„Moville” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: de:Moville, fr:Moville, it:Moville
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: eo:Moville
13. sor: 13. sor:
[[Kategória:Írország települései]]
[[Kategória:Írország települései]]


[[en:Moville]] [[de:Moville]] [[fr:Moville]] [[it:Moville]]
[[en:Moville]]
[[de:Moville]]
[[eo:Moville]]
[[fr:Moville]]
[[it:Moville]]

A lap 2008. január 31., 04:53-kori változata

A Cooley-nagykereszt
A Koponyaház

Moville (írül Bun an Phobail) kisváros az Ír Köztársaság Donegal megyéjében, Ulster tartományban. A település az Inishowen-félsziget, ezen belül is a Glencaw-dombság délkeleti peremén, a Lough Foyle északnyugati partján, Derry városától északkeletre fekszik. Lakossága 2001-ben 1390 fő volt. Az egykori halászfalu kikötője a 19. században gyakran szolgált a Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba induló emigránsok kiindulópontjául, ma csendes pihenőhely.

A település történeti emlékei a város feletti régi temetőben álló Cooley-nagykereszt (Cooley Cross) és a Koponyaház (Skull House). A 3 méter magas, díszítés nélküli kelta kereszt szokatlan eleme a felső szárán található lyuk, amelyen keresztül – a legenda szerint – kezet fogtak egymással az egyezséget kötő felek, ekképpen szentesítve megállapodásukat. A közelben álló, szárazfalazású kőkunyhó a Koponyaház, amely ma is csontokat rejt. A legenda szerint eredetileg a Szent Kolumbánt a 6. században egy kéziratos könyv kapcsán plágiummal vádoló Szent Finian temetkezési helye lehetett. Annyi bizonyos, hogy Finian a Szent Patrik által alapított, a 6–12. század között működő közeli kolostorban élt szerzeteseként.

Minden év augusztusában regattát rendeznek Moville partjainál.

Forrás

  • Peter Harbison, Guide to National and Historic Monuments of Ireland, Dublin, Gill & Macmillan, 1992, ISBN 0 7171 3239 0
  • Lou Callan et al., Ireland, London, Lonely Planet, 20025th ed., 598. ISBN 1 86450 379 3