„Felügyelő életveszélyben” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Cselekmény: +de wiki kieg.
38. sor: 38. sor:
Éjszaka egy nagy ház cselédszobájában több férfi és nő mozog: lopakodva mászkálnak fel és le; bemennek a szobákba és távoznak onnan; elbújnak egymás elől és kémkednek egymás után. Aztán lövések hallatszanak.
Éjszaka egy nagy ház cselédszobájában több férfi és nő mozog: lopakodva mászkálnak fel és le; bemennek a szobákba és távoznak onnan; elbújnak egymás elől és kémkednek egymás után. Aztán lövések hallatszanak.


Ez Benjamin Ballon ([[George Sanders]]) milliomos vidéki háza, és Clouseau felügyelőt ([[Peter Sellers]]), a [[Nemzeti Rendőrség (Franciaország)|Sűreté]], a francia nemzeti rendőrség munkatársát hívják oda, hogy kivizsgálja a sofőr, Miguel Ostos meggyilkolását, aki viszonyt folytatott az egyik szobalánnyal, Maria Gambrellivel ([[Elke Sommer]]), és megtámadta a hálószobájában, miután az szakított vele. Miguelt ott lőtték le, és Maria kezében találták meg a füstölgő pisztolyt, de állítása szerint nem tudta, hogyan került oda, mivel azt állítja, hogy eszméletlenre verték. Minden bizonyíték arra mutat, hogy Maria a gyilkos, de Clouseau meg van győződve a lány ártatlanságáról, mert azonnal vonzódik hozzá. Rájön, hogy Clouseau-t véletlenül egy nagy horderejű ügyre osztották be, Dreyfus rendőrfőnök ([[Herbert Lom]]) eltávolíttatja őt, és személyesen veszi át a nyomozás irányítását.
Ez Benjamin Ballon ([[George Sanders]]) milliomos vidéki háza, és Clouseau felügyelőt ([[Peter Sellers]]), a francia nemzeti rendőrség munkatársát hívják oda, hogy kivizsgálja a sofőr, Miguel Ostos meggyilkolását, aki viszonyt folytatott az egyik szobalánnyal, Maria Gambrellivel ([[Elke Sommer]]), és megtámadta a hálószobájában, miután az szakított vele. Miguelt ott lőtték le, és Maria kezében találták meg a füstölgő pisztolyt, de állítása szerint nem tudta, hogyan került oda, mivel azt állítja, hogy eszméletlenre verték. Minden bizonyíték arra mutat, hogy Maria a gyilkos, de Clouseau meg van győződve a lány ártatlanságáról, mert azonnal vonzódik hozzá. Dreyfus rendőrfőnök ([[Herbert Lom]]) eltávolíttatja őt, amikor rájön, hogy véletlenül egy nagy horderejű ügyre osztotta be, és személyesen veszi át a nyomozás irányítását.


Clouseau lehangoltan hazatér. Kora reggel arra ébred, hogy egy kínai bérgyilkos nyilvánvalóan merényletet követ el ellene. Amikor megszólal a telefon, az élet-halál harc megszűnik, és kiderül, hogy a támadója az inasa, Cato ([[Burt Kwouk]]). Clouseau, hogy éberen tartsa érzékeit, arra utasította Catót, hogy akkor támadjon rá, amikor a legkevésbé számít rá. A felügyelőt visszahelyezik a Ballon-ügybe, és azonnal elrendeli Maria Gambrelli szabadon bocsátását a börtönből, mivel meg van győződve arról, hogy a nő fedezi a valódi gyilkost, aki Clouseau gyanúja szerint maga Ballon.
Clouseau lehangoltan hazatér. Kora reggel arra ébred, hogy egy kínai bérgyilkos nyilvánvalóan merényletet követ el ellene. Amikor megszólal a telefon, az élet-halál harc megszűnik, és kiderül, hogy a támadója az inasa, Kato ([[Burt Kwouk]]). Clouseau, hogy éberen tartsa érzékeit, arra utasította Katót, hogy akkor támadjon rá, amikor a legkevésbé számít rá. A felügyelőt visszahelyezik a Ballon-ügyre, és azonnal elrendeli Maria Gambrelli szabadon bocsátását a börtönből, mivel meg van győződve arról, hogy a nő fedezi a valódi gyilkost, aki Clouseau gyanúja szerint maga Ballon.


A Ballon személyzetének további gyilkosságsorozata következik. A bizonyítékok minden alkalommal Maria ellen szólnak, akit folyamatosan letartóztatnak, hogy aztán Clouseau ismét szabadon engedje, annak ellenére, hogy egyre több gyilkossági vád merül fel ellene. Clouseau tettei kínos helyzetbe hozzák a Sűreté-t a sajtóban, de Dreyfus rendőrfőnök nem tudja eltávolítani az ügyből, mert Ballon politikai befolyást gyakorolt, hogy az unortodox és látszólag hozzá nem értő nyomozót továbbra is a nyomozáshoz rendelje. Ahogy Clouseau továbbra is elszúrja az ügyet, Dreyfus rendőrfőnök egyre inkább kiborul, és idegösszeroppanást kap, amely téveszmés pszichotikussá teszi. Clouseau-t üldözi, hogy meggyilkolja, de ehelyett véletlenül megöl egy sor ártatlan járókelőt, és ezzel tovább növeli az ügy hírnevét.
A Ballon személyzet további gyilkosságsorozata következik. A bizonyítékok minden alkalommal Maria ellen szólnak, akit folyamatosan letartóztatnak, hogy aztán Clouseau ismét szabadon engedje, annak ellenére, hogy egyre több gyilkossági vád merül fel ellene. Clouseau tettei kínos helyzetbe hozzák a Nemzeti Rendőrséget a sajtóban, de Dreyfus rendőrfőnök nem tudja eltávolítani az ügyből, mert Ballon politikai befolyást gyakorolt, hogy az unortodox és látszólag hozzá nem értő nyomozót továbbra is a nyomozáshoz rendelje. Ahogy Clouseau továbbra is elszúrja az ügyet, Dreyfus rendőrfőnök egyre inkább kiborul, és idegösszeroppanást kap, amely téveszmés pszichotikussá teszi. Clouseau-t üldözi, hogy meggyilkolja, de ehelyett véletlenül megöl egy sor ártatlan járókelőt, és ezzel tovább növeli az ügy hírnevét.


Amikor Clouseau szembeszáll a Ballon-házaspárral, hogy megpróbálja rávenni a gyilkost a leleplezésre, kiderül, hogy mindenki részt vett a gyilkosságokban - mindegyikük megölt legalább egy korábbi áldozatot szenvedélyes bűncselekmények és/vagy későbbi zsarolási kísérletek miatt -, "kivéve" Mariát, aki ártatlan minden bűncselekményben. Ballon végül elárulja, hogy a felesége megpróbálta lelőni Mariát, mert azt hitte, hogy rajtakapja őket a viszonyukon, de véletlenül lelőtte Miguelt. Ballon a szekrényben rejtőzött el, miközben a lövöldözés történt, és a szekrény ajtajának kilincsével öntudatlanra ütötte Mariát, majd a feleségének védelmében a kezébe nyomta a fegyvert. Miközben hatalmas veszekedés tör ki a munkaadók és a személyzet között, a villanyt lekapcsolják (ezt Clouseau az asszisztensével egyeztette), és a bűnösök megragadják az alkalmat, hogy Clouseau autójába pattanjanak és elmeneküljenek. Mindannyian meghalnak, amikor a kocsi megsemmisül egy bombától, amelyet Dreyfus rendőrfőnök helyezett el egy másik, Clouseau megölésére irányuló kísérlet során. Az eredmény láttán Dreyfus állatias dühbe gurul, és Clouseau asszisztense elviszi.
Amikor Clouseau szembeszáll a Ballon-házaspárral, hogy megpróbálja rávenni a gyilkost a leleplezésre, kiderül, hogy mindenki részt vett a gyilkosságokban - mindegyikük megölt legalább egy korábbi áldozatot szenvedélyes bűncselekmények és/vagy későbbi zsarolási kísérletek miatt -, "kivéve" Mariát, aki ártatlan minden bűncselekményben. Ballon végül elárulja, hogy a felesége megpróbálta lelőni Mariát, mert azt hitte, hogy rajtakapja őket a viszonyukon, de véletlenül Miguelt lőtte le. Ballon a szekrényben rejtőzött el, miközben a lövöldözés történt, és a szekrény ajtajának kilincsével öntudatlanra ütötte Mariát, majd a feleségének védelmében a kezébe nyomta a fegyvert. Miközben hatalmas veszekedés tör ki a munkaadók és a személyzet között, a villanyt lekapcsolják (ezt Clouseau az asszisztensével egyeztette), és a bűnösök megragadják az alkalmat, hogy Clouseau autójába pattanjanak és elmeneküljenek. Mindannyian meghalnak, amikor a kocsi megsemmisül egy bombától, amelyet Dreyfus rendőrfőnök helyezett el egy újabb, Clouseau megölésére irányuló kísérlet során. Az eredmény láttán Dreyfus állatias dühbe gurul, és Clouseau asszisztense elviszi.


Végül Clouseau és Maria hosszú és szenvedélyes csókkal ünneplik nevének tisztázását - amit Cato újabb alattomos támadása gyorsan megszakít.
Végül Clouseau és Maria hosszú és szenvedélyes csókkal ünneplik nevének tisztázását - amit Kato újabb alattomos támadása gyorsan megszakít.
----
----
Ki volt a gyilkos?
Ki volt a gyilkos?


Ez a kérdés a film végéig nyitva marad, mivel úgy tűnik, hogy a Ballon-házban mindenkinek van egy sötét titka. Ha azonban a nyitójelenetet jól megnézzük, Madame Ballon az utolsó személy, aki belép Maria Gambrelli szobájába, mielőtt a lövések eldördülnek. Ez lenne a nyom arra is, hogy miért próbálja Monsieur Ballon Clouseau segítségével akadályozni a nyomozást.
Ez a kérdés a film végéig nyitva marad, mivel úgy tűnik, hogy a Ballon-házban mindenkinek van egy sötét titka. Ha azonban a nyitójelenetet jól megnézzük, Madame Ballon az utolsó személy, aki belép Maria Gambrelli szobájába, mielőtt a lövések eldördülnek. Ez a nyom arra is, hogy miért próbálja Monsieur Ballon Clouseau alkalmazásával akadályozni a nyomozást.


== Szereplők ==
== Szereplők ==

A lap 2021. július 23., 11:20-kori változata

Felügyelő életveszélyben
(A Shot in the Dark)
1964-es amerikai–brit film
RendezőBlake Edwards
ProducerWalter Mirisch
Blake Edwards
AlapműL'Idiote
Műfaj
ForgatókönyvíróWilliam Peter Blatty
Blake Edwards
FőszerepbenPeter Sellers
Elke Sommer
ZeneHenry Mancini
OperatőrChristopher Challis
VágóBert Bates
JelmeztervezőMargaret Furse
DíszlettervezőMichael Stringer
Gyártás
GyártóMirisch Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelv
Játékidő102 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1964
  • 1965. március 4. (Németország)[1]
Kronológia
ElőzőA rózsaszín párduc
KövetkezőA rózsaszín párduc visszatér
További információk
SablonWikidataSegítség

A Felügyelő életveszélyben (eredeti cím: A Shot in the Dark) egy 1964-es amerikai, angol film. A Rózsaszín párduc filmsorozathoz tartozik. A film rendezője Blake Edwards, aki részt vett a forgatókönyvírásban és a produceri munkálatokban is. Főszereplői Peter Sellers és Elke Sommer. Az Egyesült Államokban 1964. június 23-án mutatták be, Nagy-Britanniában 1965. január 28-án, Magyarországon pedig 1973. november 22-én.

Cselekmény

Éjszaka egy nagy ház cselédszobájában több férfi és nő mozog: lopakodva mászkálnak fel és le; bemennek a szobákba és távoznak onnan; elbújnak egymás elől és kémkednek egymás után. Aztán lövések hallatszanak.

Ez Benjamin Ballon (George Sanders) milliomos vidéki háza, és Clouseau felügyelőt (Peter Sellers), a francia nemzeti rendőrség munkatársát hívják oda, hogy kivizsgálja a sofőr, Miguel Ostos meggyilkolását, aki viszonyt folytatott az egyik szobalánnyal, Maria Gambrellivel (Elke Sommer), és megtámadta a hálószobájában, miután az szakított vele. Miguelt ott lőtték le, és Maria kezében találták meg a füstölgő pisztolyt, de állítása szerint nem tudta, hogyan került oda, mivel azt állítja, hogy eszméletlenre verték. Minden bizonyíték arra mutat, hogy Maria a gyilkos, de Clouseau meg van győződve a lány ártatlanságáról, mert azonnal vonzódik hozzá. Dreyfus rendőrfőnök (Herbert Lom) eltávolíttatja őt, amikor rájön, hogy véletlenül egy nagy horderejű ügyre osztotta be, és személyesen veszi át a nyomozás irányítását.

Clouseau lehangoltan hazatér. Kora reggel arra ébred, hogy egy kínai bérgyilkos nyilvánvalóan merényletet követ el ellene. Amikor megszólal a telefon, az élet-halál harc megszűnik, és kiderül, hogy a támadója az inasa, Kato (Burt Kwouk). Clouseau, hogy éberen tartsa érzékeit, arra utasította Katót, hogy akkor támadjon rá, amikor a legkevésbé számít rá. A felügyelőt visszahelyezik a Ballon-ügyre, és azonnal elrendeli Maria Gambrelli szabadon bocsátását a börtönből, mivel meg van győződve arról, hogy a nő fedezi a valódi gyilkost, aki Clouseau gyanúja szerint maga Ballon.

A Ballon személyzet további gyilkosságsorozata következik. A bizonyítékok minden alkalommal Maria ellen szólnak, akit folyamatosan letartóztatnak, hogy aztán Clouseau ismét szabadon engedje, annak ellenére, hogy egyre több gyilkossági vád merül fel ellene. Clouseau tettei kínos helyzetbe hozzák a Nemzeti Rendőrséget a sajtóban, de Dreyfus rendőrfőnök nem tudja eltávolítani az ügyből, mert Ballon politikai befolyást gyakorolt, hogy az unortodox és látszólag hozzá nem értő nyomozót továbbra is a nyomozáshoz rendelje. Ahogy Clouseau továbbra is elszúrja az ügyet, Dreyfus rendőrfőnök egyre inkább kiborul, és idegösszeroppanást kap, amely téveszmés pszichotikussá teszi. Clouseau-t üldözi, hogy meggyilkolja, de ehelyett véletlenül megöl egy sor ártatlan járókelőt, és ezzel tovább növeli az ügy hírnevét.

Amikor Clouseau szembeszáll a Ballon-házaspárral, hogy megpróbálja rávenni a gyilkost a leleplezésre, kiderül, hogy mindenki részt vett a gyilkosságokban - mindegyikük megölt legalább egy korábbi áldozatot szenvedélyes bűncselekmények és/vagy későbbi zsarolási kísérletek miatt -, "kivéve" Mariát, aki ártatlan minden bűncselekményben. Ballon végül elárulja, hogy a felesége megpróbálta lelőni Mariát, mert azt hitte, hogy rajtakapja őket a viszonyukon, de véletlenül Miguelt lőtte le. Ballon a szekrényben rejtőzött el, miközben a lövöldözés történt, és a szekrény ajtajának kilincsével öntudatlanra ütötte Mariát, majd a feleségének védelmében a kezébe nyomta a fegyvert. Miközben hatalmas veszekedés tör ki a munkaadók és a személyzet között, a villanyt lekapcsolják (ezt Clouseau az asszisztensével egyeztette), és a bűnösök megragadják az alkalmat, hogy Clouseau autójába pattanjanak és elmeneküljenek. Mindannyian meghalnak, amikor a kocsi megsemmisül egy bombától, amelyet Dreyfus rendőrfőnök helyezett el egy újabb, Clouseau megölésére irányuló kísérlet során. Az eredmény láttán Dreyfus állatias dühbe gurul, és Clouseau asszisztense elviszi.

Végül Clouseau és Maria hosszú és szenvedélyes csókkal ünneplik nevének tisztázását - amit Kato újabb alattomos támadása gyorsan megszakít.


Ki volt a gyilkos?

Ez a kérdés a film végéig nyitva marad, mivel úgy tűnik, hogy a Ballon-házban mindenkinek van egy sötét titka. Ha azonban a nyitójelenetet jól megnézzük, Madame Ballon az utolsó személy, aki belép Maria Gambrelli szobájába, mielőtt a lövések eldördülnek. Ez a nyom arra is, hogy miért próbálja Monsieur Ballon Clouseau alkalmazásával akadályozni a nyomozást.

Szereplők

Színész Szerep
Peter Sellers Jacques Clouseau felügyelő
Elke Sommer Maria Gambrelli
Herbert Lom Charles Dreyfus, Clouseau főnöke
George Sanders Benjamin Ballon
Tracy Reed Dominique Ballon
Burt Kwouk Kato, Clouseau inasa

Egyéb adatok

  • A filmet 2006-ban minden idők 50 legjobb vígjátéka közé választották.
  • Sophia Lorennek szánták Maria Gambrelli szerepét, de nem tudta elvállalni.
  • Maria Gambrelli, mint szereplő ebben a részben tűnik fel először. Szerepelt még az 1993-as A rózsaszín párduc fia filmben is.

Jegyzetek

  1. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins

További információk