„Polgári engedetlenség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Guzolt (vitalap | szerkesztései)
átszerkesztés
Guzolt (vitalap | szerkesztései)
a szövegmódosítás
1. sor: 1. sor:
Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való [[kollaboráció|együttműködés]] valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom tevékenységének megváltoztatása a [[közérdek]]ért.
Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való [[kollaboráció|együttműködés]] valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom [[közérdek]]ű tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása.


==Fokozatai==
==Fokozatai==

A lap 2008. február 11., 07:01-kori változata

Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttműködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekű tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása.

Fokozatai

a) Nem engedélyezett békés tüntetés, tiltakozás a közigazgatás tevékenysége ellen:
tiltott ülősztrájk
tiltott útlezárás
létesítmények, területek önkényes elfoglalása
közigazgatási intézmény rendezvényének megzavarása
b) a közigazgatási törvény, rendelet vagy utasítás megtagadása:
a közpénz befizetésének megtagadása
a katonai szolgálat megtagadása
c) a meglévő közigazgatás és a közintézmények semmibe vétele és helyettük új létrehozása.

Vélemények a polgári engedetlenségről

  • Henry David Thoreau „A polgári engedetlenség iránti kötelesség” című műve szerint, egy magasabb rendű törvény alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat.
  • Mahatma Gandhi szerint a polgári engedetlenség „az ember veleszületett joga, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül”, de csak akkor szabad élni vele, ha az engedetlenek ezt megelőzően már minden más tiltakozási formát (pl. tárgyalás, petíció, jogi út) kipróbáltak.
  • John Rawls szerint akkor lehet polgári engedetlenségi akciót kezdeményezni, ha olyan veszélyhelyzet áll fenn, amely ellen már nem lehet a szokásos demokratikus és választásokon alapuló módszerekkel felvenni a harcot.
  • Gene Sharp (1929–, ejtsd: Sharp) szerint, szinte biztos sikert arat az olyan erőszakmentesen végigvitt polgári engedetlenségi akció, amelyhez sokan csatlakoznak.

Gyakorlatban


Lásd még

Forrás