„L.A. Story – Az őrült város” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Történet: +tataroz
Címke: tataroz vagy építés alatt sablon kihelyezve
a →‎Cselekmény: +en wiki, DeepL.com
41. sor: 41. sor:
==Cselekmény==
==Cselekmény==
{{tataroz}}
{{tataroz}}
Harris K. Telemacher (Steve Martin) egy Los Angelesben élő televíziós [[időjárás-előadó]]. Zsákutcába jutott kapcsolatban él társasági életet élő barátnőjével, Trudival ([[Marilu Henner]]), és úgy érzi, munkája megköveteli tőle, hogy méltatlan és értelmetlen legyen, pedig művészeti és humán tudományokból doktorált. Szeretne valami értelmet és varázslatot találni az életében, miután egyre jobban megunta a szerinte meglehetősen sekélyes és [[felszínesség|felszínes]] Los Angeles városát, a túlságosan nagyképű kávérendeléstől kezdve a bizarr lövöldözős etikettszabályokig az autópályán. Az idejét azzal tölti, hogy Ariel barátjával görkorcsolyázik a művészeti galériákban, különc művészeti kritikákat kínál ismerőseinek, sokat remixeli Shakespeare-t, és egyébként is igyekszik elmenekülni a hétköznapi életéből.
Harris K. Telemacher (Steve Martin) a televízió időjósa, aki nem igazán szereti a munkáját, sőt ha lehet le is tagadja. Ráadásul értelmetlen kapcsolatban él Trudival (Marilu Henner). Egy nap azonban Harris titkos üzenetet kap, amiből kiderül, hogy változások lépnek fel az életében.

Egy baráti társasággal tartott ebéden találkozik Sarával ([[Victoria Tennant]]), egy [[Londonból]] érkező újságírónővel, akibe azonnal beleszeret.

Aznap este hazafelé tartva autója lerobban az autópályán. Észreveszi, hogy egy [[Változó üzenetű tábla|freeway traffic condition tábla]] mintha csak neki szánt üzeneteket jelenítene meg. A film során rejtélyes tanácsokat ad neki a szerelmi életével kapcsolatban.

A férfi kezd beleszeret Sarába, de a nő ellentmondásba kerül, mert megfogadta, hogy kibékül volt férjével, Rolanddal ([[Richard E. Grant]]). Mivel Harris úgy érzi, hogy a Sara-val való kapcsolat valószínűtlen, elkezd randizni SanDeE*-vel ([[Sarah Jessica Parker]]), egy dilis, feltörekvő [[szóvivőmodell]]-vel, akivel egy ruhaboltban ismerkedik meg. Az első randevú után Harris rájön, hogy Trudi már három éve megcsalja őt az ügynökével. A felfedezés arra készteti, hogy folytassa romantikus érdeklődését Sara iránt. Ezt megnehezíti új kapcsolata SanDeE*-vel és Sara Rolanddal szembeni kötelességtudata.

A végére sikeresen udvarol Sarának - némi bátorítással és tanácsokkal a tábla, némi segítő időjárás, és rengeteg cameo [[Patrick Stewart]], [[Chevy Chase]], [[Iman (modell)|Iman]], [[Rick Moranis]], [[Terry Jones]] és sokan mások, [[Enya]] zenei biztatásával.

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***


==Szereplők==
==Szereplők==

A lap 2021. július 25., 05:14-kori változata

L.A. Story – Az őrült város

(L.A. Story)
1991-es amerikai film
RendezőMick Jackson
ProducerDaniel Melnick
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • vígjáték-dráma
  • fantasyfilm
ForgatókönyvíróSteve Martin
FőszerepbenSteve Martin
Victoria Tennant
Richard E. Grant
Sarah Jessica Parker
ZenePeter Melnick
OperatőrAndrew Dunn
VágóRichard A. Harris
Greg Le Duc
Shane A. Walsh
JelmeztervezőRudy Dillon
DíszlettervezőChris Butler
Gyártás
GyártóCarolco Pictures
IndieProd Company Productions
L.A. Films
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínAmbassador Hotel
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA TriStar Pictures
BemutatóUSA 1991. február 8.
magyar 1991. június 28.
Korhatár12 II. kategória (F/1238/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az L.A. Story – Az őrült város (eredeti címén: L.A. Story) 1991-es amerikai vígjáték Steve Martin és Victoria Tennant főszereplésével.

Cselekmény

Harris K. Telemacher (Steve Martin) egy Los Angelesben élő televíziós időjárás-előadó. Zsákutcába jutott kapcsolatban él társasági életet élő barátnőjével, Trudival (Marilu Henner), és úgy érzi, munkája megköveteli tőle, hogy méltatlan és értelmetlen legyen, pedig művészeti és humán tudományokból doktorált. Szeretne valami értelmet és varázslatot találni az életében, miután egyre jobban megunta a szerinte meglehetősen sekélyes és felszínes Los Angeles városát, a túlságosan nagyképű kávérendeléstől kezdve a bizarr lövöldözős etikettszabályokig az autópályán. Az idejét azzal tölti, hogy Ariel barátjával görkorcsolyázik a művészeti galériákban, különc művészeti kritikákat kínál ismerőseinek, sokat remixeli Shakespeare-t, és egyébként is igyekszik elmenekülni a hétköznapi életéből.

Egy baráti társasággal tartott ebéden találkozik Sarával (Victoria Tennant), egy Londonból érkező újságírónővel, akibe azonnal beleszeret.

Aznap este hazafelé tartva autója lerobban az autópályán. Észreveszi, hogy egy freeway traffic condition tábla mintha csak neki szánt üzeneteket jelenítene meg. A film során rejtélyes tanácsokat ad neki a szerelmi életével kapcsolatban.

A férfi kezd beleszeret Sarába, de a nő ellentmondásba kerül, mert megfogadta, hogy kibékül volt férjével, Rolanddal (Richard E. Grant). Mivel Harris úgy érzi, hogy a Sara-val való kapcsolat valószínűtlen, elkezd randizni SanDeE*-vel (Sarah Jessica Parker), egy dilis, feltörekvő szóvivőmodell-vel, akivel egy ruhaboltban ismerkedik meg. Az első randevú után Harris rájön, hogy Trudi már három éve megcsalja őt az ügynökével. A felfedezés arra készteti, hogy folytassa romantikus érdeklődését Sara iránt. Ezt megnehezíti új kapcsolata SanDeE*-vel és Sara Rolanddal szembeni kötelességtudata.

A végére sikeresen udvarol Sarának - némi bátorítással és tanácsokkal a tábla, némi segítő időjárás, és rengeteg cameo Patrick Stewart, Chevy Chase, Iman, Rick Moranis, Terry Jones és sokan mások, Enya zenei biztatásával.

      • Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

Szereplők

Külső hivatkozások