„Jukka Nevalainen” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ReyBrujo (vitalap | szerkesztései)
+{{commons|Jukka Nevalainen}}
11. sor: 11. sor:


{{DEFAULTSORT:Nevalainen Jukka}}
{{DEFAULTSORT:Nevalainen Jukka}}
[[Kategória:Finnország]]
[[Kategória:Finn együttesek]]
[[Kategória:Együttesek]]
[[Kategória:Együttesek]]
[[Kategória:Nightwish-tagok]]
[[Kategória:Nightwish-tagok]]

A lap 2008. február 10., 18:37-kori változata

Jukka Nevalainen

Julius "Jukka" Antero Nevalainen (született 1978. április 21-én Finnországban) egy finn szimfonikus metal együttes, a Nightwish és a szintén finn progresszív metal zenekar, a Sethian dobosa. Feleségével, Satuval, lányával, Lunával (született 2003-ban) és fiával, Nikivel (született 2005 decemberében) jelenleg a finnországi Joensuu-ban él.

Életrajz

Gyermekéveit Kitee városában töltötte. Doboskarrierje tizenegy éves korában kezdődött, mikor iskolai zenetanára jelezte neki, hogy az újonnan induló zeneoktatási program keretében lehetősége nyílik arra, hogy dobosként bizonyítson. Mivel azonban az iskolában hiányzott az ehhez szükséges tér, Jukka otthon gyakorolt. Első együttesében, ami a The Highway nevet viselte, 15-16 évesenkezdett játszani. A csapatnak volt próbaterme, de ott csak hetente pár napot tudtak próbálni. Miután kilépett az együttesből, csatlakozott Emppu Vuorinenhez, akivel sikerült állandó próbateremhez jutniuk. 17 éves korában Emppu kapcsolatba lépett a dalszerző és billentyűs Tuomas Holopainennel. Ekkoriban Tuomas egy akusztikus jellegű zenei projekt elindításán fáradozott, amely később a Nightwish nevet kapta, és mvel dobos még nem volt, Emppu Jukkát ajánlotta Tuomasnak. A zenekar korai éveiben Jukka már egy professzionális dobfelszerelésen játszhatott. Ezt a felszerelést használta a Wishmaster albumon is, egészen a Once-lemez világkörüli turnéjának végéig. Jelenleg Tama dobokat, Paiste tányérokat és Pro-Mark márkájú ütőket használ. A Nightwish-rajongók köreiben Jukka a koncerteken és azon kívül is hordott fejkendőjéről ismert. Híres vegetáriánus életmódjáról is.

Jukka játszik egy másik együttesben is, aminek Sethian a neve, de ez a zenekar jelenleg mintegy "téli álmot alszik", hiszen a tagok más együtteseikkel vannak elfoglalva.

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Jukka Nevalainen témájú médiaállományokat.