„Ed (televíziós sorozat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: fi:Ed (televisiosarja)
75. sor: 75. sor:


[[2004]]-ben, a rajongók kérésének ellenére, az NBC levette a műsorról a sorozatot a gyenge [[Nielsen-osztályozás|nézettségi mutatók]] miatt.
[[2004]]-ben, a rajongók kérésének ellenére, az NBC levette a műsorról a sorozatot a gyenge [[Nielsen-osztályozás|nézettségi mutatók]] miatt.
'''9876543-ban pinkpunkfíjra jelölték!!!!!!!!!!:P:P:DxD'''


==Tények, érdekességek==
==Tények, érdekességek==



A lap 2007. december 1., 22:02-kori változata

Ed
(Ed)
A sorozat szereplői (felső sor:Josh Randall, JanaMarie Hupp;többiek az óraamutató járása szerint, fönt középről:Tom Cavanagh, Michael Ian Black, Rachel Cronin, Daryl "Chill" Mitchell, Justin Long, Lesley Boone, Julie Bowen)
A sorozat szereplői (felső sor:Josh Randall, JanaMarie Hupp;többiek az óraamutató járása szerint, fönt középről:Tom Cavanagh, Michael Ian Black, Rachel Cronin, Daryl "Chill" Mitchell, Justin Long, Lesley Boone, Julie Bowen)
Műfajvígjáték-dráma

AlkotóJon Beckerman
Rob Burnett
FőszereplőTom Cavanagh
Julie Bowen
Josh Randall
Jana Marie Hupp
Lesley Boone

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok83 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő42 perc
Sugárzás
Eredeti adóNBC
Eredeti sugárzás2000. október 8. – 2004. február 6.
További információk
SablonWikidataSegítség

Ed, amerikai vígjáték-sorozat. Az NBC műsorán volt látható 2000. október 8-a és 2004. február 6-a között. A közel egyórás epizódokat David Letterman Worldwide Pants Incorporated nevű cége készítette. A sorozat megalkotói és producerei Jon Beckerman és Rob Burnett voltak. A nézők Magyarországon a Viasat 3-n láthatták először a sorozatot; majd a Hallmark-on, és 2006. augusztus 14. óta a TV2-n.

Történet

Alább a cselekmény részletei következnek!

A főhős Ed Stevens, nagymenő New York-i ügyvéd, egyazon napon veszíti el állását (kirúgták egy 500 oldalas szerződésben rossz helyre tett vessző miatt, amin 6 millió dollárt veszített a cég) és kapja rajta a feleségét, hogy megcsalja egy postással („Ő nem a postás, csak egy postás...”).

Elhatározza, hogy csomagol, és visszamegy szülővárosába, az Ohio állambeli Sötétvölgybe (angolul Stuckeyville), ahol találkozik egykori barátaival, akiket már régóta nem látott, és Carol Vessey-vel, akibe még gimiben volt belezúgva. Szeretné meghódítani a nőt, ezért elhatározza, hogy marad, vesz egy lerobbant bowling pályát, és új ügyvédi praxist nyit, amiért elnevezik őt „tekés ügyvédnek” („Van egy tekepályám. Ügyvéd vagyok, de nem egyszerre.”).

Szereposztás

Szerep Színész Magyarhang Magyarhang
TV2 / Viasat3 Hallmark
Edward „Ed” J. Stevens Tom Cavanagh Lux Ádám Posta Victor
Carol Vessey Julie Bowen Urbán Andrea Kiss Virág
Dr. Michael „Mike” Burton Josh Randall Selmeczi Roland Megyeri János
Nancy Burton Jana Marie Hupp Farkasinszky Edit Mics Ildikó
Molly Hudson Lesley Boone Oláh Orsolya Oláh Orsolya
Philip „Phil” Stubbs Michael Ian Black Bozsó Péter Sárközi József
Shirley Pifko Rachel Cronin Szegedi Anita Szegedi Anita
Kenny Sandusky Mike Starr Faragó András Albert Péter
Warren Parker Cheswick Justin Long Szokol Péter Pálmai Szabolcs

Karakterek

Ed: Alapvetően jókedvű, vidám figura, folyton mosolyog. Miután visszaköltözik, szívén viseli Sötétvölgy és lakói sorsát, ügyfeleiért mindent megtesz. Mike-kal mindig kész valami viccre. Carol-ba őszintén szerelmes, de a nő először bizonytalan, mással jár. Ed végül elfogadja a barátságát. A dolgok később fordulatot vesznek.

Carol: A gimiben igen népszerű lány volt, most angolt tanít ugyanott. Csinos, kedves nő, aki szívügyeiben kissé bizonytalan. Ed zökkenti ki eddigi kapcsolatából (kettejük régi gimnáziumi angoltanárával járt, aki mellesleg író is), de végül csak barátok lesznek. Idővel azonban változás történik.

Mike: Háziorvos, Nancy férje és Sarah apja. Ed legjobb barátja, és a tízdolláros fogadásokban állandó partnere. Úgy volt, mentora, dr. Jerome praxisát viszi majd tovább, akinek stílusát nehezen viselte, s mikor az mégsem akart visszavonulni, saját praxist nyitott.

Nancy: Mike felesége, őt szereti és mindenben támogatja. Sarah-nak remek anyja, de néha aggódik, hogy mégis rossz szülő. Nehezen választ dadát a kicsi mellé.

Molly: A Sötétvölgyi Középiskolában tanít, melynek később igazgatónője lesz.

Phil: A Stuckey-teke alkalmazottja. Folyton mesterkedik valamiben, amivel reményei szerint sok pénzt fog keresni, de ügyeskedései rendre kudarccal végződnek.

Shirley: Ő is a tekepályán dolgozik, kissé fura nő. Folyton riadt arca, mintha mindig mindentől félne, bátortalan, de alapjában véve kedves, jóakaratú.

Kenny: A tekepálya alkalmazottja, magánakvaló fickó, fura múlttal.

Warren: Gimis srác, aki eleinte Carolba, később egy bizonyos Jessicába, évfolyamtársába szerelmes. Tipikusan esetlen srác, akinek nincs szerencséje a szerelemben, sokszor kerül kínos szituációba.


Díjak, jelölések

Az Ed szereposztási, írói és rendezői Emmy-díj jelölést kapott 2001-ben. Tom Cavanagh-t jelölték Golden Globe díjra, és megkapta a TV Guide díjat.

2004-ben, a rajongók kérésének ellenére, az NBC levette a műsorról a sorozatot a gyenge nézettségi mutatók miatt. 9876543-ban pinkpunkfíjra jelölték!!!!!!!!!!:P:P:DxD

Tények, érdekességek

  • Habár a történet a kitalált ohio-i városkában, Sötétvölgyben (Stuckeyville) játszódik, a sorozat nagyrészt észak New Jersey-i városokban forgatták, közel New York-hoz.
  • A sorozatban szereplő város és utcanevek közül sok valós New Jersey-i utca-, és városnév.
  • A Stuckey Tekét a korábbi Country Club Lanes klubban rendezték Northvale-ben (New Jersey), és a sorozat főhadiszállásául is szolgált. A sorozat több díszlete is a tekepályán volt megépítve, mint például a Sötétvölgyi Gimnázium belseje, a bíróság, és a Vigyorgó Kecske. A Country Club Lanes jónéhány évvel ezelőtt bezárt, és 2006 tavaszán le is bontották.
  • A sorozat főcímzenéje a „Next Year” a Foo Fighters zenekartól, kivétel ezalól a második évad, amikor is Clem Snide „Moment in the Sun” című száma volt hallható. A harmadik évadra, a rajongók kérésére, az Egyesült Államokban visszaváltottak a „Next Year”-re. Az Egyesült Államokon kívül azonban továbbra is a „Moment in the Sun” maradt, bár a vége főcímben a „Next Year” volt megadva főcímzeneként.
  • Érdekesség, hogy a próbaműsort, ami Ed Sötétvölgybe költözésének előzményeit mutatja be, nem a sorozat részeként sugározták. Egy kis összefoglalót azonban láthatunk a rendes sorozat első részében.
  • Az eredeti első részben még Donal Logue játszotta Philt, és Janeane Garofalo Ed ex-feleségét, Liz-t. Logue helyett végül Michael Ian Black-kel újraforgatták az első részt,és ő maradt a sorozat végéig, és, a néhány megjelenése erejéig, több színésznő is játszotta Liz szerepét, köztük Lea Thompson aki a sorozat vége felé szerepelt.
  • A sorozat eredeti címe Ed,, majd mikor a CBS-hez került, a Sötétvölgy címet kapta, majd úja Ed lett, mikor megvette az NBC.[1]
  • Az Ed-ben számos visszatérő geg szerepel, ilyenek Phil (Michael Ian Black) nevetséges hírnév-, és vagyonszerzési tervei, valamint Ed és Mike tízdolláros fogadásai, melynek keretében valami rendkívül zavarbaejtő dolgot kell megtenni.
  • Egy bekeretezett Foo Fighters poszter van a falon Molly Hudson irodájában, a Sötétvölgyi Gimnáziumban. A Foo Fighters „Next Year” c. száma volt a sorozat főcímzenéje a négy évadból hármon keresztül.
  • Jon Beckerman és Rob Burnett, az Ed készítői és producerei is megjelentek a sorozatban egy kis szerep erejéig: vendégek voltak Ed és Carol esküvői fogadásán, az utolsó részben.

Epizódok

Az Ed epizódjainak listája

Külső hivatkozások

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Ed (televíziós sorozat) témában.