„Tisza Kata” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Koppany~huwiki (vitalap | szerkesztései)
a teljes név
1. sor: 1. sor:
Tisza Kata ([[Marosvásárhely]], [[1980]]. [[augusztus 30]].) magyar írónő.
'''Tisza Kata''' (''borosjenői és szegedi gróf Tisza Katalin Erzsébet'') ([[Marosvásárhely]], [[1980]]. [[augusztus 30]].) magyar írónő.


==Élete==
==Élete==

A lap 2007. december 14., 23:06-kori változata

Tisza Kata (borosjenői és szegedi gróf Tisza Katalin Erzsébet) (Marosvásárhely, 1980. augusztus 30.) magyar írónő.

Élete

A felzaklatóan gyönyörű írónő 1980. augusztus 30-án született Erdélyben, gróf Tisza Kálmán miniszterelnök ükunokájaként. Az oláhországi kommunizmus üldöztetése után, amelyet családja évtizedeken át elszenvedett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett angolnyelv-tanári diplomát (diplomamunkájának témája a tanári módszerek és a diákok ezekhez való viszonya. Hat évig tanított és vizsgáztatott a Bonus nyelviskolában, a Közép-európai Egyetemen (CEU) és a Közgazdasági Politechnikumban, majd elkezdte tanulmányait a Komlósi újságíró-iskolájában.

2005-ben rablótámadás érte és a kórházban kezdte el első regényét, a Pesti kínálatot. Mivel a könyvnek igen nagy sikere volt, rengeteg fölkérést kapott a médiában: napilapoktól, magazinoktól, tévéktől és egy rádiótól (Juventus) is megkeresték . Az elektronikus médiában történt egy-két sikertelen vállalkozása után az írás felé fordult. Sikeresen karolta fel írói tehetségét az Alexandra kiadó alapító tulajdonosa.


2006-ban jelent meg második regénye, a Reváns, amely hónapokig a sikerlisták élén állt, ezzel még nagyobb népszerűséget és még több rajongót szerezve a magának.

A Reváns sikere után már csak az írásnak él, valamint vezeti a kulturális műsorát, az Alexandra Pódiumot, a TV2-n, és élőben is találkozni lehet vele a Kata-pulton, minden hónap utolsó péntekjén az Alexandra Könyvesház Károly körúti Irodalmi Kávéházban, este 7 órától. Aktívan blogol, Kata-pult című blogja a [1] alatt érhető el.

Művek és munkahelyek

Íróként

  • Pesti kínálat, 2005. I.A.T. Kiadó, 163 p.
  • Hét nap nyár, 2005. Sanoma
  • Reváns, 2006. Ulpius-ház könyvkiadó,167 p.
  • Főbűnösök, antológia 2006. Ulpius-ház könyvkiadó, 231 p.
  • Magyar pszicho (2007. április 13-án jelent meg a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon). Alexandra, 221 p.

Újságíróként

Szerkesztőként, műsorvezetőként

Tanárként

  • Bonus Nyelviskola
  • Közgazdasági Politechnikum
  • Közép-Európai Egyetem

Forrás