„Close to the Edge (dal)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎A tételek: 3. tétel készítése
a →‎III. I Get Up I Get Down: egyértelműsítése
32. sor: 32. sor:


===III. I Get Up I Get Down===
===III. I Get Up I Get Down===
A tempó lényegesen lelassul, a hangerő csökken. A tétel, ami egy rövid [[barokk]]-jellegű részlettel kezd, két vokális része van: [[Jon Anderson]] szöveges éneke, emellett [[Chris Squire]] és [[Steve Howe]] lassabb, szöveg nélküli háttérvokálja. A dal 12. percében egy [[templom]]i [[orgona]] kezdi el a tétel főtémáját játszani, ami az eredeti [[moll]] hangsorból fokozatosan [[dúr]]rá alakul.
A tempó lényegesen lelassul, a hangerő csökken. A tétel, ami egy [[barokk zene|barokk]]-jellegű rövid részlettel kezd, két vokális része van: [[Jon Anderson]] szöveges éneke, emellett [[Chris Squire]] és [[Steve Howe]] lassabb, szöveg nélküli háttérvokálja. A dal 12. percében egy [[templom]]i [[orgona]] kezdi el a tétel főtémáját játszani, ami az eredeti [[moll]] hangsorból fokozatosan [[dúr]]rá alakul.



===IV. Seasons of Man===
===IV. Seasons of Man===

A lap 2008. január 10., 16:40-kori változata

Close to the Edge
SzerzőJon Anderson
StílusProgresszív rock

A Close to the Edge a Yes azonos című albumának nyitószáma, a progresszív rockzene egyik alapműve. A négy tételes dal 18 perc hosszú, az eredeti bakelitlemezes kiadáson az egész első oldalt magába foglalja.

A tételek

I. The Solid Time of Change

II. Total Mass Retain

A szám ugyanazzal a dallammal és ugyanazzal a stílussal folytatódik. A kórusrész gyorsabb tempóra vált, majd a tétel végén ismét lelassul. Az utolsó szavak („I get up, I get down”) bevezetik a harmadik részt.

A Total Mass Retaint kiegészítve a dal elején hallható madárcsiripeléssel az elején és az I Get Up I Get Down részleteivel a végén remixálták, és az album megjelenése előtt kislemezen kiadták. A Close to the Edge újrakevert változatán bónuszszámként kapott helyet a 3:21 hosszúságú változat.

III. I Get Up I Get Down

A tempó lényegesen lelassul, a hangerő csökken. A tétel, ami egy barokk-jellegű rövid részlettel kezd, két vokális része van: Jon Anderson szöveges éneke, emellett Chris Squire és Steve Howe lassabb, szöveg nélküli háttérvokálja. A dal 12. percében egy templomi orgona kezdi el a tétel főtémáját játszani, ami az eredeti moll hangsorból fokozatosan dúrrá alakul.

IV. Seasons of Man

A dalszöveg

Kislemezek

Év Kislemez Régió Formátum
1972 America / Total Mass Retain US, HO, GE, BR 7 vinyl
1974 America / Total Mass Retain US 7 vinyl
1993 Owner of a Lonely Heart / Close to the Edge GE CD

Egyéb kiadványokon

Közreműködő zenészek

Külső hivatkozások