„Toompeai vár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
16. sor: 16. sor:
|pozíciós térkép = Tallinn
|pozíciós térkép = Tallinn
}}
}}
A '''Toompeai kastély''' (észtül: ''Toompea'' loss, latin nevén: ''Castrum Danorum)'' a [[Toompea|Toompeán]] álló vár [[Tallinn óvárosa|Tallinn óvárosában]]. A 13. és a 14. században, [[Dán Észtország]] a ''Danske borg'' (latinul ''Castrum Danorum),'' azaz ''Dán vár'' volt az egész település neve, ebből ered a város észt neve ''(Taani linn, Tallinn)''. Az épület napjainkban az [[Riigikogu|Észt Parlamentnek]] ad helyet.
A '''Toompeai kastély''' (észtül: ''Toompea'' loss, latin nevén: ''Castrum Danorum)'' a [[Toompea|Toompeán]] álló vár [[Tallinn óvárosa|Tallinn óvárosában]]. A 13. és a 14. században, [[Dán Észtország]] a ''Danske borg'' (latinul ''Castrum Danorum),'' azaz ''Dán vár'' volt az egész település neve, ebből ered a legelterjedtebb etimológiai magyarázat szerint a város észt neve ''(Taani linn, Tallinn)''. Az épület napjainkban az [[Riigikogu|Észt Parlamentnek]] ad helyet.


Úgy tartják, hogy az első fából készült várat a hajdani [[Rävala]] megye lakói építették a 10. vagy 11. században. Valószínűleg ez lehetett az első lakott település a mai város területén.
Úgy tartják, hogy az első fából készült várat a hajdani [[Rävala]] megye lakói építették a 10. vagy 11. században. Valószínűleg ez lehetett az első lakott település a mai város területén.

A lap 2021. szeptember 13., 09:58-kori változata

Tallinn óvárosa
Világörökség
Castrum Danorum (2013)
Castrum Danorum (2013)
Adatok
OrszágÉsztország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1997
Elhelyezkedése
Toompeai vár (Tallinn)
Toompeai vár
Toompeai vár
Pozíció Tallinn térképén
é. sz. 59° 26′ 08″, k. h. 24° 44′ 14″Koordináták: é. sz. 59° 26′ 08″, k. h. 24° 44′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Toompeai vár témájú médiaállományokat.

A Toompeai kastély (észtül: Toompea loss, latin nevén: Castrum Danorum) a Toompeán álló vár Tallinn óvárosában. A 13. és a 14. században, Dán Észtország a Danske borg (latinul Castrum Danorum), azaz Dán vár volt az egész település neve, ebből ered a legelterjedtebb etimológiai magyarázat szerint a város észt neve (Taani linn, Tallinn). Az épület napjainkban az Észt Parlamentnek ad helyet.

Úgy tartják, hogy az első fából készült várat a hajdani Rävala megye lakói építették a 10. vagy 11. században. Valószínűleg ez lehetett az első lakott település a mai város területén.

1219-ben a várat a II. Valdemár dán király által vezetett dán keresztes lovagok foglalták el. A dánok adták az addig Lindanisenak nevezett városnak a Castrum Danorum (vagyis a dánok vára) nevet. Egyes elméletek szerint ennek a névnek a régi észt fordítása Taani(n) linna lehetett és ez rövidült később Tallinn alakra. A következő évtizedekben a várat tovább erődítették. Már 1220 körül megépült az első kőtorony. 1227 és 1237 között a vár a Kardtestvérek rendjének birtokában volt.

A vár falai és tornyai részben ma is állnak. A Hosszú Hermann (Pikk Hermann) nevű torony, amely ma a város jelképe, 1360 és 1370 között épült. A 16. században bővítették, és ekkor érte el jelenlegi 45,6 méteres magasságát. A tízemeletes torony kilátójához 215 lépcsőn lehet feljutni. A Hosszú Hermann csúcsán hagyományosan Észtország uralkodóinak zászlaja lengett. Napfelkeltekor a zászló felvonásakor az észt himnuszt, naplementekor pedig a Mu isamaa armas (Szeretett hazám) című észt népdalt játsszák.

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Castrum Danorum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Langer Hermann című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

További képek