„A Mandalóri” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Mate Polcz (vitalap | szerkesztései)
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
88. sor: 88. sor:
! style="background-color: #CCC" | Leírás
! style="background-color: #CCC" | Leírás
|-
|-
| '''[[Din Djarin (A Mandalori)|Din Djarin]]'''
| '''[[Din Djarin]]'''
| [[Pedro Pascal]]
| [[Pedro Pascal]]
| Fejvadász, aki találkozik [[Grogu]]val és magával viszi, hogy megvédje a [[Galaktikus Birodalom]] emberei elől.
| Fejvadász, aki találkozik [[Grogu]]val és magával viszi, hogy megvédje a [[Galaktikus Birodalom]] emberei elől.

A lap 2021. április 14., 15:31-kori változata

A Mandalóri
(The Mandalorian)
Műfajakció, kaland, űrwestern

Alkotó
Író
Rendező
Főszereplő
ZeneszerzőLudwig Göransson

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok2
Epizódok16 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
VágóDana E. Glauberman
OperatőrGreig Fraser
Részenkénti játékidő32-52 perc
Gyártó
ForgalmazóDisney Media Distribution
Sugárzás
Eredeti adóUSA Disney+
Eredeti sugárzás kezdete2019. november 12.
Státuszfut
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Mandalóri témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Mandalorian (lefordítva: A mandalori[1]) 2019-től futó, a Csillagok háborúja univerzumban játszódó amerikai tévésorozat, amelyet Jon Favreau készített a Disney+ számára. A zenéjét Ludwig Göransson szerezte. Az élőszereplős játékfilmsorozat producerei Jon Favreau, Dave Filoni, Kathleen Kennedy és Colin Wilson. A főszerepekben Pedro Pascal, Carl Weathers, Gina Carano és Giancarlo Esposito láthatók. A websorozat a Lucasfilm és Fairview Entertainment gyártásában készült, a Disney Media Distribution forgalmazásában jelent meg. Műfaja akciófilm-sorozat és kalandfilm-sorozat. A sorozat 2019. november 12-én indult el Amerikában. Magyarországon várhatóan 2021-ben lesz látható a szinkronizált változat.

Ez az első élőszereplős tévésorozat a témában, korábban csak animációs sorozatok készültek.

A 3. évad amerikai premierje valószínüleg 2022-ben lesz.

A sorozat 5 évvel A Jedi visszatér után és 25 évvel Az ébredő Erő előtt játszódik.[2]

Cselekmény

A főszereplő egy magányos mandalori harcos, aki öt évvel a birodalom bukása után fejvadászként él. Egy birodalmi ügyfél megbízást ad neki: egy ötvenéves személy felkutatását. A fejvadász felfedezi, hogy ez az ötvenéves gyermek sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint amire valaha is gondolt. Grogu (a Gyermek) ugyanazon fajból származik, mint Yoda mester. A fejvadász-céh szabályaival ellentétben úgy dönt, hogy visszaveszi a gyermeket az ügyféltől, és inkább megvédi őt, emiatt a többi fejvadász célpontjává válik.

Szereplők

Főszereplők

Szereplő Színész Leírás
Din Djarin Pedro Pascal Fejvadász, aki találkozik Groguval és magával viszi, hogy megvédje a Galaktikus Birodalom emberei elől.
Grogu különböző bábok Yoda fajához tartozó idegen (a faj neve és származási bolygója ismeretlen). A történet elején 50 éves és gyermeknek számít. A Moff Gideon által vezetett Galaktikus Birodalom maradványa keresi őt, hogy a vérét meg tudják vizsgálni, és még erősebb katonákat tudjanak létrehozni. A Mandalorit bízzák meg, hogy fogja el és adja át nekik, de ő az átadás előtt meggondolja magát, és inkább a védelmébe veszi.

Mellékszereplők

Szereplő Színész Leírás
Carasynthia "Cara" Dune Gina Carano Magasan képzett harcos, egykori Lázadó, aki a Birodalom bukása után zsoldos lett. Szívből gyűlöli a Galaktikus Birodalmat. Segíti megvédeni Grogut. Később (hivatalosan) Nevarro[3] tábornagya.
Greef Carga Carl Weathers A Bounty Hunters 'Guild (Fejvadász Céh) vezetője. A Mandalori szövetségese és ellensége is egyben. Ő bízza meg Mandot, hogy hozza el Grogut, de amikor nem viszi el, tervet dolgoz ki a mandalori megölésére. Később Grogu megmenti az életét, így ő is segít megvédeni Galaktikus Birodalom elől.
Moff Gideon Giancarlo Esposito A Galaktikus Birodalom vezetője, aki korábban a Galaktikus Birodalom titkos hírszerzője volt. Megpróbálja megszerezni Grogut. Később kiderül, hogy nála van a Darksaber - a „Sötétkard” - ami egy mandalori fénykard.
Kuiil Nick Nolte (hang) A Galaktikus Birodalom egykori szolgája, aki napjainkban az Arvala-7 bolygón él. A Mandalorival akkor találkozik, amikor az a bolygóra érkezik, hogy megtalálja Grogut. Később segít megvédeni Grogut a Galaktikus Birodalomtól, de a birodalmi rohamosztagosok megölik őt.
IG-11 Taika Waititi (hang) Fejvadász droid, aki arra van programozva, hogy ölje meg Grogut. Egyszer megöli őt Din Djarin (A Mandalori)|Mando]], amikor megpróbálja élve elvinni a gyermeket. Kuiil megtalálja és átprogramozza a droidot, hogy ápolja és védelmezze Grogut. Végül feláldozza saját létét, hogy megmentse.
Boba Fett Temuera Morrison Hírhedt fejvadász. Jango Fett fia/klónja. Akit korábban halottnak hittek. Alkut köt Dinnel: Amennyiben Din visszaadja páncélját, ő segít neki megkeresni Grogut.
Peli Motto Amy Sedaris Szerelő, aki űrkikötőt irányít a Tatuinon. Nagyon szereti (dédelgetni) Grogut.
Dr. Pershing Omid Abtahi A Galaktikus Birodalom orvos tudósa, az ügyféllel és Moff Gideonnal dolgozik együtt, hogy megszerezzék Grogut.
Cobb Vanth Timothy Olyphant Mos Pelgo város tábornagya. Din Djarinnal való konfliktusa barátsággá formálódik.
A páncélkészítő Emily Swallow A mandalori harcosok vezetője a Nevarron, közben lelki segítséget nyújt a klán számára és javítja a páncéljukat. Mandot arra utasítja, hogy vigye vissza a saját fajához Grogut.
Bo-Katan Kryze Katee Sackhoff Mandalori harcos. Ahsoka Tano oldalán harcolt Mandalore ostromakor és vezette népét. Harcolt több mandalori polgárháborúban, így a nagy irtás idején is. Célja, hogy Mandalore népe újra egyesüljön Mandalore bolygóján.
Luke Skywalker Max Lloyd-Jones

Mark Hamill (hang és CGI arc)

Anakin Skywalker fia, miután a második Halálcsillag felrobbant, újjá akarja éleszteni a Jedi rendet. Megérezte Grogut, mikor az megnyílt az Erő felé a Thyton bolygón.
Ahsoka Tano Rosario Dawson Egykor Anakin Skywalker Jedi lovag tanítványaként harcolt A klónok háborújában, parancsnokként. Kilépett a Jedi rendből, mert azt gondolta, hogy a Jedik letértek a helyes útról. Túlélte a 66-os parancsot, majd a lázadók ügynökeként (Fulcrum álnéven) tevékenykedett a Lázadó Szövetségben. Ezra Bridger megmentette őt a haláltól a világok közötti világ segítségével. A The Mandalorian cselekményében (10 évvel később) Thrawn főadmirálist keresi a Corvus nevű erdős bolygón.
Az ügyfél Werner Herzog A Galaktikus Birodalom titkos ügynöke, eredetileg ő akarta megszerezni Grogut. Azt nem tudhatjuk meg, miért akarta, csak annyit mond Dr. Pershingnek, hogy kivonja belőle a szükséges anyagot. De miután összejátszik A Mandalorival, Moff Gideon parancsára a rohamosztagosok megölik.
Mayfeld Bill Burr Egykori birodalmi mesterlövész. Összecsap A Mandalorival, de az legyőzi és bezárja egy cellába. Később viszik el főhőseink egy Új köztársasági munkatáborból, hogy segítsen nekik, majd végül felszabadítják.

További szereplők

Szereplő Színész Leírás
Mythrol Horatio Sanz Kék bőrű kétéltű, akit A Mandalori elfog és a fejvadászok céhébe szállít. Később segít neki, Cara Dune-nak és Griff Carga-nak felrobbantani egy birodalmi épületet.
Paz Vizsla Jon Favreau (hang) A Nevarro bolygó mandalori törzsének egyik harcosa.
Omera Julia Jones Krill farmer, özvegy, aki egy Sorgan faluban él lányával, Wintával.
Winta Isla Farris Omera lánya, egy Sorgan faluban él.
Caben Asif Ali Krill gazdák egy Sorgan faluban.
Stoke Eugene Cordero
Riot Mar Rio Hackford Fejvadász, aki megpróbálja visszaszerezni Grogut A Mandaloritól.
Toro Calican Jake Cannavale Fiatal fejvadász, kétszer keresztezi Mando útját, aki megöli őt.
Fennec Shand Ming-Na Wen Merénylő és zsoldos a galaxis legfőbb bűnszövetkezeteinél. Torót bízza meg, hogy engedje el és keresse meg A Mandalorit, de Toro megpróbálja megöli őt, viszont Boba Fett megmenti, ezért hálából Fennec neki dolgozik.
Ranzar "Ran" Malk Mark Boone Junior Zsoldosok csoportjának vezetője
Xi'an Natalia Tena Lila bőrű twi'lek nő. Mando egykori szerelme, aki elárulja őt, ezért egy cellába zárja.
Burg Clancy Brown Vörös bőrű devaroni, akit Ran kér meg, hogy mentse meg Qint. Őt is bezárja Din.
Q9-0 Richard Ayoade (hang) Akit egyszerűen csak nullának neveznek, egy droid, aki pilóta, navigátor és hacker szerepet tölt be a zsoldos legénységben. Megpróbálja megölni A Gyermeket, de Mando lelövi őt.
Qin Ismael Cruz Córdova Lila bőrű twi'lek férfi, akit az Új Köztársaság börtönszállító hajóján tartanak fogva.
Davan Matt Lanter Az Új Köztársaság katonája és a börtönszállító hajójának személyzetének tagja. Meggyilkolja egy zsoldos banda, akik hajóra szállnak, hogy megmentsék Qint.
Trapper Wolf Dave Filoni Az Új Köztársaság X-szárnyú csillagharcos pilótái.
Jib Dodger Rick Famuyiwa
Sash Ketter Deborah Chow
Gor Koresh John Leguizamo (hang) Abesszin gengszter, aki meg akarja ölni Mandot, hogy megszerezze annak páncélját.
Béka Asszony Misty Rosas Békaszerű lény.

Évadok

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 8[4] 2019. november 12. 2019. december 27. TBA TBA
2 8 2020. október 30.[5] 2020. december 18. TBA TBA

Lásd még

A Csillagok háborúja dátumai

Jegyzetek

  1. Hivatalos magyar címe még nincs, nem került forgalmazásba.
  2. D'Alessandro, Anthony: Jon Favreau Unveils Details For His Star Wars Live-Action Streaming Series The Mandalorian. Deadline Hollywood , 2018. október 3. (Hozzáférés: 2019. november 3.)
  3. Nevarro egy vulkanikus bolygó a Külső Peremen. Fekete homok és lávafolyások borítják. Egykor a Fejvadász Céh központja volt, az Új Köztársaság kezdetén Din Djarin, a mandalori titkos otthona volt.
  4. The Mandalorian: Jon Favreau Teases Disney+ Series at Star Wars Celebration. The Hollywood Reporter , 2019. április 14. (Hozzáférés: 2019. november 3.)
  5. Mitovitch, Matt Webb: The Mandalorian Season 2 Is Locked In for October Premiere Date. TVLine, 2020. szeptember 2. [2020. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 2.)

További információk