„Hangtompító” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
bővítés: hátránya
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''hangtompító''' egy [[lőfegyver]]re rögzített, vagy fel- és leszerelhető eszköz, mely a fegyver elsütésekor keletkező hangokat hivatott minimálisra csökkenteni. Azért nem definiálhatjuk a ''robbanás'' vagy ''dörej'' elfojtójaként, mert léteznek [[légfegyver]] csövére szerelhető tompítók is.
A '''hangtompító''' egy [[lőfegyver]]re rögzített, vagy fel- és leszerelhető eszköz, mely a fegyver elsütésekor keletkező hangokat hivatott minimálisra csökkenteni. Azért nem definiálhatjuk a ''robbanás'' vagy ''dörej'' elfojtójaként, mert léteznek [[légfegyver]] csövére szerelhető tompítók is. Ahangtompító csak a fegyver csövén kiáramló gázok hanghatását csökkenti, a lövedék keltette hangrobbanást nem, ezért a hangtompítókat általában hangsebesség alatti lőszerrel használják. Automata fegyver zárszerkezetének működési zaját sem csökkenti.


Működési elvük alapja lényegében típustól függetlenül azonos: a [[lövedék]] előtt és főleg mögött feltorlódott nagy [[nyomás]]ú [[gáz]]okat lassítják le (mindenképpen [[hangsebesség]] alá), terelik el.
Működési elvük alapja lényegében típustól függetlenül azonos: a [[lövedék]] előtt és főleg mögött feltorlódott nagy [[nyomás]]ú [[gáz]]okat lassítják le (mindenképpen [[hangsebesség]] alá), terelik el.

A lap 2008. február 17., 23:56-kori változata

A hangtompító egy lőfegyverre rögzített, vagy fel- és leszerelhető eszköz, mely a fegyver elsütésekor keletkező hangokat hivatott minimálisra csökkenteni. Azért nem definiálhatjuk a robbanás vagy dörej elfojtójaként, mert léteznek légfegyver csövére szerelhető tompítók is. Ahangtompító csak a fegyver csövén kiáramló gázok hanghatását csökkenti, a lövedék keltette hangrobbanást nem, ezért a hangtompítókat általában hangsebesség alatti lőszerrel használják. Automata fegyver zárszerkezetének működési zaját sem csökkenti.

Működési elvük alapja lényegében típustól függetlenül azonos: a lövedék előtt és főleg mögött feltorlódott nagy nyomású gázokat lassítják le (mindenképpen hangsebesség alá), terelik el.

Alkalmazásának hátránya, hogy a lövedék sebességét és ezzel energiáját csökkenti.

dk:Lyddæmper