„II. Erzsébet brit királynő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Bevezetés - átszerkeszt.
helyesírási hiba
46. sor: 46. sor:


Ma már Nagy-Britanniában az uralkodó hatalma inkább névlegesnek mondható, mint tényleges, hiszen a hatalom a miniszterelnök és a parlament között oszlik meg (ld. Parlamentáris [[monarchia]]).
Ma már Nagy-Britanniában az uralkodó hatalma inkább névlegesnek mondható, mint tényleges, hiszen a hatalom a miniszterelnök és a parlament között oszlik meg (ld. Parlamentáris [[monarchia]]).
A királynő első miniszterelnöke [[Winston Churchill]], első női miniszterelnöke (egyben Brittania első női miniszterenlöke) pedig [[Margaret Thatcher]] (1979-1990) volt.
A királynő első miniszterelnöke [[Winston Churchill]], első női miniszterelnöke (egyben Britania első női miniszterenlöke) pedig [[Margaret Thatcher]] (1979-1990) volt.
Később [[John Major]] (1990-1997), majd [[Tony Blair]] (1997-2007) volt az ország miniszterelnöke. Tony Blair 2007. június 27-én lemondása után [[Gordon Brown]] lett a miniszterelnök.
Később [[John Major]] (1990-1997), majd [[Tony Blair]] (1997-2007) volt az ország miniszterelnöke. Tony Blair 2007. június 27-én lemondása után [[Gordon Brown]] lett a miniszterelnök.



A lap 2008. január 10., 20:49-kori változata

II. Erzsébet királynő
II. Erzsébet
(1926) (97 éves)
Uralkodása 1952. február 6. – Jelenleg is
Koronázás dátuma 1953. június 2.
Elődje VI. György (1936-1952)
Trónörökös Károly herceg, walesi herceg
Férje Fülöp, Edinburgh hercege
Gyermekei Károly, Wales hercege
Anna királyi hercegnő
András, York hercege
Edward herceg, Wessex grófja
Királyi ház Windsor
Apja VI. György brit király (1936–1952)
Anyja Elizabeth Bowes-Lyon
Született 1926. április 21.
London, Egyesült Királyság

II. Erzsébet (teljes nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor, London, 1926. április 21.). Az Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság valamint Antigua és Barbuda, Ausztrália, a Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, a Salamon-szigetek és Tuvalu valamint a hozzájuk tartozó tengeren túli területek és függőségeik királynője. Ezek az országok a Nemzetközösségi Királyságok, melyeknek összlakossága 128 millió fő. Ezek az országok, további 37-tel, ahol nem Erzsébet a királynő, mert vagy köztársaságok, vagy más az uralkodó, együtt a Nemzetközösség tagjai, s a királynő a Nemzetközösség feje.

Az anglikán egyház feje (ez az egyház jelentős kisebbségben van a katolikus és a protestáns egyházakkal szemben), s ő a skót presbiteriánus egyház védelmezője is. A fegyveres erők parancsnoka, de csak arra van joga, hogy bejelentse a háborút, és aláírja a békét. A királynő nem felelős a tetteiért, nem vonható felelősségre, és érinthetetlen. A királynőnek nincs szavazati joga, és nem léphet be a parlament alsóházába.

Apja halálakor, 1952. február 8-án lett a királynő. Jelenleg a világ egyetlen olyan uralkodója, aki egyszerre több országnak is az államfője.

Viktória (63 év) és III. György (59 év), után a harmadik leghosszabb uralkodási idővel rendelkező uralkodó (2008-ben 56 év).

Rezidenciái: Buckingham-palota (London), Windsori-kastély (téli rezidencia).

Ma már Nagy-Britanniában az uralkodó hatalma inkább névlegesnek mondható, mint tényleges, hiszen a hatalom a miniszterelnök és a parlament között oszlik meg (ld. Parlamentáris monarchia). A királynő első miniszterelnöke Winston Churchill, első női miniszterelnöke (egyben Britania első női miniszterenlöke) pedig Margaret Thatcher (1979-1990) volt. Később John Major (1990-1997), majd Tony Blair (1997-2007) volt az ország miniszterelnöke. Tony Blair 2007. június 27-én lemondása után Gordon Brown lett a miniszterelnök.

Élete

Korai évek

1926. április 21-én látta meg a napvilágot Londonban. A Yorki herceg és hercegné első gyermeke. Édesapja a későbbi VI. György brit király (1936–1952), édesanyja Elizabeth Bowes-Lyon (Erzsébet Anyakirályné). A Buckingham Palota magán kápolnájában keresztelték meg. Első keresztnevét édesanyja után, második keresztnevét Queen Alexandra (apai dédanyja) után, harmadik keresztnevét pedig apai nagymamája után Queen Mary kapta. 1930-ban megszületik kishúga Margit hercegnő. 1932-ben meghalt nagyapja, V. György király. A trónra VIII. Edward néven édesapja bátyja kerül, de még az év vége előtt lemond a koronáról György javára. Az ok, hogy Edward királyként nem vehetné el szerelmét (rangon aluli házasság). 1937-ben megkoronázzák édesapját V. György, ezzel első számú trónörökössé lép elő Erzsébet. Ez megnövelte az emberek érdeklődését.

Miután trónörökösé lépett elő, elkezd készülni feladataira. Történelmet és jogot tanul, míg a Canterbury érseke vallástörténetet tanított a részére. Francia és belga nevelőnőktől tanult franciául (ez később komoly hasznára vált a diplomáciában). Zenélni és lovagolni tanult, kitünő úszová vált. 13 évesen megnyerte a Londoni Fürdő Klub gyermek kupáját.

A II. világháború kezdetével a királyi család Windsorba költözik (a háború nagy részét itt töltik). Ezen időszak a rettegés és a nélkülözés időszaka volt a királyi családnak, úgymint egész országnak.

Világháború alatt

1940 októberében tartotta az első nyilvános beszédét, amikor is 14 éves volt. Ekkor a Londonból evakuált gyerekeknek küldött üzenetet a BBC gyerek programjában.
1942-ben kinevezik a Gránátosok parancsnokának, ezredesi rangban. 16 évesen tartja az első nyilvános (hivatalos) megjelenését, amikor is szemlét tart az ezrednél.
Ettől fogva a hivatali kötelességei növekedtek. Ő volt az elnöke a Queen Elizabeth gyermekkórháznak (Hackney) és a Gyerekekkel szembeni erőszak megelőzéséért küzdő Nemzeti Társaságnak is.
1944-től rendszeresen elkíséri a királyt és a királynőt belföldi útjaikra.
18. születésnapja után nem sokkal kinevezték tanácsadónak, körbejárta az olasz hadszíntereket és végrehajtott néhányat az államfői feladatok közül. Még ebben az évben az alsóház kérdést intézet a királyhoz, melyre a korona nevében Erzsébet válaszolt.
1945 elején megtanul gépkocsit/teherautót vezetni.
1945. júliusában repült először repülőgéppel, amikor elkísérte szüleit észak-írországba egy két napos útra. A háború lezárulta után Erzsébet hercegnő nyilvános megjelenéseinek száma tovább nőtt.

Házasság és család

Férje Fülöp edinburgh-i herceg. 1947. november 20-án tartották esküvőjüket a Westminster Apátságban.

Gyermekeik:

Napjainkig

Érdekességek

  • 1926. április 21-én született egy lakásban, a Bruton Street 117-ben. A lakást a II. világháborúban bombatámadás érte.
  • Lilibet a beceneve, de csak a családtagok nevezhetik így.
  • 19 évesen tanult meg autót vezetni egy tehergépkocsi volánjánál.
  • 26 évesen lett királynő.
  • 25 évesen kezdett bélyegeket gyűjteni.
  • Nagyon babonás, mindent lekopog a fán.
  • 1947-ben kapta az első corgie kutyáját, jelenleg 11 van belőlük. A kutyusok több mint harmincszor megharapták.
  • Sandringhami kastélyának kertjében kutyatemető van.
  • A macskákat nem szereti, mert gyermekkorában megkarmolta egy.
  • Rajong az indulókért, az autóban mindig ezt hallgatja.
  • 300 fejkendője van.
  • Egy ruhát általában csak egyszer viselhet nyilvánosság előtt. A protokollnak ezt a részét azonban mostanában nem tartja be.
  • Kedvence a gin-tonik, délelőtt 11-kor mindig felhajt egy pohárral.
  • A tojást nem szereti, mert 1986-ban megdobták eggyel Új-Zélandon. Már aznap betett kettőt a táskájába, és elmondta, hogy a következő hasonló esetben visszadobja majd.
  • Cipőmérete 38-as, ruháié 40-es.
  • Soha nem festette a haját.
  • 25 liternyi saját vérét őrzik a Buckingham-palotában.
  • Jobb kezén nem visel gyűrűt, mert sűrűn kell kezet fognia.
  • Hivatalos látogatásra nem indul el kispárnája és gyászkeretes levélpapír nélkül.
  • Minden évben 750 hivatalos karácsonyi üdvözletet küld.
  • Karácsonyi beszéde alatt egy fehérnemű-szárítócsipeszt szorongat.
  • Saját és édesanyja, az anyakirálynő lovai nem vettek részt ugyanabban a versenyben.
  • Fiatalabb korában dohányzott.
  • Rajong hat unokájáért, rendszeresen együtt teázik velük. Nehezen tudja titkolni, hogy kedvence a legkisebb, Eugenie hercegnő.
  • Szeret szteppelni, gyakran bemutatja produkcióit a barátainak.
  • András herceg részt vett a falklandi háborúban, a királynő azért is üdvözölte örömmel a hazaérkezésekor, mert ő volt a palotában az egyetlen, aki be tudta állítani a videót.
  • A Buckingham-palota és Windsor-kastély az állam tulajdona, a skóciai Balmoral és Sandringham több más kisebb-nagyobb kastéllyal együtt az övé.

Külső hivatkozások


Előző uralkodó:
{{{előző}}}
Nagy-Britannia királya
1952-
Az angol királyi címer
Következő uralkodó:
{{{következő}}}

Sablon:Csonk-Angol életrajz