„Tóthfalusi József” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Felesleges kategória eltávolítása
Porribot (vitalap | szerkesztései)
18. sor: 18. sor:
== Életútja, munkássága ==
== Életútja, munkássága ==


Középiskoláit szülővárosában a [[Bolyai Farkas Líceum|Református Kollégiumban]] végezte, lelkészi képesítést a [[kolozsvár]]i [[Protestáns Teológiai Intézet (Kolozsvár)|Református Teologián]] szerzett. Marosvásárhelyen volt lelkész; a [[Kemény Zsigmond Társaság]] elnökeként az ő előszavával jelent meg a Kemény Zsigmond Társaság Évkönyve (Marosvásárhely, 1914).
Középiskoláit szülővárosában a [[Bolyai Farkas Líceum|Református Kollégiumban]] végezte, lelkészi képesítést a [[kolozsvár]]i [[Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet|Református Teologián]] szerzett. Marosvásárhelyen volt lelkész; a [[Kemény Zsigmond Társaság]] elnökeként az ő előszavával jelent meg a Kemény Zsigmond Társaság Évkönyve (Marosvásárhely, 1914).


Egyházi tárgyú írásait a [[Református Szemle]] (1915–16) közölte, az irodalmi vonatkozásúakat az [[Erdélyi Lapok (folyóirat)|Erdélyi Lapok]] (1909) és a [[Zord Idő]].
Egyházi tárgyú írásait a [[Református Szemle]] (1915–16) közölte, az irodalmi vonatkozásúakat az [[Erdélyi Lapok (folyóirat)|Erdélyi Lapok]] (1909) és a [[Zord Idő]].

A lap 2022. január 28., 16:58-kori változata

Tóthfalusi József
Született1869. október 21.
Marosvásárhely
Elhunyt1940. június 15. (70 évesen)
Marosvásárhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásalelkész,
egyházi író
Tisztségeesperes
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Tóthfalusi József (Marosvásárhely, 1869. október 21.Marosvásárhely, 1940. június 15.) erdélyi magyar református lelkész, egyházi író.

Életútja, munkássága

Középiskoláit szülővárosában a Református Kollégiumban végezte, lelkészi képesítést a kolozsvári Református Teologián szerzett. Marosvásárhelyen volt lelkész; a Kemény Zsigmond Társaság elnökeként az ő előszavával jelent meg a Kemény Zsigmond Társaság Évkönyve (Marosvásárhely, 1914).

Egyházi tárgyú írásait a Református Szemle (1915–16) közölte, az irodalmi vonatkozásúakat az Erdélyi Lapok (1909) és a Zord Idő.

Fordításában és feldolgozásában jelent meg a francia reformáció irodalmának egyik fontos műve: Meg van írva. Bibliai szentigék gyűjteménye azoknak, akik az evangéliumi keresztyén élet után vágyakoznak (Marosvásárhely, 1928).

Kötete

  • Egységes liturgia a magyar evangéliumi Református Egyházban (Kolozsvár, 1904).

Források