„Természetes nyelv” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
GrinBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: br
GrinBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: he
16. sor: 16. sor:
[[Kategória:Nyelvészet]]
[[Kategória:Nyelvészet]]


[[en:Natural language]] [[br:Yezh naturel]] [[de:Natürliche Sprache]] [[eo:Natura lingvo]] [[es:Lenguaje natural]] [[fr:Langue naturelle]] [[ja:自然言語]] [[ko:자연어]] [[sw:Lugha asilia]] [[zh:自然语言]]
[[en:Natural language]] [[br:Yezh naturel]] [[de:Natürliche Sprache]] [[eo:Natura lingvo]] [[es:Lenguaje natural]] [[fr:Langue naturelle]] [[he:שפה טבעית]] [[ja:自然言語]] [[ko:자연어]] [[sw:Lugha asilia]] [[zh:自然语言]]

A lap 2005. szeptember 22., 19:10-kori változata

A természetes nyelvek az emberi kommunikáció részét, sőt egyik alapját képzik. Nyelvek segítségével kommunikálhatunk szóban vagy írásban egymással.

Az idők során az egykori alapnyelvből (ha volt egy ilyen) mára már több ezer (egyes források szerint 5-6000, mások ennél jóval többről beszélnek), mindennapos használatban elterjedt nyelvről beszélhetünk.

Nyelvészeti szempontból az egymással kisebb-nagyobb hasonlósággal rendelkező nyelveket csoportosítani lehet. A csoportosítás legfelsőbb szintje a nyelvcsaládokba történő szelektálás.

Vannak emberek által használt, de nem természetes, hanem mesterséges nyelvek is, melyeket nyelvelméleti, matematikai vagy informatikai célból alkottak.

A mesterséges nyelvek közül ismertek a programozási nyelvek, amelyeket szokás környezet-független nyelveknek is tekinteni. Környezet-függő (context-sensitive) tulajdonsága ellenére újabban a természetes nyelvek feldolgozása (Natural Language Processing, vagy NLP) óriási fejlődésnek indult, és a számítástechnika egyik vezető alkalmazási tématerületévé vált. Az említett terület azonban egy még szélesebb ismertekörbe, az emberi nyelv technológia (Human Language Technologies vagy HLT) magyarul csak nyelvtechnológia'-ként emlegetett témakörbe tartozik, amelynek szintén óriási a szétágazása.

Külső hivatkozások