„Mandaloriak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DanjanBot (vitalap | szerkesztései)
a felesleges UNICODE karekter eltávolítása AWB
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:

{{más-leírás|Az ötödik elem| film '''mangalorok''' nevű lényeivel}}
{{más-leírás|Az ötödik elem| film '''mangalorok''' nevű lényeivel}}
{{Más|The Mandalorian}}
{{Más|The Mandalorian}}
114. sor: 113. sor:


A Galaktikus Polgárháború során a Birodalom valamikor megtámadta a mandaloriakat, és csak néhány klán maradt fenn; ez az esemény a „Nagy Tisztogatás” néven vált ismertté a mandaloriak körében.
A Galaktikus Polgárháború során a Birodalom valamikor megtámadta a mandaloriakat, és csak néhány klán maradt fenn; ez az esemény a „Nagy Tisztogatás” néven vált ismertté a mandaloriak körében.
A [[The Mandalorian]] televíziós sorozat [[Din Djarin (A Mandalori)|Din Djarin]], más néven „a mandalori” vagy egyszerűen „Mando”, egy mandalori fejvadász és a ''Törzs'' klán tagjának kalandjait követi, amelyet később a Birodalom Maradványai írt ki Gideon Moff vezetésével, aki személyesen vett részt a Nagy Tisztogatásban.
A [[The Mandalorian]] televíziós sorozat [[Din Djarin]], más néven „a mandalori” vagy egyszerűen „Mando”, egy mandalori fejvadász és a ''Törzs'' klán tagjának kalandjait követi, amelyet később a Birodalom Maradványai írt ki Gideon Moff vezetésével, aki személyesen vett részt a Nagy Tisztogatásban.
Az első évad tizenegyedik fejezetében felbukkan Bo-Katan Kryze, aki szerint Din Djarint az ''Őrség gyermekei'' nevű klán fogadta be, akik ''Mandalore útját'', és még számos elfeledett mandalori szokást követnek, például, hogy sohase veszik le a sisakjukat mások előtt.
Az első évad tizenegyedik fejezetében felbukkan Bo-Katan Kryze, aki szerint Din Djarint az ''Őrség gyermekei'' nevű klán fogadta be, akik ''Mandalore útját'', és még számos elfeledett mandalori szokást követnek, például, hogy sohase veszik le a sisakjukat mások előtt.


146. sor: 145. sor:


==Ismert mandaloriak==
==Ismert mandaloriak==

*Almec
*Almec
*[[Din Djarin (A Mandalori)]]
*[[Din Djarin]]
*[[Boba Fett]]
*[[Boba Fett]]
*[[Jango Fett]]
*[[Jango Fett]]
*Rook Kast
*Rook Kast
*Bo-Katan Kryze
*[[Bo-Katan Kryze]]
*Satine Kryze
*Satine Kryze
*Ketsu Onyo
*Ketsu Onyo
160. sor: 158. sor:
*Paz Vizsla
*Paz Vizsla
*Pre Vizsla
*Pre Vizsla
*[[Sabine Wren]]


==A mandalori nyelv==
==A mandalori nyelv==

A lap 2021. április 14., 15:32-kori változata

Mandaloriak
Megjelenési információk
Első megjelenéseStar Wars: A Birodalom visszavág c. film, 1980
MegalkottaGeorge Lucas
A Wikimédia Commons tartalmaz Mandaloriak témájú médiaállományokat.

A mandaloriak emberszerű lények George Lucas Star Wars univerzumában, akik eredetileg a Mandalore bolygóról származnak.

Az ötlet először a fehér páncélos „szuperkommandósok” csoportjaként fogalmazódott meg A Birodalom visszavág című filmben, majd végül az ötlet egyetlen fejvadász karakterré fejlődött; Boba Fetté. Habár a filmekben Fettet nem kifejezetten mandaloriként határozták meg, népszerűsége számos, a mandaloriakról szóló alkotást inspirált.[1]

A Klónok háborúja, a Lázadók és a The Mandalorian című televíziós sorozat további karakterekkel bővítette a mandaloriakat, és a mandaloriakat nem fajként, hanem a mandalori és a közeli világból származó emberek külön etnikai hovatartozásaként jellemzik. Legkülönösebb kulturális jellemzőjük a speciális anyagból, a beszkár nevű fémből készült páncélzat (a beszkár a fénykardnak is ellenáll), ezt a hátukon viselt rakétával és sisakkal egészítik ki, hasonlóan Boba Fett és Jango Fett felszereléséhez.

Megjelenésük filmekben, videójátékokban

Filmek

Fájl:Paris Manga 8 (35).jpg
Boba Fett cosplay

A mandaloriak a A Birodalom visszavág című filmben debütáltak, a fejvadász Boba Fett-tel. A karakter szerepelt a Star Wars Holiday Special-ben, A Jedi visszatér és A klónok támadása előzményfilmjeiben. Jango Fett, Boba Fett apja szintén mandalori fejvadász.

Televíziós sorozatok

A klónok háborúja

A klónok háborúja című animációs sorozat bővítette a mandaloriakról alkotott képet új karakterek bevezetésével, mint például Satine Kryze hercegné.

A mandaloriak halálfigyelő frakciója Satine megdöntésére és a mandalorok harcos hagyományainak erőszakos helyreállítására törekszik. A Mandalore bolygót a mandalori nép otthonaként ábrázolják, amely a Külső Peremen helyezkedik el az azonos nevű szektorban és rendszerben.[2] Lakott holdja a Concordia nevet viseli, amely egy bányásztelep, ahová a mandalori harcosokat száműzték.[3][4] A Mandalore szektorban található Concord Dawn[2] számos mandalori karakternek ad otthont, köztük Jango Fett-nek, és a Védelmezők nevű frakciónak.[5][6]

A klónok háborújában a Mandalore bolygó nagyrészt lakatlan sivatag, amelyet a sorozat előtt bekövetkezett, jedik elleni háború okozott.[1][7] Az új mandalori nép nagy biodómokba építette városait, például a Sundari nevű fővárost. Sundari kialakítása kubista elemekre épül, és az itt található falfestmények pedig Pablo Picasso Guernicáját idézik. A Mandalore bolygó mint „nagy elhagyatott fehér homok bolygó, kocka alakú épületekkel” koncepcióját George Lucas dolgozta ki a fejlesztés korai szakaszában a Klónok háborúja második évadára. Mivel Sundari nem hasonlított eléggé óriásvárosra, a produkciós csapat kupolává fejlesztette, amin kockák voltak. Filoni megjegyezte, hogy az elhagyatott és kopár megjelenés „egyfajta Möbius által befolyásolt terv volt”. Filoni Boba Fett páncéljának formáit bevetette az ablakokba és az építészet megtervezésébe, úgy érezve, hogy a formák „emblematikusak”, mivel a harcos kultúra olyan erős, hogy beágyazódott az építészetbe is.[8]

Lázadók

A Star Wars: Lázadók cselekményének idejére a mandaloriak más világokat is gyarmatosítottak, például a Concord Dawn-t és a Krownes-t. A mandaloriak végül kapcsolatba kerültek a Régi Köztársasággal, és harcba szálltak a jedikkel. A jedik erő képességeinek láttán a mandaloriak fegyvereket és páncélokat készítettek a jedik ellen. A mandaloriak és a jedik közötti ellenségeskedés ellenére Tarre Vizsla lett az első mandalori jedi. Jediként Vizsla megépítette a Sötétkardot, és arra használta, hogy Mand'alorként egyesítse népét.[9] A lázadók történései alatt egy Sabine Wren nevű mandalori, a Vizsla Ház tagja megtalálja a Sötétkardot, miközben Darth Maul ellen harcol. Azt remélte, hogy a Sötétkarddal egyesítheti Mandalore-t és visszaszerzi becsületét, de végül létrehozott egy fegyvert, amely megöli a mandaloriaiakat. Visszatérve Mandalore-ra elnyerte elidegenedett édesanyja, Ursa támogatását. Ellentétek alakultak ki köztük, mivel anyja a Birodalomhoz fordult támogatásért. Végül a Wren Ház Sabine oldalára áll, miután ő a Sötétkarddal összegyűjti őket, és fegyvert fog a Saxon klán ellen, amely a Birodalom támogatását élvezi.[forrás?]

The Mandalorian

A Galaktikus Polgárháború során a Birodalom valamikor megtámadta a mandaloriakat, és csak néhány klán maradt fenn; ez az esemény a „Nagy Tisztogatás” néven vált ismertté a mandaloriak körében. A The Mandalorian televíziós sorozat Din Djarin, más néven „a mandalori” vagy egyszerűen „Mando”, egy mandalori fejvadász és a Törzs klán tagjának kalandjait követi, amelyet később a Birodalom Maradványai írt ki Gideon Moff vezetésével, aki személyesen vett részt a Nagy Tisztogatásban. Az első évad tizenegyedik fejezetében felbukkan Bo-Katan Kryze, aki szerint Din Djarint az Őrség gyermekei nevű klán fogadta be, akik Mandalore útját, és még számos elfeledett mandalori szokást követnek, például, hogy sohase veszik le a sisakjukat mások előtt.

Legendák

2014 áprilisában a Lucasfilm az 1977 után kiadott licencelt Csillagok háborúja regények, képregények és videojátékok többségét, Star Wars: Legendák néven, kánonon kívülinek nyilvánította.[10][11][12] A Legendákon belül a „mandalori” név harcosok több csoportjából álló kultúrájához kapcsolódik, akik ragaszkodnak a mandalori szabályaihoz. Míg többségük ember, különféle fajok is tartoznak hozzájuk. Mandalore-t eredetileg a Taung faj lakta, akik később átnevezték magukat mandaloriaknak és létrehozták a későbbi nem taung mandaloriak által gyakorolt kultúrát. Mandalore nagyrészt elhagyatott pusztaság,[13] eredeti fővárosa, Keldabe pedig egy természetes árokként működő folyónál volt található. Keldabét „anarchikus erődnek” írják le, amelyet eltérő építészeti stílusok jellemeznek.[14][15]

Irodalom

A mandaloriak a Marvel Star Wars #68: The Search Begins című képregényben debütáltak, amely Boba Fettet és Fenn Shysát mutatja be Mandalore bolygó hivatalos védelmezői között. Leírásuk szerint a klónháborúk három túlélőjéből ők ketten Palpatine császárért harcoltak. A Jedi históriák című filmben, amely évezredekkel az eredeti Csillagok háborúja film előtt játszódik, a mandaloriak olyan katonai nagyhatalom, akik a sithek oldalán állnak a jedik elleni háborúban, és vezetőjüket a sithek manipulálják, hogy háborút indítsanak a Köztársaság ellen. Revan és Malak segítségével vereséget szenvednek, és Revan biztosítja, hogy egy új Mand'alor, a mandalori nép uralkodója ne tudjon felemelkedni. Miután a nép feloszlott, a mandaloriak vándor zsoldosokká válnak. Revan utasításai révén, amint azt a Régi Köztársaság Lovagjai-ban és a Régi Köztársaság Lovagjai II.-ben, a sith urakat ábrázolják, Canderous Ordo átveszi a Mand'alor címet, és egyesíti a harcosokat.

A nem sokkal a klónháborúk előtt játszódó Jango Fett: Open Seasons két frakció harcát mutatja be; a Tor Vizsla által vezetett Halálőr és Jango Fett örökbefogadó édesapja, Jaster Mereel, majd később maga Jango által vezetett Igaz Mandaloriak. A Vizsla által szervezett cselekmény arra készteti a jediket, hogy megtámadják és megöljék az összes Igaz Mandalorit, kivéve Jangót, de Jango végül megöli Vizslát és szétszórja a Halálőröket.

A klónháborúk idején játszódó Republic Commando regényekben Mandalore egy független bolygó, bár sok mandalori harcos harcol a szeparatisták oldalán. A mandaloriak egy csoportja azonban Jango Fett irányításával a klónkatona hadsereg kiképző őrmestereként is tevékenykedett, és sok klónkatona mandalori szokásokat és hagyományokat gyakorolt.

A Galaktikus Birodalom megalakulása után a mandalori nép óvatos és vonakodó a Birodalom megsegítésében, de nem hajlandó kinyilvánítani a nyílt lázadást, mert Mandalore-nak nincsenek erőforrásai a háborúhoz.

A Halálőrök azonban újra megjelennek és nyíltan támogatják a Birodalmat. A Birodalom a bolygót a beszkár nevű robbanásbiztos fém miatt akarja megkaparintani, és helyőrséget létesít a fővárosban. A mandaloriak megjelennek az Erő öröksége című regényekben, amelyek negyven évvel az eredeti Csillagok háborúja film után játszódtak, ahol Boba Fettet meggyőzte unokája, Mirta Gev, hogy vállalja a Mand'alor címet, és újból összefogja a mandalori népet.

Videojátékok

A Star Wars: Knights of the Old Republic című videojátékban, amely nagyjából 4000 évvel az eredeti Csillagok háborúja film előtt játszódik, a mandalori vezető (Nagy Mandalore) uralkodik az összes mandalori klán felett.

Ismert mandaloriak

A mandalori nyelv

A mandalori ábécé

A mandalori nyelv írott formája, amelyet Philip Metschan készített, először a Klónok támadásában, később A klónok háborúja, és a Lázadók című animációs televíziós sorozatban jelent meg.[16][17] Jesse Harlin zeneszerző a beszélt mandalori nyelvformát egy ősi nyelvként kívánta képviselni. Mando'a-nak nevezték el, és Karen Traviss, a Republic Commando regénysorozat szerzője széles körben kibővítette.

Jegyzetek

  1. a b Filoni, Plunket & Aron 2010.
  2. a b Wallace, Dan: 'Star Wars: The Essential Atlas Appendix. StarWars.com . Lucasfilm, 2015. június 12. (Hozzáférés: 2016. augusztus 1.)
  3. Hsu 2010.
  4. Concordia. StarWars.com . Lucasfilm. (Hozzáférés: 2016. augusztus 1.)
  5. Concord Dawn. StarWars.com . Lucasfilm. (Hozzáférés: 2016. augusztus 1.)
  6. Gilroy & Hopps 2016.
  7. Mandalore. StarWars.com . Lucasfilm. (Hozzáférés: 2016. augusztus 1.)
  8. Filoni, Dave. The Art of Mandalore. Titan Magazines, 22–28. o. (2010. március 16.) 
  9. Lee, Steward (Director). Trials of the Darksaber [Television]. Lucasfilm Ltd..
  10. McMilian, Graeme. Lucasfilm Unveils New Plans for Star Wars Expanded Universe. Los Angeles, California: Eldridge Industries (2014. április 25.). Hozzáférés ideje: 2016. május 26. 
  11. The Legendary Star Wars Expanded Universe Turns a New Page. StarWars.com, 2014. április 25. (Hozzáférés: 2016. május 26.)
  12. Disney and Random House announce relaunch of Star Wars Adult Fiction line. StarWars.com, 2014. április 25. (Hozzáférés: 2016. május 26.)
  13. Star Wars Imperial Commando: 501st. Del Rey, 28. o. (2009. október 27.). ISBN 978-0-345-51113-3 „Kyrimorut was so remote and hard to find in the thinly populated wilderness that made up most of Mandalore that Keldabe might as well have been on another planet.” 
  14. Star Wars Imperial Commando: 501st. Del Rey, 105. o. (2009. október 27.). ISBN 978-0-345-51113-3 „One moment he was in a street that hadn't changed in the best part of a thousand years, all time-twisted wooden frames and ancient plaster, and the next he was in the shadow of a stark industrial warehouse or a polished granite tower. Keldabe was an anarchic fortress of a city on a granite outcrop on the bend in the Kelita River, almost completely surrounded by the Kelita River, a natural moat that changed from picturesque calm to a torrent within a kilometer.” 
  15. Star Wars Republic Commando: Order 66, Reprint, Del Rey, 114. o. (2009. május 19.). ISBN 978-0-345-51385-4 „Beneath the granite cliff, the Kelita River was busy cutting a ravine. [...] Alleys threaded between buildings so unalike and eccentric that it was clear the phrase Mandalorian town planning didn't exist.” 
  16. The Academy Trivia Gallery. StarWars.com . Lucasfilm. (Hozzáférés: 2016. január 29.)
  17. Visions and Voices Trivia Gallery. StarWars.com . Lucasfilm. (Hozzáférés: 2017. november 18.)

További információk

Mandaloriak a Wookieepedián