„I. e. 22” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B36Bot (vitalap | szerkesztései)
a 0-s évek → 1-es évek (WP:BÜ) AWB
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:


== Események ==
== Események ==
* A [[Római Birodalom]]
=== Római Birodalom ===
*[[Marcus Claudius Marcellus Aeserninus]]t és [[Lucius Arruntius (i. e 22)|Lucius Arruntius]]t választják consulnak.
** [[consul]]jai [[Lucius Arruntius]] és [[Marcus Claudius Marcellus Aeserninus]]
** [[cenzor]]jai [[Aemilius Lepidus Paullus]] és [[Lucius Munatius Plancus]] ők az utolsók, akiket cenzorrá neveztek ki, utánuk a tisztség átkerült a császárok kezébe.
*[[Aemilius Lepidus Paullus]]t és [[Lucius Munatius Plancus]]t választják [[censor]]nak. Ők az utolsók ebben a tisztségben, ezután a császárok gyakorolják a jogkört.
*Élelmiszerhiány miatt Rómában zavargásokra kerül sor és a nép követeli, hogy [[Augustus római császár|Augustus]] császárnak adjanak dictatori hatalmat, hogy mielőbb véget vessen az éhezésnek. Augustus látszólag vonakodva átveszi a gabonaosztás ellenőrzését és azonnal véget vet a válságnak.
* [[Varro Murena]]-féle összeesküvés leleplezése
*Macedonia proconsulját bíróság elé állítják, mert a szenátus engedélye nélkül megtámadta a trákiai [[Odrüsziak|Odrüsz]] Rómával szövetséges királyságát. Védője, [[Lucius Licinius Varro Murena]] szerint Augustus császár adott neki parancsot. Augustus hívatlanul megjelenik a bíróságon és tagadja a vádat, amely súlyosan veszélyezteti a nemrég létrehozott új államrendet (Macedonia szenátusi provincia volt, a császár nem utasíthatta kormányzóját a szenátus beleegyezése nélkül). A proconsult felmentik, de néhány hónappal később egy állítólagos császárellenes összeesküvést lepleznek le, amelynek tagja Murena is. Murena elmenekül és miután elfogják azonnal kivégzik, mielőtt esélye lenne megvédeni magát a vádak ellen.
*Augustus felavatja Mennydörgő Jupiter templomát, majd több éves keleti körútra indul a birodalomban.


== Születések ==
== Halálozások ==
== Halálozások ==
* [[Fannius Caepio]] római politikus
* [[Lucius Licinius Varro Murena]], római politikus
* [[Aulus Terentius Varro Murena]] római politikus


{{fordítás|fr|22 av. J.-C.|oldid=177222716}}
{{DEFAULTSORT:Ie22}}
{{DEFAULTSORT:Ie22}}
[[Kategória:I. e. 1. század|022]]
[[Kategória:I. e. 1. század|022]]

A lap 2021. március 9., 11:36-kori változata

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek10-es évek20-as évek

Évek: i. e. 27i. e. 26i. e. 25i. e. 24i. e. 23i. e. 22.i. e. 21i. e. 20i. e. 19i. e. 18i. e. 17

Események

Római Birodalom

  • Marcus Claudius Marcellus Aeserninust és Lucius Arruntiust választják consulnak.
  • Aemilius Lepidus Paullust és Lucius Munatius Plancust választják censornak. Ők az utolsók ebben a tisztségben, ezután a császárok gyakorolják a jogkört.
  • Élelmiszerhiány miatt Rómában zavargásokra kerül sor és a nép követeli, hogy Augustus császárnak adjanak dictatori hatalmat, hogy mielőbb véget vessen az éhezésnek. Augustus látszólag vonakodva átveszi a gabonaosztás ellenőrzését és azonnal véget vet a válságnak.
  • Macedonia proconsulját bíróság elé állítják, mert a szenátus engedélye nélkül megtámadta a trákiai Odrüsz Rómával szövetséges királyságát. Védője, Lucius Licinius Varro Murena szerint Augustus császár adott neki parancsot. Augustus hívatlanul megjelenik a bíróságon és tagadja a vádat, amely súlyosan veszélyezteti a nemrég létrehozott új államrendet (Macedonia szenátusi provincia volt, a császár nem utasíthatta kormányzóját a szenátus beleegyezése nélkül). A proconsult felmentik, de néhány hónappal később egy állítólagos császárellenes összeesküvést lepleznek le, amelynek tagja Murena is. Murena elmenekül és miután elfogják azonnal kivégzik, mielőtt esélye lenne megvédeni magát a vádak ellen.
  • Augustus felavatja Mennydörgő Jupiter templomát, majd több éves keleti körútra indul a birodalomban.

Halálozások

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 22 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.