják, hogy szégyenli a történteket.

Gyermekként erős anti-szociális jegyeket mutatott. Tizenegy évesen terápiás kezelést kapott, miután egy gyerekkori társának és nővérének is elmondta, hogy meg akarja ölni magát. Néhány terápia után Apple belátta, hogy valami valószínűleg nincs rendben vele.

Művészi pályája

Akkor tört be a zeneiparba, amikor egy barátja révén, a Sony egyik vezetőjéhez került egy demo felvétele, akinek nagyon megtetszett Apple fátyolos hangja, ötletes zongorajátéka és felnőtt témájú szövegei. Hamarosan létrejött a szerződés.

Going Tidal, 1995–1998

1996-ban megjelent Apple első albuma a Tidal a Sony gondozásában. Amerikában több, mint hárommillió példányt adtak el belőle (háromszoros platinának minősült).

Az album harmadik dala, a Criminal, igazi slágerként tört be. Nagy feltűnést keltett a szám, részben a szövege miatt, részben pedig a Mark Romanek-forgatta video kilp miatt. A legtöbb MTV néző számára a szám csak egy szexuális incselkedés volt – egy nagy szemű, hiányos öltözetű lánytól, egy rumlis, pincés buliban, aki bűnösnek tartja magát, ki tudja milyen tiltott dologért. Mintha a klip a dalszöveg első sorából lett volna felépítve ("I've been a bad, bad girl") anélkül, hogy meghallgatták volna a további dalszöveg szexuális kétértelműségét és agresszióját. Évekkel később ezt nyilatkozta erről Apple:

„Pont ez a szar tett híressé, amire nem is vagyok büszke. Elég hülye érzés. A klipben pont olyan lány akartam lenni, mint mindenki más, és ezért olyan kellemetlen. De ezt úgy igazolom vissza, hogy akiről ez a szám szól, az Istenhez beszél egy hibáról, amit ők követtek el. És ezért tényleg azt gondoltam, hogy a klip érthető volt. De az szúrta el a végén az egészet, hogy olyan rohadtul ijedtnek tűntem. Tényleg úgy nézek ki, mint aki valami rosszat csinál." Azonban évekkel később már úgy nyilatkozott, hogy a klip illett a számhoz, és hogy gyönyörű volt.

Fontosabb dalok még az albumról: Sleep to Dream, Shadowboxer, Never is a Promise, és The First Taste. Néhány heves kijelentése után Apple megítélése kezdett rossz irányba haladni. A leghírhedtebb eset az volt, mikor 1997-ben az énekesnő megkapta a "Legjobb új előadó" díját az MTV Video Music Awards gáláján. Az átvételkor a következőket mondta: "Ez a világ egy rakás szar, és nektek nem kellene arra alapozni az életeteket, amiről szerintetek mi azt gondoljuk, hogy menő, vagy arra, amit mi viselünk vagy mondunk." Maya Angelou-t idézte: "Járd a saját utad!" Annak ellenére, hogy a beszédet tapsvihar és üdvrivalgás fogadta, a média rögtön lecsapott az énekesnőre. Sokan képmutatónak tartották, hiszen elég ellentmondásos volt ezt az üzenetet egy olyan énekesnőtől hallani, aki a videójában egy szál alsóneműben pózol, és mégis arra kéri a fiatal nőket, hogy ne másolják a hírességeket. Apple ennek ellenére nem kért bocsánatot. "Amikor van valami mondanivalóm, akkor azt igenis kimondom" – kommentálta.

Ezalatt az időszak alatt elkészítette még a Beatles Across the Universe, és Percy Mayfield Please Send Someone to Love c. feldolgozásszámait is. Utóbbi a Pleasantville című film zenei albumára került fel.

When the Pawn... 1999-2001

Fiona 1999-ben jelentette meg második albumát, When the Pawn... címmel. A lemez eredeti címe: When the Pawn Hits the Conflicts He Thinks like a King What He Knows Throws the Blows When He Goes to the Fight and He'll Win the Whole Thing Fore He Enters the Ring There's No Body to Batter When Your Mind Is Your Might So When You Go Solo, You Hold Your Own Hand and Remember That Depth Is the Greatest of Heights and If You Know Where You Stand, Then You'll Know Where to Land and If You Fall It Won't Matter, Cuz You Know That You're Right. A cím a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A cím Fiona verse amit azután írt, hogy látta az olvasók leveleit a Spin magazinban azután, hogy a lap egy nem túl pozitív cikket jelentetett meg róla egy korábbi számában. Az album akkor készült amikor az énekesnő kapcsolatba került Paul Thomas Anderson filmrendezővel. A When the Pawn pozitív kritikákat kapott a The New Yorker és a Rolling Stone magazinoktól, azonban néhány kritikus rögtön leírta a lemezt. A Spin magazin teljes egészében lehozta a címet, majd alatta a következőket írta: "Hoppá, így már nem maradt hely a kritikának. Egy csillag!"

Extraordinary Machine, 2002–2005

Apple 2002-ben Johnny Cash-sel dolgozta fel Simon és Garfunkel Bridge over Troubled Water c. számát, ami Cash American IV: The Man Comes Around c. albumán jelent meg. A dalt később a "Best country collaboration with vocals" kategóriában jelölték Grammy-re. Az énekesnő még egyszer együttdolgozott Cash-sel, a következő közös daluk Cat Stevens Father and Son c. nótája volt, ami Cash Unearthed c. albumára került föl 2003-ban.

Fiona harmadik albuma, az Extraordianary Machine, -amit Jon Brion producelt- 2003-ban került a Sony asztalára. A Sony nem volt megelégedve az eredménnyel, és a kész anyag több, mint két évig porosodott a polcon.

Ennek ellenére a dalok 2004 és 2005-ben kiszivárogtak MP3 formátumban az internetre és különböző amerikai és nemzetközi rádióadók is elkezdték játszani ezeket a dalokat.

Magánélet

Diszkográfia

Album információ
Tidal
  • Megjelenés: 1996. július 23. (az USA-ban)
  • Slágerlistás helyezés: #15 U.S.
  • Eladási eredmény: 1999 áprilisában lett 3-szoros platina lemez
When the Pawn...
  • Megjelenés: 1999. november 9. (az USA-ban)
  • Slágerlistás helyezés: #13 U.S.
  • Eladási eredmény: 2000-ben lett platina lemez
Extraordinary Machine
  • Megjelenés: 2005. október 4. (az USA-ban)
  • Slágerlistás helyezés: #7 U.S.
  • Eladási eredmény: 2006 januárjában lett arany lemez
Fiona Apple: iTunes Originals
  • Megjelenés: 2006. február 14. (az USA-ban)

Egyéb számok, közreműködések

Díjak és jelölések

1997

1998

2001

  • 2001 Grammy-díj jelölés a legjobb női rock énekes a "Paper Bag" című számért, és legjobb alternatív zenei album a "When the Pawn" című albumért.

2003

Fiona alt és második szoprán énekes.

2006

  • 2006 Grammy-díj jelölés a legjobb pop zenei albumra az "Extraordinary Machine" című albummal
  • 2006 „New Pantheon” dím jelölés az "Extraordinary Machine"-ért
  • 2006 Az "O' Sailor" klipjéért hét „Music Video Production Association” díj jelölést kapott.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Fiona Apple témájú médiaállományokat.
  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. GeneaStar