„Begy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Források: halott helyett
16. sor: 16. sor:
== Források ==
== Források ==
* {{MNL|3|468}}
* {{MNL|3|468}}
* Dr. Fehér György: ''A háziállatok funkcionális anatómiája I-III.'', Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat - 1980 (tartalom: [https://www.antikvarium.hu/konyv/dr-feher-gyorgy-a-haziallatok-funkcionalis-anatomiaja-i-iii-104704-0 antikvarium.hu]; kivonat: [https://books.google.hu/books?hl=hu&id=MzFWAAAAYAAJ&q=begy books.google.hu])
* [http://www.tankonyvtar.hu/mezogazdasag/haziallatok-080903-284 A háziállatok funkcionális anatómiája >> A begy (ingluvies)]


[[Kategória:Állatanatómia]]
[[Kategória:Állatanatómia]]

A lap 2021. december 26., 19:36-kori változata

A begy (latinul: ingluvies) nyelőcsőtágulat, amely jellemzően a gyűrűsférgekben, a puhatestűekben, a rovarokban és bizonyos madarakban fejlődött ki. Feladata a felvett táplálék raktározása, esetleges előzetes puhítása, majd a gyomorba juttatása.

A galamb anatómiája. A 4-es számú a begy

A begy felépítése és működése

Madarakban valódi és álbegy különböztethető meg. Az előbbi a nyelőcső kétoldali terjedelmes tágulata, az utóbbi egyoldali, kevésbé kiterjedt szerv, amely a nyelőcső elülső falából származik, annak egyfajta tágulata. Valódi begy pl. a galambfélékben – ez hatalmas, háromrészes –, tyúkfélékben pedig kétrészes fordul elő, míg álbegy pl. a kacsában, a lúdban, a halevő és ragadozó madarakban.

Ha nehezen emészthető vagy nagyobb mennyiségű táplálékról van szó, az a kitágult begyben raktározódik. A begy váladékának enzimaktivitása vitatott. Vegyhatása enyhén savanyú. Ehhez hozzájárul a mirigyes gyomorból esetleg felgurgulázódó gyomornedv. A begyben megindul a táplálék keményítőtartalmának bontása. A begy éhségkontrakciót és tovavivő összehúzódásokat mutat. Falszerkezete többnyire azonos a nyelőcsövével.

A begytej

A galambfélék begyének további sajátossága az, hogy mindkét galambszülőben a begy faláról zsírosan elfajult hámsejtek válnak le, amelyek a begy váladékával és a begyben előemésztett, tápanyagokban dús anyagokkal elkeveredve morzsalékos masszává válnak, amely a begytartalommal együtt speciális táplálékot, ún. begytejet képeznek. A tojásból való kikelést követő első héten a fiókák kizárólagos táplálékát képezi. Elválasztása hormonális (prolaktin) kontroll alatt áll.

A begy betegségei

A begy betegségei közül a begyhurut és a begyeltömődés fordul elő gyakrabban. A duzzadásra hajlamos eleségfélék, csomósodó növényi részek, esetleg nagy mennyiségű idegen anyag a begy kitágulásával járó begyeltömődést okozhatják. A begybe idegen anyagok többnyire anyagforgalmi zavarok esetén vagy akkor kerülnek, ha a baromfi nem jut a zúzógyomor működéséhez elengedhetetlenül szükséges kavicshoz. A hosszabb ideje pangó begytartalom bomlástermékei begyhurutot váltanak ki. A gázképződés miatt a begy még jobban kitágul, zsákszerűen lelóg, a beteg állatok fokozatosan leromlanak és elpusztulnak. A begybetegségek kezelése begymosással vagy begymetszéssel történik.

Források