„Azkaban” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő módosítása: pl:Miejsca w świecie Harry'ego Pottera#Azkaban
34. sor: 34. sor:
[[nl:Azkaban]]
[[nl:Azkaban]]
[[no:Azkaban]]
[[no:Azkaban]]
[[pl:Azkaban]]
[[pl:Miejsca w świecie Harry'ego Pottera#Azkaban]]
[[pt:Prisão de Azkaban]]
[[pt:Prisão de Azkaban]]
[[ru:Азкабан]]
[[ru:Азкабан]]

A lap 2008. február 10., 17:11-kori változata

Azkaban egy börtön, J. K. Rowling Harry Potter életéről szóló könyvsorozatának kitalált helyszíne.

Helye és feladata

Azon varázslók börtöne, akik megszegik a brit varázslóközösség törvényeit. Egy szigeten található, valahol az Északi-tengerben, a Shetland-szigetek környékére képzelhető. Ha egy varázsló élő emberre szórja valamelyik főbenjáró átkot (az Imperius, a Cruciatus, és az Avada Kedavra), akkor automatikusan életfogytiglani azkabani büntetést kap. Más esetekben a Mágiaügyi Minisztérium kezében van a döntés.

Őrök

A hírhedt börtönt dementorok őrzik, talán a legszörnyűbb teremtmények a világon. Ha ezek a vak szörnyek megközelítenek egy embert, az úgy érzi, nincs értelme az életének, eltűnik minden boldogság a lelkéből. Még a muglik (varázstalan emberek) is megérzik a jelenlétüket, pedig számukra láthatatlanok. Csókjuk kiszívja az ember lelkét (ez még a megölésnél is szörnyűbb fegyver), de erre csak a legvégső esetben kapnak engedélyt. Az ott raboskodó emberek még akkor sem tudnának megszökni, ha nem állnák habok és falak az útjukat; a saját fejükbe zárva élnek, nincs egyetlen derűs gondolatuk sem. Többségük beleőrül vagy meghal a fogságba. Ezek a lények a Mágiaügyi Minisztérium alkalmazásában állnak.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Szökések

Azkaban egy rettegett, szuperbiztos börtön, sőt, Sirius Black szökése előtt azt hitték, hogy onnan képtelenség megszökni. A Mágiaügyi Minisztériumban úgy gondolták, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, méghozzá azért, hogy megölje Harry Pottert, az egyetlen embert, aki veszélyeztetheti Voldemort nagyúr hatalmát. Azért tartóztatták le, mert azzal gyanúsították, hogy korábban elárulta Potteréket Voldemortnak, és sok szemtanú előtt megölt egy varázslót (Peter Pettigrew-t) és egy tucatnyi muglit (varázstalan embert), akik véletlenül arra jártak. Sirius Black-nek úgy sikerült megszöknie, hogy animágus volt (olyan mágus, aki egy bizonyos álattá át tud változni bármikor). Azért nem őrült meg a börtönben, mert fejében maradt egy önmagában cseppet sem derűs gondolat: hogy ártatlan volt. Ezt a dementorok nem szippanthatták ki, de segítségével megőrizte az öntudatát és a varázserejét. Azért szökött meg, mert megtudta, hogy Peter Pettigrew a Roxfortban van, és elindult, hogy elkövesse a gyilkosságot, amiért elítélték. Igazság szerint nem is ő ölte meg azt a tucat muglit, hanem Peter, aki sikeresen eljátszotta a saját halálát, majd patkánnyá változva (ő is animágus volt) elmenekült.

Egy évtizeddel Sirius Black sikeres szökése előtt volt valaki, akinek szintén sikerült megszöknie (ha nem is egyedül). Barty Kuport, akit tulajdon apja küldött börtönbe, néhány évvel elfogása után meglátogatták a szülei, méghozzá azzal a szándékkal, hogy megszöktetik. Idősebbik Barty Kupor (az elítélt apja) vonakodott ettől, de felesége iránti szeretete miatt ráállt a dologra. Kuport kivitték a börtönből, helyette anyja válalta az azkabani fogságot, és néhány év múlva meg is halt. Később az ifjabb Kupor segítségével nyerte vissza a testét Voldemort nagyúr.

Voldemort újjászületése után fél évvel maga mellé állította a dementorokat, és segítségükkel kiszabadított tíz hűséges halálfalót, akik korrábban a börtönt is vállalták urukért.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!