„Városháza (Debrecen)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
infobox, fotó wikidatából, #WPWP (photo added to wikidata)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{épület infobox}}
{{épület infobox|pozíciós térkép= Debrecen}}
A Piac utcán áll [[Debrecen]] legjellegzetesebb építészeti emléke, a '''városháza''' [[Klasszicizmus|klasszicista]] épülete.
A Piac utcán áll [[Debrecen]] legjellegzetesebb építészeti emléke, a '''városháza''' [[Klasszicizmus|klasszicista]] épülete.



A lap 2021. július 4., 23:37-kori változata

Városháza
TelepülésDebrecen
Megnyitás1843
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Városháza (Debrecen)
Városháza
Városháza
Pozíció Debrecen térképén
é. sz. 47° 31′ 46″, k. h. 21° 37′ 32″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 46″, k. h. 21° 37′ 32″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Városháza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Piac utcán áll Debrecen legjellegzetesebb építészeti emléke, a városháza klasszicista épülete.

Története

A helyén 1531-ben épült igénytelen építményt évszázadokon át toldozgatták, végül 1802-re döntésre jutottak. Péchy Mihály készítette el az első terveket, ám a kivitelezésre kevés pénz gyűlt össze. A következő tervet Povolny Ferenc készítette el copf stílusban, de az ő munkája sem készülhetett el, végül Ságody József kamarai mérnök terveit fogadták el, aki Povolny elképzeléseit gondolta tovább. Az impozáns timpanonos-árkádos épület kulcsait 1843-ban vehette át a város. A klasszicizmus puritán ízlésének megfelelően egyetlen dísz ékesíti a timpanont: a város címere.

1849-ben az épületben lakott Kossuth Lajos a családjával, s itt volt a Honvédelmi Bizottmány hivatala is. A „titkos levéltár”-ban őrizték a magyar Szent Koronát a menekítése közben.

Az egyemeletes városházát 1888-ra kinőtte a város. Felvetődött, hogy új épület kivitelezése, ám a tervek – egyetértés és pénz híján – három évtizedre megpihentek. Az épületet átalakították, leegyszerűsített feljárót kapott, s az emellett addig nyitott árkádsorát lezárták fallal és ablakkal, mögötte helyiséggel kialakítva. A szomszédos adóhivatal épületével függőfolyosóval kötötték össze (ezt nevezik a helyiek a „sóhajok hídjának”).

Források