„Kán (település)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
korr
korr+kieg+hiv
2. sor: 2. sor:
[[Kategória:Magyarország megszűnt települései]]
[[Kategória:Magyarország megszűnt települései]]
[[Kategória:Baranya vármegye települései]]
[[Kategória:Baranya vármegye települései]]
'''Kán''' a [[Mecsek]] hegység és a [[Zselic|Zselici-dombság]] találkozásánál, egy festői, észak-déli fekvésű völgyben található. Alapítása a XII. század elejére tehető, egy 1126-ban kelt oklevélben már fellelhető a falunak a - [[Kán nemzetség]]<nowiki/>től eredeztethető - neve. A török időkben elnéptelenedett, a Würtenberbergből betelepített lakosságnak köszönhetően az 1760-as években újjáéledt. A második világháború után a hagyományos paraszti lét és kultúra felbomlásának folyamata odáig vezetett, hogy 1978-ban mint önálló község megszűnt ([[Hetvehely]]<nowiki/>hez csatolták). Néhány szomorú esztendő után a falu ismét életre kelt, kedves hangulatával fogadja a látogatókat. A rekonstrukcióknak köszönhetően, érintetlen természeti környezetben a századelő magyar népi építészetének értékes öröksége újult meg.
'''Kán''' a [[Mecsek]] hegység és a [[Zselic|Zselici-dombság]] találkozásánál, egy festői, észak-déli fekvésű völgyben található. Alapítása a [[12. század]] elejére tehető, egy [[1126]]-ban kelt oklevélben már fellelhető a falu – a [[Kán nemzetség]]<nowiki/>től eredeztethető neve. A török időkben elnéptelenedett, a [[Baden-Württemberg|Württenbergből]] betelepített lakosságnak köszönhetően az 1760-as években újjáéledt. A [[második világháború]] után a hagyományos paraszti lét és kultúra felbomlásának folyamata odáig vezetett, hogy [[1978]]-ban mint önálló község megszűnt ([[Hetvehely]]<nowiki/>hez csatolták). Néhány szomorú esztendő után a falu ismét életre kelt, kedves hangulatával fogadja a látogatókat. A rekonstrukcióknak köszönhetően, érintetlen természeti környezetben a századelő magyar népi építészetének értékes öröksége újult meg.


Tipikus [[sváb]] falu haranglábbal, temetővel, jellegzetes szobrokkal. A falu 2001. óta üdülőfaluként működik. Jelenleg nyolc házban foglalkoznak falusi turizmussal. Mintegy 60 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. Itt rendezik a ''Káni Filmfesztivált'', amely bár hasonló hangzású, de nem azonos a [[cannes-i fesztivál|Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál]]lal.
Tipikus [[Dunai svábok|sváb]] falu haranglábbal, temetővel, jellegzetes szobrokkal. A falu 2001 óta üdülőfaluként működik. Jelenleg nyolc házban foglalkoznak falusi turizmussal. Mintegy 60 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. Itt rendezték a ''Káni Filmfesztivált'', melynek apropóját a világhíres [[cannes-i fesztivál|Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválnak]] otthont adó [[Cannes]] városával való névrokonság adta. A fesztivált első alkalommal 1998-ban rendezték meg.<ref>{{Cite web |url=https://www.bama.hu/kultura/bucsu-es-uj-kezdet-iden-17-alkalommal-rendezik-meg-a-kani-filmfesztivalt-616215/ |title=Búcsú és új kezdet – Idén 17. alkalommal rendezik meg a Káni Filmfesztivált |accessdate=2015-06-17}}</ref>

A lap 2021. október 2., 20:55-kori változata

Kán a Mecsek hegység és a Zselici-dombság találkozásánál, egy festői, észak-déli fekvésű völgyben található. Alapítása a 12. század elejére tehető, egy 1126-ban kelt oklevélben már fellelhető a falu – a Kán nemzetségtől eredeztethető – neve. A török időkben elnéptelenedett, a Württenbergből betelepített lakosságnak köszönhetően az 1760-as években újjáéledt. A második világháború után a hagyományos paraszti lét és kultúra felbomlásának folyamata odáig vezetett, hogy 1978-ban mint önálló község megszűnt (Hetvehelyhez csatolták). Néhány szomorú esztendő után a falu ismét életre kelt, kedves hangulatával fogadja a látogatókat. A rekonstrukcióknak köszönhetően, érintetlen természeti környezetben a századelő magyar népi építészetének értékes öröksége újult meg.

Tipikus sváb falu haranglábbal, temetővel, jellegzetes szobrokkal. A falu 2001 óta üdülőfaluként működik. Jelenleg nyolc házban foglalkoznak falusi turizmussal. Mintegy 60 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. Itt rendezték a Káni Filmfesztivált, melynek apropóját a világhíres Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválnak otthont adó Cannes városával való névrokonság adta. A fesztivált első alkalommal 1998-ban rendezték meg.[1]

  1. Búcsú és új kezdet – Idén 17. alkalommal rendezik meg a Káni Filmfesztivált. (Hozzáférés: 2015. június 17.)