„Hajnal Miklós (politikus)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
Magunk (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címke: Visszaállítva
1. sor: 1. sor:
{{nevezetesség}}
{{egyért2|a politikusról}}
{{egyért2|a politikusról}}
{{személy infobox
{{személy infobox

A lap 2021. május 10., 21:44-kori változata

Hajnal Miklós
Született1995. április 4. (29 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
SzüleiSzvetelszky Zsuzsa
Foglalkozásapolitikus
Tisztsége
  • szóvivő (2017. március – 2018. június, Momentum Mozgalom)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2022. május 2. – )
Iskolái
Politikai pályafutása
PártMomentum Mozgalom
VálasztókerületBudapesti 3. sz. oevk
(2022-es ellenzéki előválasztás)
Hegyvidék
(2019-es magyarországi önkormányzati választás)
Budapest 7. sz. oevk
(2018-as választások)
Momentum Mozgalom elnökségi tag
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2018

SablonWikidataSegítség

Hajnal Miklós (Budapest, 1995. április 4. –) magyar politikus, közgazdász, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja. Pártjának jelöltje a 2022-es ellenzéki előválasztáson Budapesti 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében.[1]

Gyermekkora, tanulmányai

Budapesten nőtt fel a XIII. kerületben. Középiskolai tanulmányait az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában folytatta, ahol 2014-ben érettségizett. Felsőfokú tanulmányait 2014-től az Oxfordi Egyetem filozófia, politika és közgazdaságtan szakán folytatta. Egyetemi tanulmányai mellett dolgozott Berlinben a Globális Közpolitikai Intézetben, később a Közép-európai Egyetem közpolitikai iskolájában, valamint a Google brüsszeli irodájában is.

Politikai pályafutása

Nagyobb ismertségre a 2017-es NOlimpia kampány idején tett szert. Ugyanebben az évben a párttá alakult Momentum Mozgalom szóvivőjének nevezték ki. A 2018-as magyarországi országgyűlési választáson pártjának Budapest 7. sz. országgyűlési egyéni választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje.

A választások után a párt tisztújításán két évre elnökségi taggá választották, majd 2020-ban újraválasztották.

Pártjának jelöltje a 2022-es ellenzéki előválasztáson Budapesti 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében.[1]

Közéleti szereplései

2017-18-ban számos, a harmadik és negyedik Orbán-kormány politikáját kritizáló utcai megmozduláson jelen volt résztvevőként és szervezőként egyaránt. Rendszeresen részt vett a CEU melletti tüntetéseken, melyek a felsőoktatási törvény 2017. márciusi módosítása után vették kezdetét. Szintén komoly szerepe volt a 2018-as decemberi kormányellenes tüntetésekben is. Ő volt egyike azoknak, akik a Kossuth téren tüntető tömeget átvezették az MTVA Kunigunda utcai székházához, ahol egy ötpontos petíciót szerettek volna átadni az egyik ott dolgozó szerkesztőnek. A kormányellenes megmozdulások mellett számtalan helyi közösségi megmozdulásban is részt vett, ilyen volt a Rákos-patak északi szakasza menti terület megtisztítása, vagy egy skatepark felújítása Telkiben.[2][3]

Médiaszereplései

A médiában az egyik leggyakrabban szereplést vállaló momentumos politikus. Rendszeresen láthatjuk különböző közéletei televíziós műsorok vendégeként. Sokszor volt már meghívott vendég az ATV Egyenes Beszéd és START című műsoraiban, de láthattuk már az Echo TV Napi Aktuális című műsorában is.[4][5][6] Televíziós szereplései mellett számtalanszor jelent meg az írott sajtóban is vele készített interjú. Egyik legemlékezetesebb médiaszereplése a Közmédiában volt a 2018-as országgyűlési választások előtt, amikor mint egy országos listát állító párt szóvivőjeként lehetősége volt arra a törvényekben foglaltak alapján, hogy 5 percben ismertesse pártjának programját. A program ismertetése helyett ő a Momentum által a Facebookra feltett felhívásra reagáló választópolgárok Orbán Viktornak intézett kérdéseit tolmácsolta.[7]

Családja

Anyja Szvetelszky Zsuzsa, az MTA TK tudományos munkatársa. Apja Hajnal Zoltán fizikus. Két lánytestvére van: Zsófia és Csilla.

Jegyzetek

  1. a b Komoly ellenzéki verseny várható a II. kerületi előválasztáson. telex.hu, 2021. január 14. (Hozzáférés: 2021. március 3.)
  2. Momentum Mozgalom (angol nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. január 8.)
  3. Szemző Áron (angol nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. január 8.)
  4. ATV: Egyenes Beszéd Kontra - Hajnal Miklós (Momentum). ATV.hu. [2019. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 8.)
  5. A Momentum támogatja a Sargentini-jelentést. www.echotv.hu. (Hozzáférés: 2019. január 8.)
  6. ATV: A Párbeszéd és a Momentum támogatását is megvonná az ÁSZ. ATV.hu. [2019. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 8.)
  7. MomenTube. „Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője a közmédiában”.  

Források, további információk