„A cappella” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként.) #IABot (v2.0.8
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Az '''a cappella''' elnevezés hangszerkíséret nélküli többszólamú [[Kórus (zene)|kórusműre]], annak előadásmódjára, illetve előadóira egyaránt utalhat. Eredetileg csak polifon [[Egyházi zene|egyházi zené]]re alkalmazták, ma főként hangszeres kíséret nélküli énekkari előadásmódot jelöl. Az [[olasz nyelv]]ből a [[16. század]]ban elterjedt kifejezés jelentése: „templomi stílusban”, és onnan ered, hogy a [[Sixtus-kápolna]] karzatán csak az énekeseknek volt hely. A stílus a [[15. század]]ban alakult ki, csúcsát a [[16. század]] végén [[Giovanni Pierluigi da Palestrina|Palestrina]] műveiben érte el. Helyét a [[17. század]]ban a [[kantáta]] műfaja vette át, amelyben az éneket már hangszeres szólamok kísérték. Nemcsak a [[klasszikus zene]], hanem [[könnyűzene]] megszólaltatására is alkalmas.
Az '''a capella''' elnevezés hangszerkíséret nélküli többszólamú [[Kórus (zene)|kórusműre]], annak előadásmódjára, illetve előadóira egyaránt utalhat. Eredetileg csak polifon [[Egyházi zene|egyházi zené]]re alkalmazták, ma főként hangszeres kíséret nélküli énekkari előadásmódot jelöl. Az [[olasz nyelv]]ből a [[16. század]]ban elterjedt kifejezés jelentése: „templomi stílusban”, és onnan ered, hogy a [[Sixtus-kápolna]] karzatán csak az énekeseknek volt hely. A stílus a [[15. század]]ban alakult ki, csúcsát a [[16. század]] végén [[Giovanni Pierluigi da Palestrina|Palestrina]] műveiben érte el. Helyét a [[17. század]]ban a [[kantáta]] műfaja vette át, amelyben az éneket már hangszeres szólamok kísérték. Nemcsak a [[klasszikus zene]], hanem [[könnyűzene]] megszólaltatására is alkalmas.


== Nevezetes külföldi a cappella előadók ==
== Nevezetes külföldi a cappella előadók ==

A lap 2021. március 25., 13:18-kori változata

Az a capella elnevezés hangszerkíséret nélküli többszólamú kórusműre, annak előadásmódjára, illetve előadóira egyaránt utalhat. Eredetileg csak polifon egyházi zenére alkalmazták, ma főként hangszeres kíséret nélküli énekkari előadásmódot jelöl. Az olasz nyelvből a 16. században elterjedt kifejezés jelentése: „templomi stílusban”, és onnan ered, hogy a Sixtus-kápolna karzatán csak az énekeseknek volt hely. A stílus a 15. században alakult ki, csúcsát a 16. század végén Palestrina műveiben érte el. Helyét a 17. században a kantáta műfaja vette át, amelyben az éneket már hangszeres szólamok kísérték. Nemcsak a klasszikus zene, hanem könnyűzene megszólaltatására is alkalmas.

Nevezetes külföldi a cappella előadók

Nevezetes magyar a cappella előadók

Érdekesség

Azt lehetne gondolni, hogy az éneklési mód megnevezése és a Capella csillag (Szekeres csillagkép legfényesebb csillaga) neve kapcsolatban van egymással. Azonban utóbbi jelentése: „kis nősténykecske”, és a névben is egy „p” betű szerepel.

Források

Commons:Category:A cappella music
A Wikimédia Commons tartalmaz A cappella témájú médiaállományokat.
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap