„Aortaruptura” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Aorta ruptura: Elírás javítása, Nyelvtani javítás
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés Android-alkalmazás-szerkesztés
→‎Diagnózis: Elírás javítása, Nyelvtani javítás
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés Android-alkalmazás-szerkesztés
25. sor: 25. sor:


== Diagnózis ==
== Diagnózis ==
A kórkép gyanúja felmerül kritikus állapotú betegekben hasi trauma, vagy rizikótényezők esetén. A diagnózist a sürgősségi osztályon gyorsan elvégzett [[ultrahang]] vagy [[Komputertomográfia|CT]] - vizsgálat erősíti meg.
A kórkép gyanúja felmerül kritikus állapotú betegekben hasi trauma, vagy rizikótényezők esetén. A diagnózist a sürgősségi osztályon gyorsan elvégzett [[ultrahang]] vagy [[Komputertomográfia|CT]]-vizsgálat erősíti meg.


== Megelőzés ==
== Megelőzés ==

A lap 2021. április 7., 12:57-kori változata

Az aorta ruptura az aorta (a legnagyobb verőér) falának megrepedése. Ez egy ritka, életveszélyes állapot. Leggyakoribb oka egy hasi aorta aneurysma spontán megrepedése. Különbözik az aortadissectiotól, amiben csak az érfal belső rétege szakad ki, és az emiatt a fal rétegei közé jutó vér bedomborítja a belső réteget (ezzel akár elzárva a szív, vagy a hasi szervek vérellátását).

Okai szerint két fő fajtája van:

Tünetek, panaszok

Panaszok

  • Tépő, szakító fájdalom a hasban, a törzs oldalán, a lágyék, vagy hát területén
  • Eszméletvesztés

Tünetek

Okok

A leggyakoribb ok egy megrepedt aorta-aneurysma. Egyéb okok: trauma (baleset), iatrogén (orvosi eljárás által okozott)

Mechanizmus

Az aorta fala egy rugalmas struktúra. A ruptúra, azaz a fal szakadása akkor következik be, ha a falfeszülés meghaladja a szövet szakítószilárdságát. A fal gyengüléséhez vezethet trauma, atheroszklerózis, vagy a kötőszövet gyengülése (szifilisz, Marfan-szindróma), esetleg tumoros beszűrődés. A falfeszülést növelheti egy aneurysma kialakulása, vagy a vérnyomás növekedése. A kialakuló  vérzés lehet retroperitonealis vagy intraperitoneális, illetve a ruptúra hosszabb távon sipolyt hozhat létre az aorta és a belek vagy a vena cava között.

Diagnózis

A kórkép gyanúja felmerül kritikus állapotú betegekben hasi trauma, vagy rizikótényezők esetén. A diagnózist a sürgősségi osztályon gyorsan elvégzett ultrahang vagy CT-vizsgálat erősíti meg.

Megelőzés

Kezelés

A kezelés azonnali műtét: ez lehet nyitott aorta műtét, vagy endovaszkuláris beavatkozás (EVAR). Egy aorta-okklúziós ballon ketéter áthidaló megoldásként segíthet stabilizálni a beteget, a további vérvesztés megakadályozásával.

Prognózis

A gyors lefolyás miatt nagyon veszélyes. Mortalitása 90%-ot is eléri. Körülbelül 65-75% a kórházba se ér be, de mire a műtéig jutnának akár 90% is meghal.[2]

Hivatkozások

  1. Ruptured Aortic Aneurysm at Patient UK. Original Author: Laurence Knott. Current Version: Gurvinder Rull. Peer Reviewer: Hannah Gronow. Last Checked: 16/05/2012
  2. (1999. szeptember 1.) „Risk factors for aneurysm rupture in patients kept under ultrasound surveillance. UK Small Aneurysm Trial Participants.”. Annals of Surgery 230 (3), 289-96; discussion 296-7. o. DOI:10.1097/00000658-199909000-00002. PMID 10493476.