„Neologizmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
JAnDbot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: el:Νεολογισμός, et:Neologism
bővítve
1. sor: 1. sor:
A '''neologizmus''' nyelvi újítás, új szó, kifejezés meghonosodása, új szerkezet, jelentés, név kialakulása. Ellentéte az [[archaizmus]].
A '''neologizmus''' jelentése nyelvi újítás, új szó, kifejezés meghonosodása, új szerkezet, jelentés, név kialakulása. Ellentéte az [[archaizmus]]. Az 1800-as évek végén keletkezett fogalom maga is egy "neologizmus", egy görög eredetű szóval jelölték, νεολογισμός (neologismos).

A [[pszichiátria|pszichiátriában]] olyan szavakat jelölnek vele, amelyek egy bizonyos személy számára egyedi értelemmel rendelkeznek, függetlenül azok esetleges más jelentésétől. Ez megfigyelhető a gyermekeknél, ám felnőtt korban mentális rendellenesség egyik jele lehet. Autista személyek is használhatnak neologizmusokat.

A [[teológia|teológiában]] a neologizmus egy új irányzat (mint például a racionalizmus), melyet eretnekségként vagy bomlasztásként is értékelhetnek a tradícionális vonal hirdetői.

== Lásd még ==
* [[Szóalakzat]]
* [[Metonímia]]

== Külső hivatkozások, források ==
* http://www.jgytf.u-szeged.hu/~vass/vnv099.htm



{{csonk-dátum|csonk-nyelv|2006 júniusából}}
{{csonk-dátum|csonk-nyelv|2006 júniusából}}
[[Kategória:Retorika]]
[[Kategória:Retorika]]

A lap 2008. január 23., 01:19-kori változata

A neologizmus jelentése nyelvi újítás, új szó, kifejezés meghonosodása, új szerkezet, jelentés, név kialakulása. Ellentéte az archaizmus. Az 1800-as évek végén keletkezett fogalom maga is egy "neologizmus", egy görög eredetű szóval jelölték, νεολογισμός (neologismos).

A pszichiátriában olyan szavakat jelölnek vele, amelyek egy bizonyos személy számára egyedi értelemmel rendelkeznek, függetlenül azok esetleges más jelentésétől. Ez megfigyelhető a gyermekeknél, ám felnőtt korban mentális rendellenesség egyik jele lehet. Autista személyek is használhatnak neologizmusokat.

A teológiában a neologizmus egy új irányzat (mint például a racionalizmus), melyet eretnekségként vagy bomlasztásként is értékelhetnek a tradícionális vonal hirdetői.

Lásd még

Külső hivatkozások, források