„Szübarisz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
egy kis formázás
1. sor: 1. sor:
'''Szibaris''' (Sybaris), nevezetes ókori város Lukania tengerpartján, a Kratisz folyó és ennek mellékfolyócskája a Sz. között, melynek nevét azokaz achájai telepesek hozták magukkal, akik a várost alapították. Az alapítás Kr. e. 720. történt, s a város virágzó kereskedelme által, melyet különösen Kis-Ázsia felé folytatott, igen gyorsan fellendült. Hatalmának tetőpontján 25 más városnak parancsolt, s noha lakosainak száma nem haladta meg a 100,000-et, Kroton ellen való harcában mégis 300,000 katonát állíthatott ki. De a jóllét elpuhította Sz. lakóit, elpuhultságuk ([[szibarita váz]]ról beszél [[Berzsenyi Dániel]]) közbeszéddé vált (bántotta őket még az összetüremlett rózsalevél is, mely ágyukba tévedt), s igy a döntő küzdelemben (Kr. e. 510.) Kroton győzött, Sz. pedig teljesen elpusztult. Lakosai közül azok, akik teljesen kétségbe nem estek, egyesültek azzal az athéni gyarmatos rajjal, melynek soraiban Herodotost is megtaláljuk, s Kr. e. 443. nem messze a régi várostól Thurioit alapították, amely Charondas demokratikus kormánya alatt csakhamar jelentékeny virágzásra jutott. A második pún háboruban (Kr. e. 204.) Hannibal fölprédálta a várost és lakosainak túlnyomó többségét Krotonba telepítette által. A rómaiak az igy támadt hézagot katonai gyarmattal pótolták, mely Copiae néven sztrategiai szempontból bevált, de máskülönben nem sokat hallagott magáról. Meg volt erősítve és a polgárháboruban sikeresen dacolt Pompejus katonáival. Sz.-nak helyén most Polinaris nevü falu fekszik, melynek területén 1879 óta ásatásokat folytatnak s mindenekfelett gazdag sírmezőket tártak fel. V. ö. Cadicamo, La necropoli monumentale di Sibari (Milano 1879).
'''Szübaris''' (''Sybaris''), nevezetes [[ókor]]i város [[Calabria]] tengerpartján, a [[Crati]] folyó torkolatvidékén, melyet [[akhájok|akháj]] telepesek alapítottak i. e. 720-ben. A város virágzó kereskedelme által, melyet különösen Kis-Ázsia felé folytatott, igen gyorsan fellendült. Hatalmának tetőpontján 25 más város felett uralkodott, s noha lakosainak száma nem haladta meg a 100 000-et, a [[Kroton]] ellen vívott háborúban mégis 300 000 katonát volt képes kiállítani. Szübariszt i.e. 510-ben a krotoni seregek elpusztították. Lakosainak egyrésze elmenekült és i.e. 443-ban nem messze a régi várostól egy új várost [[Thurii|Thurioi]]t (latinul [[Thurii]]) alapítottak. Az egykori város romjai ma [[Cassano allo Ionio]] község területéhez tartoznak. Szübarisz adta a nevét a környező tengerparti síkságnak ([[Szübariszi-síkság]]).


==Forrás==
{{pallas}}
*Pallas Nagylexikona

[[ca:Síbaris]]
[[de:Sybaris]]
[[es:Síbari]]
[[fr:Sybaris]]
[[it:Sibari]]
[[la:Sybaris]]
[[nl:Sybaris]]
[[no:Sybaris]]
[[pl:Sybaris]]
[[pt:Síbaris]]
[[ru:Сибарис]]
[[sv:Sybaris]]

A lap 2007. december 8., 14:43-kori változata

Szübaris (Sybaris), nevezetes ókori város Calabria tengerpartján, a Crati folyó torkolatvidékén, melyet akháj telepesek alapítottak i. e. 720-ben. A város virágzó kereskedelme által, melyet különösen Kis-Ázsia felé folytatott, igen gyorsan fellendült. Hatalmának tetőpontján 25 más város felett uralkodott, s noha lakosainak száma nem haladta meg a 100 000-et, a Kroton ellen vívott háborúban mégis 300 000 katonát volt képes kiállítani. Szübariszt i.e. 510-ben a krotoni seregek elpusztították. Lakosainak egyrésze elmenekült és i.e. 443-ban nem messze a régi várostól egy új várost Thurioit (latinul Thurii) alapítottak. Az egykori város romjai ma Cassano allo Ionio község területéhez tartoznak. Szübarisz adta a nevét a környező tengerparti síkságnak (Szübariszi-síkság).

Forrás

  • Pallas Nagylexikona