„Gyürky–Solymossy-kastély” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Kastély infobox
{{Kastély infobox
}}
}}
A [[kisterenye]]i 13 hektáros '''Gyürky–Solymossy-kastély''' 1790-ben épült, késő barokk stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos kastély.
A [[kisterenye]]i ősparkban, 1790-ben emelt '''Gyürky–Solymossy-kastély''' késő [[barokk]] stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos épület.


==Leírása==
== Leírása ==
A Kárpát-medence [[felvidék]]i részén volt elterjedt ez a barokk kastélytípus. Ilyen stílusban készült épület, a [[trianoni békeszerződés]] után nem maradt több [[Magyarország]]on. Legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építményének.
A [[Kárpát-medence]] [[felvidék]]i részén volt elterjedt ez a barokk [[kastély]]típus. Ilyen stílusban készült épület, [[trianoni békeszerződés|Trianon]] után nem maradt több [[Magyarország]]on. Legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építményének.


1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban. A nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisak van. A kastélyt az 1840-es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került. A [[második világháború]] után az épület sorsa viszontagságos volt, majd magára hagyták, s földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították és a salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt.<ref name= mátrahegy >{{cite web|url=http://matrahegy.hu/kisterenye/kastely
1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban. A nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain fazsindelyes hagymasisak van. A kastélyt az [[1840-es évek]] végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az [[1900-as évek]]ben házasság révén a Solymossy család birtokába került a később átépített kastélyparkkal együtt. A [[második világháború]] után az épület sorsa viszontagságos volt, a magára hagyták, s földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították, és a salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt.<ref name= mátrahegy >{{cite web|url=http://matrahegy.hu/kisterenye/kastely
|title= Gyürky-Solymossy Kastély |publisher= matrahegy.hu|access date=2016-09-02}}</ref>
|title= Gyürky-Solymossy Kastély |publisher= matrahegy.hu|access date=2016-09-02}}</ref>


A kastélyban a településről elszármazott [[Szabó István (szobrász, 1903)|id. Szabó István]] szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003-ban nyílt meg a „Fába faragott élet” címet viselő állandó emlékkiállítás.<ref name= mátrahegy />
A kastélyban a településről elszármazott [[Szabó István (szobrász, 1903–1992)|id. Szabó István]] szobrászművész születésének centenáriumán, 2003-ban nyílt meg a „Fába faragott élet” címet viselő állandó emlékkiállítás.<ref name= mátrahegy />


==Kastélypark==
== Kastélypark ==
A 13 hektáros őspark [[természetvédelmi terület]] sok fafajjal. Romos állapotban találhatóak a lovarda, az intézői és a cselédlakások. A kastély északi oldalán található a kisterenyei művelődési ház és könyvtár valamint egy óvoda. Kastélykert három díszes kapujából a déli a falu felé, a nyugati a [[Kisterenye vasútállomás|kisterenyei vasútállomás]], az északi pedig a Bányatelep felé nyílik. A kastély nyugati sarkai előtt áll [[Abonyi Lajos]] és [[Gyürky Ábrahám]] egy-egy emlékműve, mindkettő id. Szabó István alkotása.
A 13 hektáros őspark [[természetvédelmi terület]] sok fafajjal. Romos állapotban találhatóak a lovarda, az intézői és a cselédlakások. A kastély északi oldalán működik a kisterenyei művelődési ház és könyvtár, valamint egy óvoda. A park három díszes kapujából a déli a falu, a nyugati a [[kisterenyei vasútállomás]], az északi pedig a Bányatelep felé nyílik. A kastély nyugati sarkai előtt áll [[Abonyi Lajos]] és [[Gyürky Ábrahám]] egy-egy emlékműve, id. Szabó István alkotásai.


==Képgaléria==
== Képgaléria ==
<gallery class="center" widths=210>
<gallery class="center" widths=210>
Gyürky-Solymossy Castle, Kisterenye 1.jpg|Bejárat
Gyürky-Solymossy Castle, Kisterenye 1.jpg|Bejárat
26. sor: 26. sor:
</gallery>
</gallery>


==Jegyzetek==
== Jegyzetek ==
{{Jegyzetek}}
{{jegyzetek}}

==Források==


== Források ==
{{Nógrád megye kastélyai}}
{{Nógrád megye kastélyai}}
{{portál|Magyarország|-|Turizmus||}}
{{portál|Magyarország|-|Turizmus||}}

A lap 2021. március 15., 08:10-kori változata

Gyürky–Solymossy-kastély
Ország Magyarország
Település
Elhelyezkedése
Gyürky–Solymossy-kastély (Magyarország)
Gyürky–Solymossy-kastély
Gyürky–Solymossy-kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 00′ 34″, k. h. 19° 50′ 02″Koordináták: é. sz. 48° 00′ 34″, k. h. 19° 50′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyürky–Solymossy-kastély témájú médiaállományokat.

A kisterenyei ősparkban, 1790-ben emelt Gyürky–Solymossy-kastély késő barokk stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos épület.

Leírása

A Kárpát-medence felvidéki részén volt elterjedt ez a barokk kastélytípus. Ilyen stílusban készült épület, Trianon után nem maradt több Magyarországon. Legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építményének.

1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban. A nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain fazsindelyes hagymasisak van. A kastélyt az 1840-es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a később átépített kastélyparkkal együtt. A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, a magára hagyták, s földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították, és a salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt.[1]

A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumán, 2003-ban nyílt meg a „Fába faragott élet” címet viselő állandó emlékkiállítás.[1]

Kastélypark

A 13 hektáros őspark természetvédelmi terület sok fafajjal. Romos állapotban találhatóak a lovarda, az intézői és a cselédlakások. A kastély északi oldalán működik a kisterenyei művelődési ház és könyvtár, valamint egy óvoda. A park három díszes kapujából a déli a falu, a nyugati a kisterenyei vasútállomás, az északi pedig a Bányatelep felé nyílik. A kastély nyugati sarkai előtt áll Abonyi Lajos és Gyürky Ábrahám egy-egy emlékműve, id. Szabó István alkotásai.

Képgaléria

Jegyzetek

  1. a b Gyürky-Solymossy Kastély. matrahegy.hu

Források