„Számítógépes féreg” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
AlleborgoBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: ms:Cecacing komputer
37. sor: 37. sor:
[[ja:ワーム (コンピュータ)]]
[[ja:ワーム (コンピュータ)]]
[[ko:웜 (컴퓨터)]]
[[ko:웜 (컴퓨터)]]
[[ms:Cecacing komputer]]
[[nl:Computerworm]]
[[nl:Computerworm]]
[[no:Dataorm]]
[[no:Dataorm]]

A lap 2007. december 28., 23:04-kori változata

Egy számítógépes féreg egy számítógépes vírushoz hasonló önsokszorosító számítógép program. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz vagy dokumentumokhoz kapcsolódnak hozzá illetve válnak részeivé, addig a férgeknek nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki működésüket. A férgek gyakran a számítógépes hálózatokat használják fel terjedésükhöz.

Az első férget 1978-ban készítette el a Xerox PARC két kutatója. [1]

Az első széles körben is ismerté vált féreg a Morris-féreg volt, melyet a Cornell Egyetem egyik diákja, Robert Tappan Morris, Jr. készített el. 1988. november 2-án került ki a szabadba és a korabeli internetre kapcsolt számítógépek közül számosat megfertőzött. Terjedéséhez a BSD Unix-ban található programhibákat használta fel. Morrist az amerikai bíróság a három év felfüggesztett börtönbüntetésre, közmunkára és 10 000 dolláros pénzbírságra ítélte.

Az önsokszorosításon kívül a féreg sokféle dologra beprogramozható, például a fájlok törlésére a gazdarendszeren, vagy önmaga elküldésére e-mailben. Az újabban megfigyelt férgek több végrehajtható állományt is visznek magukkal. Még valódi ártó szándékú kód nélkül is súlyos fennakadásokat okozhatnak, csupán azzal, hogy sokszorozódásuk kiugróan magas hálózati forgalmat generálhat. Például a Mydoom féreg terjedése csúcsán világszerte észrevehetően lelassította az Internetet.