„Vita:Farkasházy Tivadar” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Koppany 16 évvel ezelőtt a(z) Nemesi név témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Koppany~huwiki (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:


Bin +1. Ráadásul ma élő embernél valahogy hülyén is néz ki, kb. mintha cz-vel írnánk a Ferencet. Szokatlan. Történelmi kontextusban még elmegy. – [[User:Alensha|miskolci gróf Miskolczy Alensha őfőméltósága]] [[Kép:Ankh.svg|8px]] [[User vita:Alensha|<sup>üzi</sup>]] [[Miskolc|<sup>m</sup>]] 2008. január 12., 15:58 (CET)
Bin +1. Ráadásul ma élő embernél valahogy hülyén is néz ki, kb. mintha cz-vel írnánk a Ferencet. Szokatlan. Történelmi kontextusban még elmegy. – [[User:Alensha|miskolci gróf Miskolczy Alensha őfőméltósága]] [[Kép:Ankh.svg|8px]] [[User vita:Alensha|<sup>üzi</sup>]] [[Miskolc|<sup>m</sup>]] 2008. január 12., 15:58 (CET)

#Az 1947. évi IV. törvényt az ország idegen megszállása idején hozták, így már önmagában is vitaható lenne, még akkor is ha hivatalosan nem helyezték hatályon kívül. Ennek ellenére egy lex imperfecta, azaz olyan törvény melyhez vélhetően jogalkotási hiba folytán elfelejtettek joghatást fűzni. Olyan régi törvényeket is elfelejtettek hatályon kívül helyzeni, mint például a 19. század vági szbaályozásokat a vallásilag vegyes házasságokból született gyermekek vallásáról vagy például az elkeresztelésről. Ezek hatályon kívül helyezése folymatban van. Sztálin még mindig Budapest díszpolgára stb.
#Ismétlem, hogy Farkasházy születésekor a törvény még meg sem született, tehát Farkasházi Farkasházy Tivadar az illető hivatalos születési neve.
#Feudális sallangnak tekinteni jogodban áll, de ez POV, s mások pedig, akiket megfosztottak a nevüktől alapvető emberi jogaik megsértésének tekinthetik.
#Ugróczky Mária a Belügymnisztérium korábbi osztályvezetője szerint a nemesi előnév ma is bejegyezhető, de nem mint nemesi cím, hanem mind kettős családnév első tagja.
#Farkasházy alkalomszerűen használja nemesi előnevét, még ha ironikusan is, ebből kifolyólag is érdemes megemlíteni.
– [[User:Koppany|Koppany]] <sup>[[User vita:Koppany|vita]]</sup> 2008. január 13., 12:34 (CET)

A lap 2008. január 13., 13:34-kori változata

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).
Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nemesi név

Ideírom, mert a szerkesztési összefoglalóba nem fér ki:

  1. A törvény nem a nemesi előnév hivatalos használatát tiltja, hanem általában a használatát, betű szerint.
  2. A származás tényét bele lehet fogalmazni a szövegbe, ha egetrengetően fontosnak tartod, de a bevezető elején, a név előtt nem származást jelöl, hanem bizony nemesi előnevet.
  3. Hatvan év után ideje lenne már elhagyni ezeket a feudális sallangokat...

Bináris ide 2008. január 12., 10:27 (CET)Válasz

Bin +1. Ráadásul ma élő embernél valahogy hülyén is néz ki, kb. mintha cz-vel írnánk a Ferencet. Szokatlan. Történelmi kontextusban még elmegy. – miskolci gróf Miskolczy Alensha őfőméltósága üzi m 2008. január 12., 15:58 (CET)Válasz

  1. Az 1947. évi IV. törvényt az ország idegen megszállása idején hozták, így már önmagában is vitaható lenne, még akkor is ha hivatalosan nem helyezték hatályon kívül. Ennek ellenére egy lex imperfecta, azaz olyan törvény melyhez vélhetően jogalkotási hiba folytán elfelejtettek joghatást fűzni. Olyan régi törvényeket is elfelejtettek hatályon kívül helyzeni, mint például a 19. század vági szbaályozásokat a vallásilag vegyes házasságokból született gyermekek vallásáról vagy például az elkeresztelésről. Ezek hatályon kívül helyezése folymatban van. Sztálin még mindig Budapest díszpolgára stb.
  2. Ismétlem, hogy Farkasházy születésekor a törvény még meg sem született, tehát Farkasházi Farkasházy Tivadar az illető hivatalos születési neve.
  3. Feudális sallangnak tekinteni jogodban áll, de ez POV, s mások pedig, akiket megfosztottak a nevüktől alapvető emberi jogaik megsértésének tekinthetik.
  4. Ugróczky Mária a Belügymnisztérium korábbi osztályvezetője szerint a nemesi előnév ma is bejegyezhető, de nem mint nemesi cím, hanem mind kettős családnév első tagja.
  5. Farkasházy alkalomszerűen használja nemesi előnevét, még ha ironikusan is, ebből kifolyólag is érdemes megemlíteni.

Koppany vita 2008. január 13., 12:34 (CET)Válasz